EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vylučovací soustava, kůže Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOLOGIE ČLOVĚKA MOČOVÝ SYSTÉM
Advertisements

Lidská kůže (cutis, derma).
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
BIOLOGIE ČLOVĚKA SOUSTAVA TĚLNÍHO POKRYVU
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Filtrující „fazole“.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Funkce: zbavuje naše tělo škodlivin
SOUSTAVA KOŽNÍ.
Přídatné kožní orgány Potní žlázy
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Kožní systém Somatologie.
Povrch těla člověka.
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA KŮŽE Kůže kryje povrch lidského těla. Odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí, které na kůži působí chemickými.
Kůže MUDr. Vladimír Compeľ.
Vylučovací soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Povrch těla - kůže.
Autor: Lenka Kraváčková
ŽIVOT JAKO LEPORELO, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.4.00/ Kůže Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Tělní pokryv Jana Machová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Biologie člověka.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kůže.
Povrch lidského těla Filip Bordovský.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Vylučovací soustava Funkce: -regulace objemu a složení tělních tekutin
Močová soustava člověka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Vylučovací soustava.
Močové ústrojí -odvádí odpadní látky(močovina),látky nadbytečné(voda, soli)a toxické -podílí se na udržování homeostázy.
Kožní soustava.
Vylučovací soustava.
spracoval: Nguyen Thanh Binh
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_SOUSTAVA.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_SOUSTAVA.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS.
Kůže Funkce kůže Pokryv těla Ochrana před vlivy chemickými, mechanickými a choroboplodnými zárodky Vylučování Regulace teploty Účast na dýchání – kožní.
KŮŽE, PÉČE O KŮŽI VY_32_INOVACE_11_23. Kůže a její funkce v těle: = pokryv těla, největší lidský orgán (2 m 2 ), její tloušťka se pohybuje od 0,1 mm až.
TĚLNÍ POKRYV OBRATLOVCŮ Přírodopis VIII.. Povrch těla  Ochrana před vnějším prostředím  Kůže:  pokožka  škára  Kožní útvary (deriváty):  šupiny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Funkce = vyloučit z těla odpadní látky rozpustné ve vodě.
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Kůže Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Soustava krycí - kůže Autor: Eva Klabenešová „Tato prezentace slouží pro vzdělávací účely.“
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Přírodopis – 8. ročník, Kůže
POVRCH LIDSKÉHO TĚLA Veronika straková.
Kožní soustava.
VY_52_INOVACE_24_01_význam kůže
Vylučovací soustava.
Povrch lidského těla Autor: Mgr. Jana Bieliková Datum:
KOŽNÍ SOUSTAVA VY_32_INOVACE_ ledna 2014
KŮŽE ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_28_Kůže.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Vylučovací soustava.
3 VRSTVY KŮŽE.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Soustava kožní Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1.
Transkript prezentace:

EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Vylučovací soustava, kůže Číslo vzdělávacího materiálu: ICT4/16 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název sady vzdělávacích materiálů: Biologie člověka Autor: Šárka Kirchnerová Datum vytvoření: Garant (kontrola): Jakub Siegl Ročník: Septima a 3. ročník, Seminář z biologie, Seminář z biologie člověka Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Téma: Kostra člověka Metodika/anotace: Powerpointová prezentace slouží k základnímu probrání látky vylučovací soustava, kůže. Časový rozvrh: 45 min Zdroje: na konci materiálu Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, s.r.o.

Vylučovací soustava člověka

Charakteristika vylučovací soustavy úkolem je vylučování škodlivých a nepotřebných látek z těla s tím je spojená funkce osmoregulace – udržování stálé osmotické hladiny v těle (regulace hladiny vody a solí) hlavními odpadními produkty jsou voda, CO 2, NaCl a další soli, močovina Proto jsou součástí vylučovací soustavy soustava močová, kůže, ale i plíce

Soustava močová skládá se z ledvin a odvodných cest produktem je moč – voda 95% – NaCl – močovina – mírně kyselá reakce – barvivo - urochrom

Ledviny párový orgán umístěný v oblasti bederního obratle, vně dutiny břišní, chráněný tukovým polštářem asi 12x6x3 cm, 150 gramů vazivové pouzdro dvě vrstvy: kůra a dřeň branka ledvinná: zde vstupují a vystupují cévy a močovody stavební a funkční jednotkou je nefron

Stavba a funkce nefronu Bowmanovo pouzdro – 2 vrstvy, vnitřní naléhá na stěnu kapilár, vnější přechází do stěny kanálku Glomerulus – klubíčko vlásečnic uvnitř Bowmanova pouzdra Bowmanovo pouzdro a glomerulus se nachází v kůře zde se z krve dostává do kanálku I. řádu primární moč ( l/den) Odvodné cesty: – stočený kanálek I. řádu (proximální tubulus) – sestupné raménko Henleovy kličky – Henleova klička – vzestupné raménko Henleovy kličky – stočený kanálek II. řádu (distální tubulus) – sběrací kanálek zde se zpět do krve vstřebávají voda, glukóza, aminokyseliny a některé minerální látky tak vzniká definitivní moč (1, 5 – 2 l/den)

Nefron Bowmanovo pouzdro a glomerulus

Odvodné močové cesty Močovod – 25 – 30 cm – posun moči aktivně (peristaltická vlna) Močový měchýř – za sponou stydkou – objem ml, nucení už při cca 300 ml Močová trubice – u žen 3-4 cm, u mužů 20 – 25 cm – hladká i příčně pruhovaná svalovina (částečně ovladatelná vůlí)

Kůže největší orgán lidského těla (1,6 – 1,8 m 2 ) 7% tělesné hmotnosti nejsilnější je na zádech (4 mm) nejtenčí je na očních víčkách, ale také vlasové části hlavy (0,4 mm)

Funkce kůže vylučovací (prostřednictvím potních a mazových žláz) smyslová (nervová zakončení) termoregulační (prostřednictvím kožních cév a potních žláz) skladovací (tuk v podkožním vazivu – má i izolační funkci) ochranná (bariéra mezi vnitřním a vnějším prostředím, proti UV záření) resorpční (různé látky rozpustné v tucích, omezeně plyny) syntetická – tvorba vitaminu D komunikační (zčervenání, pachové žlázy)

Stavba kůže

Pokožka mnohovrstevná (dlaždicový epitel) směrem nahoru se buňky zplošťují, rohovatí a odlupují se celá se obnoví asi za tři týdny ve spodních vrstvách melanin (pimentové barvivo) – chrání před UV zářením je vyživována ze škáry jejím rohovatěním vznikají kožní deriváty: vlasy, chlupy, vousy, nehty, kožní žlázy

Kožní deriváty 1.Vlasy a chlupy – vyrůstají z vlasových váčků – jsou vždy spojeny s mazovou žlázou a hladkým svalem – vzpřimovačem chlupu) 2.Nehty 3.Potní žlázy – pot obsahuje vodu, NaCl a rozpuštěné látky – močovinu, mastné kyseliny a další – odpařováním ochlazuje tělo 4.Mazové žlázy – kožní maz chrání vlasy a chlupy před lámáním, kůži před praskáním a nadměrným rohovatěním 5.Apokrinní žlázy – sexuální žlázy, aktivují se v pubertě – v okolí pohlavních žláz, v podpaží 6.Mléčná žláza – tvoří se v embryonálním období u obou pohlaví – u žen se vyvíjí v pubertě

Škára tvořena sítí kolagenových vláken elastická, pružná na rozhraní papily – kuželovité výběžky škáry do pokožky – na dlani a plosce nohy ve dvojitých řadách – papilární linie obsahuje nervová zakončení: Meissnerova tělíska pro vnímání dotyku, Krauseho tělíska pro vnímání chladu, Ruffiniho tělíska pro vnímání tepla dále obsahuje vlasové folikuly, potní a mazové žlázy, cévy

Různé typy kůže

Podkožní vazivo obsahuje více či méně tukových buněk (zásobárna energie a v tuku rozpustných vitaminů – A, D, E, K) dále obsahuje Vater-Pacciniho tělíska pro vnímání tlaku a tahu

Zdroje obrázků (k ) Ledvina: Glomerulus: Nefron: logie/somatologie_009_2 logie/somatologie_009_2 Močová soustava člověka: Kůže: Různé typy kůže: rez-.png.jpghttp:// rez-.png.jpg Kůže mikrofoto: px-K%C5%AF%C5%BEe_scrotum.jpg px-K%C5%AF%C5%BEe_scrotum.jpg Vrstvy pokožky: Papilární linie: