SPOLEČNÝ TRH ES A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU EVROPSKÉ UNIE Seminář 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Volný pohyb zboží.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Evropské soutěžní právo Michal Částek
Harmonizace, důsledky, budoucnost Jan Öhm Hospodářská fakulta TUL Evropská ekonomická integrace.
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropská Unie.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Společná obchodní politika – jednotný trh
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÝ TRH A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
S VOBODY VNITŘNÍHO TRHU ČÁST 1 PREZENTACE SPOLEČNÝ TRH ES A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Regionální politika EU v období
Východiska evropské úpravy
Sociální zabezpečení v EU
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Společná obchodní politika
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Společné a koordinované politiky EU
Digitální učební materiál
SPOLEČNÝ TRH ES A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU
Fáze ekonomické integrace
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

SPOLEČNÝ TRH ES A JEHO VÝVOJ K JEDNOTNÉMU VNITŘNÍMU TRHU EVROPSKÉ UNIE Seminář 2015

P RÁVO EU - ČLENĚNÍ DLE OBSAHU A Normy regulující strukturální otázky EU (organizační struktura, pravomoci orgánů EU, vztahy mezi orgány EU navzájem atd.) = INSTITUCIONÁLNÍ PRÁVO B Normy regulující oblasti činnosti (tzv. společné politiky) EU vnitřní trh životní prostředí hospodářská soutěž ad. = MATERIÁLNÍ PRÁVO

Z ÁKLADNÍ CÍLE S POLEČENSTVÍ Čl. 3 SES - základní cíle Společenství zahrnují Společný trh a hospodářskou a měnovou unii harmonický, vyvážený a udržitelný rozvoj hospodářských aktivit vysokou úroveň zaměstnanosti a sociální ochrany, rovnost mezi muži a ženami, udržitelný a neinflační růst, vysoký stupeň konkurenceschopnosti a konvergence ekonomických výkonů, sbližování právních předpisů členských států v rozsahu potřebném pro fungování vnitřního trhu; Zvyšování životní úrovně a kvality života a hospodářské a sociální soudržnosti a solidarity mezi členskými státy.

Ú ROVNĚ EKONOMICKÉ INTEGRACE 1 Zóna volného obchodu – nejnižší stupeň ekonomické integrace, jedná se o zrušení celních a množstevních omezení vzájemného obchodu mezi dvěma či více státy 2 Celní unie – vedle odbourání vzájemných obchodních omezení je spolupráce rozšířena také o společný celní sazebník (uplatňovaný vůči třetím státům) 3 Společný trh - rozšíření volného pohybu zboží o volný pohyb dalších hospodářských faktorů (osob, služeb a kapitálu) = volný pohyb tzv. čtyř svobod. - Jednotný vnitřní trh – vyšší stádium společného trhu, je zajištěn úplný volný pohyb tzv. čtyř svobod,. Je vytvořen trh bez vnitřních hranic. 5. Měnová unie – členské státy navíc používají také společnou měnu 6. Hospodářská unie – plná integrace, státy společně vymezují hospodářskou politiku, existuje jednotný daňový systém 4

VÝVOJ SPOLEČNÉHO TRHU OD VZNIKU EHS DO SOUČASNOSTI (EU) Rychlý počáteční pokrok v šedesátých let následovaný obdobím stagnace společného trhu v sedmdesátých a osmdesátých let. Oživení evropské ekonomické integrace následkem programu jednotného trhu a přijetí Jednotného evropského aktu v roce 1985 po roce 1992, "dokončení" a přeorientování jednotného vnitřního trhu 2010: znovuoživení koncepce jednotného vnitřního trhu

K ONCEPCE VNITŘNÍHO ( JEDNOTNÉHO ) TRHU Podívejme se blíže na Bílou knihu o opatřeních k dokončení vnitřního trhu (1985) která byla předložena Komisí členským státům

C O PŘEDCHÁZELO B ÍLÉ KNIZE 1985 jmenována Evropská Komise vedená Jacquesem Delorsem hledá motto k dalšímu rozvoji EHS - hlavní cíl pro naplnění během příštích 4 až 8 let. Soustřeďuje se na zaměstnanost a hospodářskou prosperitu, ale potřebuje nový „velký“ impuls - měnovou unii nebo vnitřní trh

C O PŘEDCHÁZELO B ÍLÉ KNIZE Měnová unie - atraktivní cíl pět komisařů v Delorsově Komisi byli předtím ministry financí Členské státy však obávaly politických dopadů, finančních dopadů Odhadu časového plánu Volba proto padla na vnitřní trh

C O PŘEDCHÁZELO B ÍLÉ KNIZE Nebyl to nereálný cíl. Vůle k odstranění všech překážek volného pohybu uvnitř EHS Existovala rovněž politická vůle leaderů vlád Delors jde do Evropského parlamentu: oznamuje záměr nové Komise požádat Evropskou radu, aby ji pověřila dovršením jednotného vnitřního trhu do roku Evropská rada mohla de facto stěží odmítnout, jen požádala Komisi o stanovení časového plánu

B ÍLÁ KNIHA Výsledkem byla Bílá kniha Komise (také známá jako Cockfieldova zpráva ) : dokončení vnitřního trhu. Specifikováno kolem 300 opatření, která vyžadují velké množství odborných znalostí. zahrnuty problémy spojené s regionální sociální Ekologickou Spotřebitelskou dopravní Soutěžní hospodářskou a měnovou politikou

B ILÁ KNIHA Dobudování vnitřního trhu bylo potvrzeno Jednotným evropským aktem ( 1986), jenž definuje vnitřní trh jako „Území bez vnitřních hranic, ve kterém je zajištěn volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu “ JEA nabyl účinnosti (po ratifikaci všemi státy) 1. července 1987 JEA specifikuje dovršení vnitřního trhu k 31. prosinci 1992

B ILÁ KNIHA Bilá kniha však nezachovávala rozlišování skupin opatření mezi zboží, osoby, služby a kapitál Sledovala druhy překážek, se kterými se trh v praxi setkával a rozdělila je na fyzické (administrativa, celní prohlídky, poplatky) Daňové ( fiskální) technické (státní podpory, problematika veřejných zakázek)

B ILÁ KNIHA Daňové překážky – členské státy používají fiskální politiku vytvářející fyzické a technické bariéry; například prostřednictvím odlišného fungování daňového systému. Fyzické překážky – celní procedury, které postihují osoby, služby a kapitál, přicházející ze zahraničí. Technické překážky – vyplývající z předpisů členských států, které brání volnému pohybu; např výrobkové normy, požadovaná kvalifikace pracovníků, nebo lokalita pro finanční služby.

B ILÁ KNIHA Co tedy bylo konečným cílem pro rok 1992 ? Co představovalo dokončení vnitřního trhu ? JEA vložil do Zakládací smlouvy EHS (1957) ustanovení: 1.ES přijme opatření s cílem postupného vytvoření vnitřního trhu Vnitřní trh zahrnuje prostor bez vnitřních hranic, v němž je zajištěn volný pohyb zboží, osob, služeb a kapitálu

B ILÁ KNIHA Znamená ale vnitřní trh pro ES tytéž podmínky jako společný trh ? Zopakujme si Stupně /úrovně/ ekonomické integrace I. Oblast /zóna/ volného obchodu – stav, kdy členské státy odstraní všechny překážky obchodu, ale zachovají částečně vlastní obchodní politiku vůči nečlenským státům

B ILÁ KNIHA II. celní unie- zde dochází k odstranění všech překážek obchodu mezi členskými státy a současně společná politika vůči nečlenům – tzn. státy přijmou společné vnější clo pro dovozy III. společný trh - nástrojem společného je společná obchodní politika (přechodné období let). Opatření k jeho vytvoření zahrnovala: odstranění celních poplatků a kvantitativních omezení společný celní sazebník a společné obchodní politiky vůči třetím státům zrušení překážek pohybu osob, služeb a kapitálu zavedení ochrany soutěže na společném trhu sbližování právních řádů členských států

B ÍLÁ KNIHA Rozšíření omezení společného trhu prostřednictvím naplnění čtyř svobod - vnitřní trh. Bílá kniha 1985 stanoví určité cíle za účelem dokončení vnitřního trhu do roku 1992

B ÍLÁ KNIHA Souhrn Bílé knihy o dopadu a účinnosti jednotného trhu Analýza Komise stanovila, že právní předpisy Společenství v oblasti jednotného trhu, by měly - jako celek - vytvořit základní podmínky pro volný pohyb a ekonomickou efektivitu. Tato situace byla v ostrém kontrastu se situací v polovině 80 let minulého století

B ÍLÁ KNIHA Veškeré zboží bylo zadržováno ke kontrole na hranicích mezi ČS Většina výrobků musela odpovídat rozdílným předpisům v jednotlivých ČR Služby jako doprava, telekomunikace, bankovnictví a televizní vysílání nebyly vystaveny konkurenci; Občané bez práce mohli být podrobeni omezením pobytu a riskovat ztrátu práva na sociální zabezpečení v jiném členském státě

B ILÁ KNIHA – PŘEKÁŽKY SPOLEČNHO TRHU Překážky v budování společného trhu představovaly dále ochranářské tendence států a zájmových skupin. Mezi takto uplatňovaná omezení patřily.: upřednostňování domácího výrobce u státních zakázek informační kampaně (kupujte domácí výrobky) daňové zvýhodnění domácí produkce (např. pivo vs. víno) slučování subjektů v odvětví (vznik monopolu) administrativní opatření proti dovozu stanovení národních kvót na produkci pomoc třetím zemím, kde se pomoc váže na protivýhodu pro poskytující stát Odlišné technické normy a standardy

B ÍLÁ KNIHA Tudíž pojem jednotného trhu se při zrušení kontroly na hranicích a zaručením čtyř svobod stanovených v Bílé knize stává značně složitým. To je vyjádřeno slovy: „rozsáhlé uplatnění harmonizace zákonů, předpisů a praxe, představující velkou zátěž pro politické a institucionální kapacity Společenství“

B ÍLÁ KNIHA Jak se tedy Bílá kniha odrazila ve změnách práva EU s ohledem na Daňové překážky Fyzické překážky Technické překážky

K ONEC PREZENTACE