ÚNIKOVÉ CESTY. K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prostory komunikační: vertikální: schodiště, výtahy, rampy
Advertisements

Požární ochrana 2011 BJ13 - Speciální izolace
Požární bezpečnost staveb
TZ 21 – navrhování otopných soustav
INTELIGENTNÍ BUDOVY Doc. Dr. Ing. Michail Šenovský VŠB – TUO, FBI
Požárně bezpečnostní zařízení druhy funkce vzájemná součinnost
Schodiště – návrh a konstrukční řešení
Speciální vozidla Dle předpisu SŽDC (ČD) S8
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Pro předmět: hotelový provoz Vypracovala: Bc. Eva Cejnková
DOKUMENTACE ZDOLÁVÁNÍ POŽÁRU DZP
OBVODOVÉ PLÁŠTĚ Požární ochrana budov Zdeněk Hošek © 2008 presented by
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
stavebnictví Dřevěné konstrukce a stavby IZOLACE PROTI OHNI STA2
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
NAVRHOVÁNÍ STAVEB PRO SAMOSTATNÝ A BEZPEČNÝ POHYB NEVIDOMÝCH A SLABOZRAKÝCH OSOB Doporučený standard technický (ČKAIT) z r Nezajištěný prostor –
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Pozemní stavitelství Typologie Bytové domy Autor: Ing. Šoupal Kamil
Výroba dveří Dveře se skládají z nosné nebo vodící zárubně a otočného nebo posuvného dveřního křídla. Hlavní funkcí dveří je komunikační a vizuální propojení.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Riziková zpráva Bytový komplex Sluneční vršek
TZB21- Regulace otopných soustav
STAVEBNICTVÍ Pozemní stavby Zámečnické práce (STA39) - vrata
Rodinné domy.
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ELEKTRICKÁ.
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
NBU2 LS2015 / BYDLENÍ Petr LÉDL KATEDRA ARCHITEKTURY BYTOVÝ DŮM
Požární bezpečnost staveb VYHLÁŠKA č. 23/2008 Sb
Zpracováno na základě podkladů Ing. Petra Bebčáka, Ph.D.
Výroba vestavěného nábytku
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Lázeňský komplex lázně Hluboká voda. Riziková zpráva se zaměřuje na požární riziko 8 objektů včetně technického zázemí Komplex samostatně stojících objektů,
Pozemní stavitelství II
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Návrh vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb Rudolf Kaiser konference Červený kohout duben 2006.
Novelizace zákona o PO (spalinové cesty) kpt. Mgr. Petr Komínek, DiS. 1.
Materiálně-technický standard v sociálních službách Eva Capicarová.
Požární prevence Požadavky na stavby Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje PP 22 Zpracováno: Zpracoval: mjr. Ing. Pavel Tuček.
Dveře požárně odolné Značení dveří a požadavky ČSN EN ČSN EN Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb. Symboly, kterými.
1.duben 2009Konference Červený kohout 2009 POŽÁRNÍ VĚTRÁNÍ STAVEB Ing. Stanislav Toman Projektová kancelář ÚT+VZT Praha 4, Údolní 315/96 Tel./fax.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Požární uzávěry –zkoušení, klasifikace, použití v praxi Ing. Zdeňka Stará PK Bohemia, s. r. o. kontakty:  ; 
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
KOMÍNY Procesy vnitřní a dokončovací Ing. Miloslava Popenková, CSc.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
Větrání podzemních staveb. Rozdělení větrání Během výstavby –přirozené –nucené foukací sací kombinované Během užívání podzemního díla –provozní přirozené.
Ochrana před úrazem elektrickým proudem
Požární ochrana 2015 BJ13 - Speciální izolace
VNĚJŠÍ VLIVY NA ELEKTRICKÉ ZAŘÍZENÍ
Interní předpisy hotelu
Vytápění Otopné soustavy teplovodní, horkovodní
Speciální konstrukce –
Nařízení vlády 91/2010 Sb. o podmínkách požární bezpečnosti při provozu komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv.
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Projekt novostavby zadaného objektu v rozsahu projektu
ZDRAVOTNÍ RIZIKO PŘI UŽÍVÁNÍ PLASTOVÝCH OKEN V DOMECH PRO SENIORY
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Požární prevence v bytových domech
Transkript prezentace:

ÚNIKOVÉ CESTY

K zabránění ztrát na životech a zdraví osob, popř. zvířat a ztrát na majetku musí stavební objekty mimo jiné umožnit bezpečnou evakuaci osob, zvířat a věcí z hořícího nebo požárem ohroženého objektu na volné prostranství nebo do jiných požárem neohrožených prostorů. Splnění výše uvedených požadavků se prokazuje projektovým řešením zahrnujícím mimo jiné stanovení počtu evakuovaných osob a jim odpovídající kapacity a vybavení únikových cest.

Projekční zásady požární bezpečnosti staveb jsou stanoveny zejména tzv. kmenovými normami požární bezpečnosti staveb: ČSN Požární bezpečnost staveb – Nevýrobní objekty ČSN Požární bezpečnost staveb – Výrobní objekty

Únikovou cestou se rozumí komunikace v objektu nebo na objektu umožňující bezpečnou evakuaci osob z objektu ohroženého požárem nebo z jeho části na volné prostranství, popř. přístup požárních jednotek do prostorů napadených požárem. Za volné prostranství se považuje prostranství mimo požárem napadený objekt, umožňující volný a bezpečný pohyb osob ve směru od objektu. Za volné prostranství se považují také jiné, požárem neohrožené prostory, ze kterých je možný volný a bezpečný pohyb osob ve směru od požárem napadeného objektu.

Druhy únikových cest Druhy únikových cest, zásady jejich dimenzování a vybavení jsou v uvedeny v kmenových normách ČSN a ČSN Podle stupně ochrany, kterou únikové cesty poskytují unikajícím osobám, se rozlišují únikové cesty na: a) nechráněné, b) částečně chráněné, c) chráněné. V určitých případech lze za únikovou cestu považovat rovněž evakuační výtahy.

Nechráněnou únikovou cestou je trvale volný komunikační prostor směřující z posuzovaného požárního úseku k východu na volné prostranství nebo do chráněné únikové cesty.

Částečně chráněná úniková cesta je trvale volná komunikace nebo komunikační prostor, kde se lze bez překážek pohybovat směrem k východu na volné prostranství nebo do chráněné únikové cesty, která a) je v požárním úseku bez požárního rizika, nebo b) prochází sousedním požárním úsekem, ve kterém však nejsou provozy skupin 6 nebo 7, nebo c) prochází částí posuzovaného požárního úseku, která je prostorem bez požárního rizika.

Za chráněnou únikovou cestu se považuje trvale volný komunikační prostor, vedoucí k východu na volné prostranství, chráněný proti účinkům požáru (zplodinám hoření, teplotám apod.). Stavební provedení chráněných únikových cest Požárně dělicí konstrukce (požární stěny, požární stropy a obvodové stěny) chráněných únikových cest musí být provedeny z konstrukcí druhu DP1 (nehořlavé). Požární uzávěry otvorů v požárně dělicích konstrukcích chráněných únikových cest musí, až na specifické případy, bránit šíření požáru (uzávěry typu EI) a musí být vybaveny samozavíracím zařízením.

V chráněných únikových cestách nesmí být umístěno žádné požární zatížení kromě hořlavých hmot v konstrukcích oken, dveří, podlah (v určitém rozsahu) a kromě požárního zatížení v prostorech, sloužících dozoru nad provozem v objektu (vrátnice, recepce, požární dozor, sociální zařízení, informační služba apod.). V chráněných únikových cestách nesmí být umístěny také další hořlavé materiály a rozvody technických zařízení (např. volně vedené kouřovody, volně vedené rozvody hořlavých látek). Uvedené materiály a zařízení lze v určitých případech umístit v chráněných únikových cestách pouze při splnění stanovených podmínek.

Větrání chráněných únikových cest Přirozené větrání Přirozené větrání je zajišťováno otevíratelnými otvory umístěnými v každém podlaží chráněné únikové cesty nebo větracím otvorem umístěným v nejvyšším místě chráněné únikové cesty a otvorem pro přívod vzduchu nebo větracími průduchy, případně jejich kombinací. Umělé větrání Umělé větrání je navrhováno tak, aby zajišťovalo stanovenou výměnu vzduchu za hodinu v prostorách chráněné únikové cesty, případně aby byl dodržen určitý přetlak.

Kromě únikových cest, jejichž kapacita musí být postačující pro evakuaci všech osob z požárem ohroženého objektu nebo jeho části, mají nebo musí být v některých případech zajištěny náhradní únikové možnosti. Náhradní únikovou možností je možnost úniku osob mimořádným způsobem (tj. namáhavěji než chůzí) nebo použitím pomocných prostředků (např. použitím únikových a požárních žebříků, skluzných tyčí, oken). Náhradní úniková možnost se zpravidla nepovažuje za únikovou cestu.

Specifické normy požární bezpečnosti staveb Některé specifické normy požární bezpečnosti stavby stanoví v určitých případech odchylné požadavky na řešení únikových cest. Typickými příklady jsou budovy pro bydlení a ubytování, objekty zdravotnických zařízení a shromažďovací prostory. Pro uvedené objekty jsou z důvodu jejich charakteristické nebezpečnosti z hlediska evakuace osob stanoveny přísnější požadavky na řešení únikových cest. Opačným případem jsou změny staveb stávajících stavebních objektů, kde se připouští určité odchylky, které zmírňují požadavky kmenových norem požární bezpečnosti.

Dveře na únikových cestách Dveře pro evakuaci osob únikovou cestou musí umožňovat snadný a rychlý průchod (zabraňovat zachycení oděvu apod.) a svým zajištěním nesmí bránit evakuaci osob ani zásahu jednotek požární ochrany. Umístění dveří, jejich konstrukce, způsob otevírání, kování atd. musí být zvoleny s ohledem na charakter provozu objektu i fyzickou a mentální schopnost evakuovaných osob tak, aby byla zajištěna plynulá evakuace, provozuschopnost i nezbytná bezpečnost.

Dveře, jimiž prochází úniková cesta, musejí být otevíravé ve směru úniku otáčením křídel v postranních závěsech nebo čepech. Je-li k dispozici více únikových cest, mohou být dveře, jimiž procházejí tyto cesty, i kývavé nebo vodorovně posuvné. Pokud se dveří používá pro únik v obou směrech, doporučuje se, aby směr otevírání byl souhlasný se směrem úniku většího počtu unikajících osob.

Dveře na volné prostranství musí být otevíravé ve směru úniku otáčením křídel v postranních závěsech nebo čepech; pokud jimi neprochází více než 200 evakuovaných osob, mohou mít směr otáčení křídel i opačný (např. bytový dům).

Dveřní křídla, která jsou během provozu zajištěna a která jsou započítána do šířky únikové cesty, musí mít na straně ve směru úniku panikové kování (např. pákový uzávěr s rukojetí ve výši 900 mm až mm nad podlahou otevíraný pohybem shora dolů nebo vodorovně ve směru úniku či jiný uzavírací mechanismus umožňující snadné a rychlé otevření křídla).

ČSN EN 1125 Panikové dveřní uzávěry

Závady na dveřích s panikovou funkcí

ČSN EN 179 Nouzové dveřní uzávěry

Elektricky nebo motoricky (dálkově nebo lokálně) ovládané uzavírací mechanismy dveří nebo vrat, jimiž začíná nebo prochází úniková cesta, musí: a) umožňovat také ruční otevření dveří v době evakuace, a to ze strany ve směru úniku; b) mít zajištěnou dodávku elektrické energie, a to tak, aby nebylo narušeno ovládání dveří alespoň po předpokládanou dobu evakuace.

Možné varianty uzamykatelných systémů na vnitřních zásahových cestách 1.Dveře s reverzním elektromotorickým nebo elektromechanickým zámkem 2.Dveře s reverzním elektrickým otvíračem

Dveře s reverzním elektromotorickým nebo elektromechanickým zámkem

Dveře s reverzním elektrickým otvíračem