Rakouské císařství (Předlitavsko): 1. Čechy, 2. Bukovina, 3. Korutany, 4. Kraňsko, 5. Dalmácie, 6. Halič, 7. Přímoří, 8. Dolní Rakousy, 9. Morava, 10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Advertisements

Češi a Slováci za 1. sv. války
Úsilí za vznik ČSR 1914 – 1918.
Naše země za 1. světové války
NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ - VZNIK
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
REVOLUCE 1848.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.04/
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
testujeme svoje znalosti
VZNIK ČESKOSLOVENSKA Jitka Doubravová.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Česká republika Demokratický stát.
Poválečný vývoj v Československu
Naše země za první světové války
 Cíle dohodových spojenců  Zahájení, složení, rozdělení do skupin  Dva hlavní názory  Závěry Mírová konference v Paříži.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Svátek 28.října.
České země v období přípravy světového konfliktu.
VY_32_INOVACE_25-10 Vznik ČSR.
České země v průběhu války – Cesta ke vzniku republiky
Vývoj české ústavnosti
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
III/2 XVI.1 9. C
Vývoj ČSR ve 20. letech I. Petr Machala.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Vznik Československa a jeho vývoj (1918 – 1929)
Ústavní vývoj 1918-?.
Vznik Československa II.
TEST POLITOLOGIE. 1. Období Druhé republiky datujeme jak ?
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
12. Ústavní vývoj v letech Základy práva 12. Ústavní vývoj v letech Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
Československé legie, vznik Československa
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
FORMOVÁNÍ ČESKOLSOVENSKA VY_32_INOVACE_110 Vznik Československa
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Vznik Československa 28.říjen Nástup Karla I. roku 1916 zemřel František Josef I. a nastoupil Karel I. začíná provádět změny (cíl: zachránit monarchii)
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
Kateřina Šulcová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Masarykovi se podařilo přesvědčit prezidenta Wilsona, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně.
Československé legie, vznik Československa
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VYHLÁŠENÍ ČESLOSKOVENSKA
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
České země za světové války
Češi za první světové války
Rakouská monarchie ve 2. polovině 19. století
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Transkript prezentace:

Rakouské císařství (Předlitavsko): 1. Čechy, 2. Bukovina, 3. Korutany, 4. Kraňsko, 5. Dalmácie, 6. Halič, 7. Přímoří, 8. Dolní Rakousy, 9. Morava, 10. Salcbursko, 11. Slezsko, 12. Štýrsko, 13. Tyrolsko, 14. Horní Rakousy, 15. Vorarlbersko; Uherské království (Zalitavsko): 16. Uhersko 17. Chorvatsko-Slavonsko; Rakousko-uherské kondominium: 18. Bosna a Hercegovina

V letech probíhala I. světová válka. V říši vládli panovníci František Josef I.Karel I.

V roce 1916 vznikla v Paříži Československá Národní rada Tomáš G. MasarykMilan Rastislav ŠtefánikEdvard Beneš

Přemysl Šámal Vincenc Červinka Alois Rašín Karel Kramář

V Rusku Ve Francii V Itálii

 Je jeden z nejvýznamnějších dokumentů české politiky za 1. světové války.  Přijata tzv. generálním sněmem zemí českých (všichni poslanci s výjimkou B. Šmerala)  Protestovala proti neúčasti Čechů na mírovém jednání v Brestu Litevském a vytyčila české programové požadavky – především samostatný stát a spojení se Slovenskem.  Poslanci požadovali zveřejnění sovětských dokumentů- Dekretu o míru ad.  Rakouská vláda prohlásila Tříkrálovou deklaraci za velezrádnou a zkonfiskovala ji; text se však přesto rychle šířil.

 8. ledna 1918 je vyhlášeno 14 Wilsonových bodů  Jejich význam je pro budoucí československý stát nesporný, ale negarantoval vznik samostatného státu, pouze požadoval autonomii rakouským a uherským národům  Otázka samostatnosti na pořad přišla až s odpovědí na nabídku Karla I. z 16. října Woodrow Wilson

 Antonín Švehla a Socialistická rada vyhlašují generální stávku proti vývozu potravin z českých zemí  Generální stávka přerostla původní rámec  Byla vyhlašována republika  V Ostravě dokonce socialistická republika (viz. Náměstí republiky)  Stávku organizovali: Bechyně, Franke, Landová- Štychová, Stivín, Stříbrný a Šmeral

Prohlášení nezávislosti československého národa jeho prozatímní vládou československou  Československý stát bude republikou.  Ve stálé snaze o pokrok zaručí úplnou svobodu svědomí, náboženství a vědy, literatury a umění, slova, tisku a práva shromažďovacího a petičního.  Církev bude odloučena od státu. Naše demokracie bude spočívati na všeobecném právu hlasovacím.  Ženy budou postaveny politicky, sociálně a kulturně naroveň mužům.  Práva menšiny budou chráněna poměrným zastoupením: národní menšiny budou používat rovných práv.  Vláda bude míti formu parlamentární a bude uznávati zásady iniciativy a referenda.  Stálé vojsko bude nahrazeno milicí.  Československý národ provede dalekosáhlé sociální a hospodářské reformy, velkostatky budou vyvlastněny pro domácí kolonisaci, výsady šlechtické budou zrušeny.

Dne 28. října 1918 zahájila v Ženevě delegace Národního výboru vedená Karlem Kramářem jednání Edvardem Benešem o vytvoření a podobě samostatného československého státu Lidé se dovídají o uznání podmínek míru Rakouskem. Považují to za krach říše a vycházejí do ulic Živelné demonstrace usměrňují členové Národního výboru Na večer téhož dne vydal Národní výbor první „zákon o zřízení samostatného státu československého“

Antonín Švehla František Soukup Jiří Stříbrný Alois RašínVavro Šrobár

 Dne se v Martině vytvořila Slovenská národní rada jako orgán politické reprezentace Slovenského národa.  Působila v letech 1918–1919. Jejím předsedou by M. Dula.  ¨Slovenská národní rada se v Deklaraci slovenského národa vyslovila pro vytvoření společného Československého státu. Dne byla rozpuštěna.

President: Tomáš G. Masaryk Předseda vlády: Karel Kramář

P%C5%99emysl_%C5%A0%C3%A1mal.jpg slovaques_a_la_caserne_de_Reuilly.PNG Ji%C5%99%C3%AD_St%C5%99%C3%ADbrn%C3%BD.jpg