NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Advertisements

Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Dánsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Moldavsko.
ZÁPADNÍ EVROPA.
Střední ř Evropa.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními i hospodářskými poměry.
SRBSKO.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Nizozemí Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Střední Evropa.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Maďarsko AnotacePrezentace, kter á se zabýv á charakteristikou Maďarska AutorMgr. Kamila Bočková JazykČe š tina Oček.
Evropské regiony – Střední Evropa - Maďarsko
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
MAĎARSKO.
Maďarsko Maďarsko.
PORTUGALSKO.
Українська Республіки
MAĎARSKO.
SLOVINSKO.
LITVA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
RUMUNSKO.
MAĎARSKÁ REPUBLIKA.
Velká Británie a Francie Vlastivěda – 5. ročník
Bulharsko България / Bălgarija
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Střední Evropa Z_127_Evropa_Střední Evropa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Bulharsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_19_Maďarsko Téma:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ZEMĚPIS Téma: Moldavsko, Rumunsko, Bulharsko.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Velká Británie TÉMATICKÝ CELEK:Evropa.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Řecko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jan Staník NÁZEV: Královéhradecký kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_295 _Polsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko VY_32_INOVACE_17_ZEMĚPIS_střední Evropa – Polsko, Slovensko, Maďarsko Dětský domov, Základní škola, Střední.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jan Staník NÁZEV:Jihomoravský kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Pobaltské státy Tom Obelcz.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NĚMECKO. NĚMECKO Spolková republika Německo federativní republika – 16 spolkových zemí rozloha: 357 tis. km² počet obyvatel: 82 mil. – 2. místo v Evropě.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Maďarsko, Polsko, Slovensko
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Maďarsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Slovenská republika Název školy: ZŠ Salvátor
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Maďarsko TÉMATICKÝ CELEK:Evropa ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/

Maďarsko

Základní údaje Rozloha: km 2( 17. místo) Poloha:vnitrozemský stát Hl.město:Budapešť St.zřízení:parlamentní republika Hustota zalidnění:109 ob. /km 2 ( 93. na světě) Počet obyvatel: (80. na světě,2008) Národnostní sl.:Maďaři,Němci,Rumuni,Romové Prezident:László Sóliom(5.srpna, 2005) Měna:forint(=100 fillérů)

Povrch Leží v jihovýchodní Evropě,uprostřed nejnižší části Panonské pánve Převážnou část tvoří nížina a zbytek pahorkatina a středomoří Nejvýznamnější pohoří Maďarska jsou Bukové hory, Bakonský les a Matra Největší vrchol je Kekés (1 015 m. n. m.)

Vodstvo Nejdůležitějšími řekami jsou Dunaj, Tisa, Rába, Maros a Dráva Všechny vodní toky patří do povodí Černého moře Národní řekou Maďarska je Tisa Největším jezerem v celé střední Evropě je Balaton

Podnebí Rozprostírá se ve střední části mírného klimatického pásu severní polokoule Atlantský oceán je od maďarských hranic vzdálen asi 1200km

Hospodářství - zemědělství Rostlinná a živočišná výroba – prasat, skot, koně, ovce, drůbež Nejdůležitějšími plodinami je pšenice, kukuřice, brambory, slunečnice, cukrovka, tabák, konopí a len Významné je pěstování zeleniny – cibule, papriky na koření Na svazích Karpat se táhnou vinice

Nerostné suroviny Nedostatek nerostných surovin V současnosti se v zemi těží bauxit,manganové rudy,hnědé a černé uhlí,ropa a zemní plyn Významné je strojírenství,výroba autobusů Ikarus,hutnictví,chemický průmysl a zejména textilní průmysl a potravinářský (salámy, čabajka, uherský salám, červená paprika a tokajské víno) 79 % energie pochází z tepelných elektráren 1 % z vodní elektrárny u Vaku 20 % energie pochází z jedné elektrárny u města Paks

Doprava V dominantním systému má dominantní postavení budapešťský dopravní uzel Důležitá je říční doprava,významnými přístavy na Dunaji jsou Komárno, Ráb a Baja Lodní dopravě slouží asi 1400 vodních toků Silniční sít je dlouhá přibližně km Železnice je dlouhá téměř km

Cestovní ruch - zajímavosti Nejvíce je navštěvováno hlavní město Budapešť a jezero Balaton Navštěvovány jsou také termální lázně v severozápadním Maďarsku Předseda vlády je Gordon Bajnai (od 14. dubna 2009) Telefonní předvolba je +36 Vznik:16. listopadu 1918 (rozpad Rakouska – Uherska)

Města Budapešť Debrecín

Použitá literatura Zeměpis pro 7.ročník ZŠ, Demek – Mališ, SPN UN.png/290px-EU_location_HUN.png URLC3RPBMF0AW9UCW==/imgbudapest1.jpg