Obezita v evropském kontextu Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TROMBOFILNÍ MUTACE A RIZIKOVÉ FAKTORY U MLADÝCH DÍVEK ČESKÉ POPULACE UŽÍVAJÍCÍCH HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCI MUDr. Zdenka Vlčková GHC GENETICS, s.r.o. –
Advertisements

OBEZITA.
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Společenský a ekonomický význam zdraví a nemoci
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Indikátory ve zdravotnictví Základní zdravotní indikátory ve WHO Evropském regionu 2005 MUDr. Vladimír Príkazský, CSc.
Koncepce péče o staré občany
Obezita Hejmalová Michaela.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Světový den ledvin – Prof. MUDr Vladimír Tesař,DrSc. Klinika nefrologie 1.LF UK a VFN, Praha, Česká nadace pro nemoci ledvin.
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
OBEZITA.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Patofyziologie obezity
Nadváha a obezita u dětí Mgr. Lucie Kintrová,MUDr
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Alzheimerova nemoc.
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
XIX.den profesora Vladimíra Staška Onkologie 21. století
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Zdravotní problém lidstva
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
Intervenční programy, poradny podpory zdraví
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Obezita u dětí je rizikem diabetu 2. typu Irena Aldhoon Hainerová Klinika dětí a dorostu a Centrum pro výzkum diabetu, metabolismu a výživy 3. LF UK a.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
HYPERTENZE KRŠÁKOVÁ MARIE. PATOLOGIE HYPERTENZE Opakované zvýšení TK ≥ 140/90 mm Hg naměřené minimálně při 2 různých návštěvách Etiopatogenetická.
Definice, základní pojmy
Organizace Screeningových Programů z Pohledu MZ ČR Josef Vymazal Poslanecká sněmovna září 2015.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE CO JE TO DIABETES A JEHO KOMPLIKACE _________________ Terezie Pelikánová Centrum diabetologie IKEM Praha.
Vývoj a současná spotřeba psychofarmak v České republice Doc. MUDr. Martin Anders, Ph.D. Komise pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP
Vybrané studie zdravotního stavu. Evropský průzkum zdravotního stavu - EHES 2014 Evropský průzkum zdravotního stavu (EHES) je mezinárodním projektem,
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Primární pediatrie-Evropa a ČR MUDr. Gabriela Kubátová OSPDL ČLS JEP Praha červen 2015.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Civilizační choroby VY_32_INOVACE_06_36.
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Vybrané studie zdravotního stavu
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Česká diabetologická společnost
Malnutrice.
Psychologie v obezitologii
Národní diabetologický program (NDP)
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Inkontinence Jeden z nejčastějších zdravotních problémů
Transkript prezentace:

Obezita v evropském kontextu Doc. MUDr. Vojtěch Hainer, CSc. Ředitel Endokrinologického ústavu

OBEZITA – CELOSVĚTOVÁ EPIDEMIE NA PŘELOMU TISÍCILETÍ 312 milionů lidí na světě je obézních a 1,3 miliardy lidí na světě trpí nadváhou Obezita představuje významné zdravotní riziko, snižuje kvalitu a délku života Obezita je nejen zdravotním, ale i socioekonomickým problémem 21. století Obezita je po kouření nejčastější příčinou smrti, které lze předcházet

INSTITUCE ZABÝVAJÍCÍ SE DIAGNOSTIKOU, PREVENCÍ, LÉČBOU, VÝZKUMEM A VÝUKOU V OBLASTI OBEZITY V EVROPĚ Evropská asociace pro studium obezity – European Association for the Study of Obesity (EASO) Evropská skupina pro dětskou obezitu – European Childhood Obesity Group (ECOG) Mezinárodní federace pro chirurgii obezity /Evropská větev/ - International Federation for Surgery of Obesity (IFSO) /European Branch/ International Obesity Task Force (IOTF)

PREVALENCE OBEZITY v evropských zemích dosahuje u mužů 10-20% a u žen 15-30% (IOTF 2005) – bohužel publikovaná data nejsou u srovnatelných reprezentativních populací

PREVALENCE NADVÁHY U DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH SE V EVROPĚ ZVYŠUJE IOTF/EASO Obesity in Europe Report 2002; IOTF PREVALENCE (%) ROK Španělsko Holandsko Švýcarsko UK Česká republika Francie Polsko 2005 Více než 80 miliónů evropských dětí a dospívajících trpí nadváhou či obezitou

ZDRAVOTNÍ KOMPLIKACE NADVÁHY A OBEZITY Cukrovka 2. typu Vysoký krevní tlak Ishemická choroba srdeční Cévní mozkové příhody Porušený profil krevních tuků Dna Žilní trombóza a embolie plicnice Poruchy plicních funkcí Syndrom spánkové zástavy dechu Kýly Stresová inkontinence moči Degenerativní onemocnění kloubů a páteře Některé nádory (např. prsu, tlustého střeva) Psychická onemocnění (úzkost, deprese) Poruchy příjmu potravy Kožní onemocnění

PŘÍČINY VZNIKU OBEZITY Dědičné faktory (40-70%) – podmiňují náchylnost ke vzniku a rozvoji obezity vlivem faktorů prostředí Faktory prostředí – dané zevním prostředím a jím indukovaným životním stylem Současná epidemie obezity odráží neschopnost lidských genů čelit obezigennímu prostředí, které navozuje pozitivní energetickou bilanci díky konzumaci stravy o vysoké energetické denzitě (zvýšený obsah tuků) a malé pohybové aktivitě při sedavém způsobu života

LZE SE VYPOŘÁDAT SE SOUČASNOU EPIDEMIÍ OBEZITY V EVROPĚ? Prevence obezity a nadváhy – úloha celé společnosti –Změna životního stylu - důležitá motivace jedince –Změna současného obezigenního prostředí v prostředí leptogenní (leptos = štíhlý) Evropské inciativy – Evropská platforma o dietě a fyzické aktivitě (European Platform on Diet and Physical Activity) – Evropská komise - Green Paper – Světová zdravotnická organizace (WHO Europe) - zasedání ministrů – zdravotnictví věnované obezitě (Istanbul, – )

LZE SE VYPOŘÁDAT SE SOUČASNOU EPIDEMIÍ OBEZITY V EVROPĚ? Léčba obezity – stěžejní úloha zdravotníků Vyškolení poskytovatelů zdravotní péče (lékařů, dietologů, psychologů, fyziatrů, sester a dalších) v obezitologii (Česká obezitologická společnost ČLS JEP zahájila školení před 11 lety, EASO před 3 lety – projekt SCOPE ) Vytvoření komplexního systému diferencované zdravotní péče o obézní: –Centra pro diagnostiku a léčbu obezity –Obezitology –Další specialisty –Praktické lékaře –Redukční kluby –Svépomocné prostředky (knihy, brožury, internet, TV a další media)

LZE SE VYPOŘÁDAT SE SOUČASNOU EPIDEMIÍ OBEZITY V EVROPĚ? Léčba obezity I když je obezita jako nemoc zahrnuta do mezinárodní klasifikace nemocí více než půl století (pod kódem E66), je jako nemoc podceňována jak veřejností, tak zdravotníky a tvůrci zdravotní politiky Obezita není vnímána stejně jako jiné komplexní choroby, např. hypertenze, i když se od ní neliší s ohledem na charakter příčin (uplatnění dědičných faktorů bývá u obezity dokonce vyšší), častost výskytu (prevalence obezity a hypertenze je obdobná), nízkou adherenci pacientů k dodržování doporučených úprav životního stylu a mnohdy i s ohledem na účinnost léčby Šetření EASO před 4 lety prokázalo, že zdravotníci se nevěnují léčbě obézního pacienta, neboť léčba pacienta trpícího mnoha dalšími chorobami a majícího často řadu psychosociálních problémů je časově náročná a není adekvátně hrazena z prostředků zdravotního pojištění. Při léčbě obezity si často kladou nejen pacienti, ale i zdravotníci nerealistické cíle.

LZE OČEKÁVAT ADEKVÁTNÍ UPLATNĚNÍ LÉČBY OBÉZNÍHO PACIENTA? Účinná léčba obezity znamená prevenci vzniku závažných kardiovaskulárních, metabolických a nádorových onemocnění a zlepšuje kvalitu života, a proto vyžaduje nejen edukaci zdravotníků a veřejnosti vytvoření systému komplexní diferencované péče ale i jasnou definici úhrady zdravotní péče o obézní (vyšetření pacienta, dietní poradenství, psychologická podpora, farmakoterapie, chirurgická léčba)