Bezlepková dieta: léčebné využití a nové potravinové zdroje. 23. 11. 2015 Neceliakální glutenová senzitivita a alergie na lepek MUDr. Iva Hoffmanová, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá
Advertisements

ZELENINA.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
SKLADOVÁNÍ OVOCE A ZELENINY
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Celiakie Hejmalová Michaela.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
O CELIAKII PRO CELIAKY PŘEMYSL FRIČ
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny rozpustné ve vodě
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Zdroj obrazového materiálu
Celiakie a bezlepková dieta
Celiakie a bezlepková dieta
Potraviny rostlinného původu
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Centra původu kulturních rostlin
Potravinové alergie a intolerance
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA ODBORNÝ PRACOVNÍK V OCHRANĚ A PODPOŘE VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ Nikol Vokáčová 2015/2016.
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Historie zemědělství základem byla tzv. neolitická revoluce (7000 př. n. l.) – člověk přechází z neorganizovaného sběračství na organizovanou zemědělskou.
P OTRAVINOVÉ ALERGIE A INTOLERANCE Magdalena Rusňáková, OPP 1. ročník.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Potraviny a výživa - Zelenina
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Potravinářské zbožíznalství
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Veronika Březková.
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
CELIAKIE bezlepková strava
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Název projektu: Moderní škola
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
17.4. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Potravinářské zbožíznalství
PITNÝ REŽIM U NEMOCNÝCH S CKD
Transkript prezentace:

Bezlepková dieta: léčebné využití a nové potravinové zdroje Neceliakální glutenová senzitivita a alergie na lepek MUDr. Iva Hoffmanová, Ph.D. 2. interní klinika 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Praha

Proč existují choroby vyvolané lepkem? historické změny: obilovin obilovindiety imunitního systému tenkého střeva imunitního systému tenkého střeva

Obiloviny v historii neolitická revoluce neolitická revoluce šlechtění obilí (na tetra- či hexaploidní) šlechtění obilí (na tetra- či hexaploidní) potravinářské technologie zkrácená doba fermentace potravinářské technologie zkrácená doba fermentace

Historické změny diety

Zánětlivá dieta rafinované škroby, cukr nasycené mastné kyseliny, trans-mastné kyseliny nedostatek : antioxidantů (ovoce a zelenina) celozrnných produktů ω-3 mastných kyselin aktivace imunitního systému (vrozeného): trvalý zánětlivý stav

Změny imunity tenkého střeva „zánětlivá“ dieta a přejídání způsob porodu kojení užívání ATB nedostatek vitaminu D

upraveno podle: Sapone et al. BMC Medicine 2012;10:13. Onemocnění vyvolaná lepkem

Celiakie genetické pozadí +autoprotilátky+ biopsie tenkého střeva

Alergie na pšenici Neceliakální glutenová senzitivita

Alergická reakce upraveno podle

Alergie na pšenici 0,4 % populace potravinová alergie respirační alergie (rýma, astma) kopřivka (včetně kontaktní), atopický ekzém WDEIA wheat dependent exercise-induced anaphylaxis = anafylaxe na pšenici vyvolaná fyzickou aktivitou = anafylaxe na pšenici vyvolaná fyzickou aktivitou

Alergie na pšenici diagnóza alergen-specifické IgE protilátky v séru např. IgE proti pšenici, IgE proti ječmeni IgE proti ječmeni IgE proti α-amyláze IgE proti α-amyláze kožní testy

Neceliakální glutenová senzitivita (NCGS) zažívací obtíže: -nadýmání -bolesti břicha -průjem -zácpa -afty v dutině ústní -pálení žáhy Sapone et al. BMC Med 2012;10:13 Volta et al. J Clin Gastroenterol 2012;46: 680–685.

Neceliakální glutenová senzitivita (NCGS) mimostřevní obtíže: -kožní vyrážka, ekzém -bolesti hlavy -únava, zmatenost, poruchy pozornosti či spánku -deprese, úzkost -brnění či necitlivost prstů, rukou, nohou -kloubní nebo svalové bolesti -chudokrevnost Sapone et al. BMC Med 2012; 10:13. Volta et al. J Clin Gastroenterol 2012;46:680–685.

Neceliakální glutenová senzitivita (NCGS) – co ji způsobuje? aktivace vrozené imunity porucha střevní bariéry změny ve složení střevní mikrobioty opioidní aktivita glutenu neglutenové složky obilného zrna Volta et al. Cellular & Molecular Immunology 2013;10:383–392.

Neceliakální glutenová senzitivita (NCGS) v dětství vzácná maximum výskytu ~ 55 let (18-80 let) častější u žen: Ž/M >3:1 (6:1) 30% – 50% u syndromu dráždivého tračníku vyšší výskyt: potravní nesnášenlivost příbuzní 1. stupně CD pacientů 0,5 – 6 % populace Volta et al. J Clin Gastroenterol 2012; 46: 680–685. Catassi et al. Nutrients 2013;5:

Diagnostická kritéria pro NCGS  bez  Při stravě bez omezení lepku: vyloučení celiakie alergie na pšenici vyloučení celiakie a alergie na pšenici IgG proti gliadinu (25-56 %)- malá dg. hodnota   Lepek rychle (během hodin či dní) vyvolá obtíže   Obtíže rychle vymizí po vynechání lepku   Opětovné zavedení lepku vyvolá návrat obtíží   Glutenový expoziční test (ideálně dvojitě slepý) dosud není standardizován u upraveno podle Volta et al. Cellular & Molecular Immunology 2013;10:383–392.

Bioptický nález u NCGS (téměř) normální

Neceliakální glutenová senzitivita (NCGS) - ? co ji vyvolává Volta et al. Cellular & Molecular Immunology 2013; 10: 383–392.

ovoce: jablko, hruška, nashi, mango broskev nektarinka meruňka švestka třešně ostružiny vodní meloun avokádo, liči, kaki konzervované a sušené ovocná šťáva mléko: kravské mléko, kozí mléko, ovčí mléko vaječný krém, zmrzlina, jogurt sýry: nezralé sýry např. žervé, cottage, mascarpone, ricotta, lučina zelenina: česnek, pórek, cibule a šalotka květák, zelená paprika, kuřice červená řepa, brokolice, růžičková kapusta, zelí, lilek, fenykl, chřest, houby proskurník jedlý med, sladidla: fruktóza, fruktózový cukr, kukuřičný sirup sorbitol, mannitol, izomaltóza maltitol xylitol cereálie: pšenice, žito, ječmen a potraviny z nich vyrobené (např. pečivo, těstoviny, kuskus, aj.) luštěniny: fazole, čočka cizrnaFODMAPs

Léčba NCGS důraz na přirozeně bezlepkové potraviny problém komerčně vyráběných gluten-free produktů individuální hladina tolerance ? stálý či přechodný stav znovuzavedení glutenu za 1-2 roky desenzitizace

OVOCE s nízkým obsahem FODMAPs banán, kiwi citrón, limetka, pomeranč, grapefruit mandarinka, tangelo jahody, maliny, brusinky, borůvky, ostružiny hroznové víno, rebarbora, meloun cantaloup (ananasový) a meloun cukrový papája, durian, marakuja (mučenka jedlá)

ZELENINA s nízkým obsahem FODMAPs brambory, batáty mrkev, celer, pastinák, rajče, dýně, tykev, cuketa, brukev vodnice, tuřín, kapie, špenát, mangold hlávkový salát, čínské zelí, čekanka, artyčok zelené fazolky, fazolové výhonky olivy, zázvor, vojtěška, bambusové výhonky

BYLINY A KOŘENÍ s nízkým obsahem FODMAPs bazalka, majoránka, máta, petržel oregáno, tymián, rozmarýn chilli, koriandr, badyán zázvor, citrónová tráva (lemongrass)

OBILOVINY s nízkým obsahem FODMAPs bezlepkový chléb a cereálie rýže oves, polenta, proso quinoa (merlík čilský) čirok, tapioka

MLÉČNÉ VÝROBKY s nízkým obsahem FODMAPs mléko: bezlaktózové, sojové, ovesné, rýžové mléko: bezlaktózové, sojové, ovesné, rýžové sýry: tvrdé sýry, brie, camembert sýry: tvrdé sýry, brie, camembert jogurty bezlaktózové jogurty bezlaktózové substituenty zmrliny: sorbet substituenty másla: olivový olej

SLADIDLA s nízkým obsahem FODMAPs sacharóza (cukr řepný, třtinový), glukóza umělá sladidla bez přípony –ol náhrady medu: javorový sirup, melasa

Existuje NCGS? sémanticky nepřesný pojem (nejen gluten) ? alergie, která není řízena IgE ? velmi časné stadium celiakie ? syndrom dráždivého tračníku ? módnost bezlepkové diety ? placebo efekt Důkazy o aktivaci systému vrozené imunity či o nesnášenlivosti FODMAPs NCGS – syndrom pšeničné intolerance

Děkuji za pozornost