Kartografie – tematické mapy, kartografické vyjadřovací metody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Identifikátor materiálu: EU
Geometrická podstata map
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kartografie.
Geografie / Anamorfóza
Kartogramy jednoduché tematické mapy s dílčími územními celky, do kterých jsou plošným způsobem znázorněna statistická data - reprezentují zásadně relativní.
Kartografická generalizace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
Druhy map.
Kartografie a topografie
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
MAPY (uč.14-15).
Autor: Mgr. Helena Nováková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
EXCEL – tisk a tvorba grafů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
M AKROREGIONY SVĚTA – JÁDRA A PERIFERIE Autor: Hana Brýdlová.
1. S TÉLKY ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V YVŘELÉ HORNINY - MAGMATICKÉ Mgr. Michal Střeštík.
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
M ETAMORFÓZY LISTU Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
H YDROSFÉRA – POHYBY MOŘSKÉ VODY Autor: Hana Brýdlová.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
T VORBA KARTOGRAMU Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
J IŽNÍ E VROPA - OBLAST S TŘEDOMOŘÍ Autor: Hana Brýdlová.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Inkscape – tvorba loga Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_173 Předmět: Český jazyk - Náš svět (Člověk a jeho svět)
Hromadné úpravy fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
PowerPoint zásady tvorby prezentací Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY I. Autor: Hana Brýdlová.
P RÁCE S MAPOU VELKÉHO MĚŘÍTKA Autor: Hana Brýdlová.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
A FRIKA – PŘÍRODNÍ PODMÍNKY II. Autor: Hana Brýdlová.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
J IŽNÍ A FRIKA Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská 1638,
PROJEKT KYSELÝ DÉŠŤ Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
Tilt-shift efekt Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
METAMORFÓZY KOŘENE Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
1. H ETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN Mgr. Michal Střeštík.
U RČOVÁNÍ ZEMĚPISNÉ POLOHY, MĚŘÍTKO - PROCVIČENÍ Autor: Hana Brýdlová.
Typografie – úvod, písma Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Tvorba HDR fotografií Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P(r)opletené kruhy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Geografická kartografie
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Rozklad na prvočinitele
Geografická kartografie
Geografická kartografie
Transkript prezentace:

Kartografie – tematické mapy, kartografické vyjadřovací metody Autor: Hana Brýdlová

Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školy Sokolovská 1638, 568 02 Svitavy IČO 62033026 Operační program OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Označení vzdělávacího materiálu K_INOVACE_1.ZE.01…45 Tematická oblast Znázornění Země na mapách Název vzdělávacího materiálu  Kartografie – tematické mapy, kartografické vyjadřovací metody Druh učebního materiálu  EVM - prezentace Anotace Výuková prezentace, seznámení s tématem, závěrečné opakování Klíčová slova  tematické mapy, generalizace, kartogram, kartodiagram, anamorfóza, lokalizovaný diagram, dasymetrie, areály Ročník 1. ročník, kvinta Typická věková skupina 15 – 16 let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Hana Brýdlová Zhotoveno Březen 2014 Celková velikost Velikost souboru 12 441 kB Anotace

Tematické mapy Zobrazuje jen jeden nebo několik málo jevů Ostatní prvky jsou potlačeny nebo úplně vynechány Nezobrazuje výškopis Patří k nim např. mapy geologické, geomorfologické, meteorologické, atd. Najdi v atlase další příklady tematických map.

Generalizace obsahu map Proces výběru, zjednodušení a zevšeobecnění obsahu mapy Je určována měřítkem mapy, účelem mapy, legendou a charakterem zobrazovaného území Prvky dělíme na prvořadé a druhořadé ( ty se do tematických map nezakreslují)

Metody znázornění v tematických mapách: kartogram kartodiagram lokalizovaný diagram stuhová metoda anamorfóza tečková metoda dasymetrická (hustoměrná) metoda areálová metoda

KARTOGRAM Vyjadřuje střední hodnotu jevu v daných územních jednotkách – vyjadřuje pouze kvantitu Např. průměrná hustota zalidnění krajů,

Podíl obyvatelstva ve věku 65 let a více na celkové populaci evropských států http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe_population_over_65.png

Kartodiagram Vyjadřuje kvantitu i kvalitu Druh a velikost jevu jsou znázorněny diagramem, ten vložíme do mapového pole např. složení obyvatelstva podle věku

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kartodiagrm.jpg

Lokalizovaný diagram Podobné jako u kartodiagramu, ale graf se vztahuje pouze k jednomu konkrétnímu místu Např. teploty a srážky v určité meteorologické stanici

Graf teplot a srážek v určitém místě

Počet obyvatel v určitých městech http://maturzaki.pl/uploads/questionwar/b1e677913aaec5cfbfeb3d5317acf7a5.png

http://gis. vsb. cz/GIS_Ostrava/GIS_Ova_2002/Sbornik/Referaty/horak2r http://gis.vsb.cz/GIS_Ostrava/GIS_Ova_2002/Sbornik/Referaty/horak2r.htm

Stuhová metoda vyjadřuje daný jev šířkou a barvou pruhu např. velikost přepravy

http://ekolist.cz/velkeobrazky/mapy/cr/pur_doprava_silnicni_z.jpg

Doprava ropy – červené čáry – hlavní směry vývozu ropy http://is.muni.cz/do/ped/kat/fyzika/autem/pics/doprava-ropy-02-full.jpg

Anamorfóza Jedná se o výrazné přetvoření geometrické kostry mapy pro zvýraznění tematického obsahu, kdy jeho kvantita je vyjádřena změnou plochy, případně i tvarem území, avšak pro základní orientaci musí i tak být zachována dostačující podobnost s výchozím stavem.

Anamorfóza – příklad užití Anamorfní mapa světa pro nakažené HIV/AIDS [http://news.nationalgeographic.com/news/2007/11/photogalleries/dead-maps/

Velikost států podle velikosti populace Graf znázorňuje pouze státy, které mají více jak 5 mil. obyvatel http://www.geohive.com/earth/gen_popsize.aspx

Tečková metoda 1 tečka- určitý počet případů Výskyt případů lymeské boreliózy v USA v roce 2006. [http://www.aldf.com/images/2004LymeDiseaseCaseMap.jpg in Totůšek, 2008].

Dasymetrická ( hustoměrná) mapa areály s podobnou hustotou jevu vychází z tečkové metody http://geomatika.kma.zcu.cz/studium/tka/Slides/dasymetricka_metoda.pdf

Mapa hustoty zalidnění v Sanfranciské zátoky, USA http://www1.osu.cz/~krticka/Krticka_DiV_Kartografie.pdf

Areálová metoda pomocí čar a barevného rastrování znázorňujeme plochy, na nichž se vyskytuje určitý jev např. rozšíření zvířat ( na obrázku areál rozšíření pandy velké)

Areálová metoda Jazyky na Zemi http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Languages_world_map.png

Co už umíme? Jaký je rozdíl mezi obecně zeměpisnou a tematickou mapou? Jaké znáš vyjadřovací metody při tvorbě tematických map? Jaké metody by sis vybral pro znázornění: a) počtu obyvatel států Jižní Ameriky? b) hustoty zalidnění c) rozložení vegetační pásů (biomů) na Zemi d) vyjádření porodnosti a úmrtnosti v jednotlivých státech e) objem živočišné výroby na Zemi (stavy skotu v jednotlivých zemích)

Správné odpovědi na otázku č. 3 kartogram, anamorfóza dasymetrická (hustoměrná metoda), kartogram areálová metoda kartodiagram tečková metoda (např. jedna tečka – 10 mil. kusů skotu)

Tvorba tématických map [online]. 2007 [cit. 2014-04-18]. Dostupné z: Základní geografické metody - dotazování do databáze a tvorba tématických map: Tvorba tématických map [online]. 2007 [cit. 2014-04-18]. Dostupné z: http://athena.zcu.cz/kurzy/gish/000/HTML/37/ 10. Mapa – zdroj informací [online]. 2012 [cit. 2014-03-23]. Dostupné z: http://ivy.sgo.cz/zemepis/pt/mapa_druhy.pdf 11. Mapa – zdroj informací [online]. 2012 [cit. 2014-03-23]. Dostupné z: http://ivy.sgo.cz/zemepis/pl/mapa_kartogramlist.pdf 12. TOTŮŠEK, M.: Možnosti geovizualizace dat zdravotního stavu obyvatelstva. Masarykova univerzita, Brno [on-line]. File:Europe-GDP-PPP-per-capita-map.png. Wikimedia commons [online]. 2. 1. 2011 [cit. 2011-08-26]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe-GDP-PPP-per-capita-map.png SAN JOSE. File:Europe population over 65.png. Wikimedia commons [online]. 19. 7. 2006 [cit. 2011-08-22]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe_population_over_65.png PERTAM. File:Kartodiagrm.jpg. Wikimedia commons [online]. 11. 1. 2009 [cit. 2011-08-22]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kartodiagrm.jpg SAMUELL. File:Allrailcanada.svg. Wikimedia commons [online]. 25. 6. 2010 [cit. 2011-08-22]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Allrailcanada.svg 5. GUSTAVSSON321. File:Karte Vegetation USA.jpg. Wikimedia commons [online]. 27. 8. 2010 [cit. 2011-08-26]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karte_Vegetation_USA.jpg 6. File:China fuels 1983.jpg. Wikimedia commons [online]. 5. 1. 2005 [cit. 2011-08-26]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:China_fuels_1983.jpg 7. PEMFR. File:EuropeCent.PNG. Wikimedia commons [online]. 28. 12. 2010 [cit. 2011-08-2 Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:EuropeCent.PNG 8. Energy Information Administration. File:Oil and Gas Infrastructure Persian Gulf (large).gif. Wikimedia commons [online]. 19. 12. 2009 [cit.2011-08-26]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil_and_Gas_Infrastructure_Persian_Gulf_%28large%29.gif 9. Základní geografické metody - dotazování do databáze a tvorba tématických map: Tvorba tématických map [online]. 2007 [cit. 2014-04-18]. Dostupné z: http://athena.zcu.cz/kurzy/gish/000/HTML/37/ 10. Mapa – zdroj informací [online]. 2012 [cit. 2014-03-23]. Dostupné z: http://ivy.sgo.cz/zemepis/pt/mapa_druhy.pdf 11. Mapa – zdroj informací [online]. 2012 [cit. 2014-03-23]. Dostupné z: http://ivy.sgo.cz/zemepis/pl/mapa_kartogramlist.pdf 12. TOTŮŠEK, M.: Možnosti geovizualizace dat zdravotního stavu obyvatelstva. Masarykova univerzita, Brno [on-line]. 2008, [cit. duben 2009]. Dostupný na WWW:<http://is.muni.cz/th/175298/prif_b/>.