Čím byly první samohybné stroje poháněny? Jak se nazývaly vozy, poháněné párou? pára + + vůz = = parovůz James Watt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MANUFAKTURA A PRVNÍ STROJE
Advertisements

Česká společnost se učí podnikat
Jan Chládek ***Škoda Auto***.
Škoda auto Mladá Boleslav
slavný americký průmyslník
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Jak se žilo na konci 18. století obyčejným lidem?
VY_32_INOVACE_16_Parní stroj a továrny
Henry Ford - Narodil se: 30. července 1863 v Dearborn, Michigan, USA - Umřel: 7. dubna vyučil se zámečníkem a pak se stal opravářem parních strojů.
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
USA od občanské války do první světové války
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Svět techniky a já.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_114.
AUTOMOBIL SNŮ Závěrečný projekt z designu průmyslových výrobků Ing. Eliška A. Kubičková Fakulta strojní ZČU.
Věda a technika konce 19.st.
VY_32_INOVACE_20_Emil Škoda Název školy: Základní škola a Mateřská škola Křetín, okres Blansko, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/
James Watt Fyzik Matematik vynálezce.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C2 – 02.
Bugatti Veyron Valérie Grodová.
LOKOMOTIVY A ŽELEZNICE
Automobilový průmysl v ČR
HISTORIE AUTOMOBILISMU mosty za průmyslové revoluce
FF WHEEL EXPRESS, s. r. o. SŠ a JŠ Volyně Lidická VOLYNĚ Tel.: wheel. www
- NAROZEN ROKU 1863 V DEARBONU (MICHIGAN) - V PATNÁCTI SESTROJIL SVŮJ PRVNÍ PARNÍ PÍSTOVÝ MOTOR – POPRVÉ SESTROJIL BENZÍNOVÝ MOTOR – VYJEL.
Historie vývoje automobilu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Průmyslová revoluce se projevila na vzhledu mnoha měst. Vznikla nová města.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_6.VYNÁLEZY A VYNÁLEZCI 18. A 19. STOLETÍ TÉMA:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 13 AnotaceHistorie.
Doprava a spoje Autor: Matěj Nováček, 8tř. Suezský průplav zkráceně Suetz, otevřen roku 1869 je 163 km dlouhý průplav v Egyptě spojující Středozemní a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_14. ROZVOJ PRŮMYSLOVÉ VÝROBY 2. POLOVINA 19.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
PARNÍ STROJ Jan Lameš 5.B. CO JE TO PARNÍ STROJ Je to mechanický stroj poháněný parou.
ELEKTROMOBILITA. HISTORIE: Holandsko, profesor Stratingh, první návrh elektromobilu, který byl i realizován 1895 – František Křižík – první elektromobil.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Vynálezy a vynálezci.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
Průmyslová revoluce 5 Zemědělství, průmysl, doprava.
Předpoklady přechodu k průmyslové společnosti 18.stol. Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_114_Přechod k průmyslové společnosti.
Tovární výroba a stroje v 19. století
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE V ČECHÁCH
Svět v poslední třetině 19. století
Revoluce 1848/1849 v Habsburské monarchii.
MANUFAKTURY A PRVNÍ STROJE
Doprava a spoje Miloš Bečka a Dominik Bařina, 8. A.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
Průmyslová revoluce.
Dějiny ČR Vynálezy mění svět
VZDĚLÁVACÍ OBOR: Dějepis
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Revoluce 1848/1849 v Habsburské monarchii. Revoluce 1848/1849 v Habsburské monarchii.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
zpracovaný v rámci projektu
Manufaktury Začínají vznikat v polovině 18. století
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Průmyslová revoluce 10 Technická revoluce.
modernizace společnosti
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_05
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Železniční doprava 19. stol.
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Průmyslová revoluce v Anglii
Transkript prezentace:

Čím byly první samohybné stroje poháněny? Jak se nazývaly vozy, poháněné párou? pára + + vůz = = parovůz James Watt

Jak vypadaly první parovozy? Kdo byl v Čechách průkopníkem parovozů a jak dopadly jeho pokusy?

- revoluce v dopravě přišla s objevem… … spalovacího motoru Gottlieb Daimler Rudolf Diesel

první motocykl Daimler

první automobil max. rychlost -16 km/h spotřeba -10 l/100 km

- další průlom v oblasti automobilismu způsobil … … Američan Henry Ford zámečník opravář parních strojů inženýr u Edisonovy společnosti vlastní motor a …

… v roce 1896 první automobil

1903 Ford Motor Company - nový systém výroby montážní linky univerzální součástky levná výroba vysoká spolehlivost péče o dělníky nasycení trhu

„Postavím auto pro masy. Bude dost velké pro rodinu, ale také dost malé na to, aby s ním jeden člověk mohl jezdit a starat se o ně. Bude vyrobeno z nejlepších materiálů, nejlepšími zaměstnanci, s nejjednodušší konstrukcí, kterou je moderní inženýrství schopno vymyslet. Ale bude tak levné, že každý člověk pracující za dobrý plat bude vlastnit jedno - a užívat si se svou rodinou mnoho hodin radosti pod božím širým nebem.“

1908 Ford T „Tin Lizzie“ - do roku 1927 vyrobeno přes kusů ve 14 variantách - montáž jednoho kusu trvala 93 minut - každé 3 minuty vyjel z výrobní linky 1 vůz - dělník továrny si mohl vůz koupit za 4 měsíční platy

- velká obliba automobilů - také mnoho nepřátel - z obav před nehodami, musel před prvními automobily běhat člověk s červeným praporkem - rozvoj automobilového sportu vznik slavných značek Citroën Renault FiatBugatti

Automobilismus v Čechách Markusův automobil - pokusný vůz - neměl řízení, brzdy, spojku apod. 1870– první automobil na území Rakouska-Uherska

– první sériově vyráběný automobil Präsident - vycházel z Benzova vozu - mnoho vylepšení – např. blatníky Automobilismus v Čechách

1895 – založena firma Laurin a Klement v Mladé Boleslavi výroba kol motocykletů a od roku 1905 také automobilů Automobilismus v Čechách

Počátky automobilismu - revoluce v dopravě = spalovací motor (Daimler, Diesel) - 1. pokusy o využití motoru k výrobě automobilů – 1885 první motocykl první auto (Benz – tříkolka) - rozmach výroby automobilů = Henry Ford (USA) – zavedení pásové výroby (rychlé, levné), péče o zaměstnance - velmi úspěšný model Ford T - do konce 19. století – vznik mnoha slavných značek (Citroën, Renault, Fiat atd.) - rozvoj motoristického sportu Čechy - první sériově vyráběné auto = Präsident z Kopřivnice (vylepšení Benz) - největší producent – Laurin a Klement z Mladé Boleslavi (nejprve bicykly, poté motorky a od r auta)

Co si pamatuješ? Kdo byl vynálezcem spalovacího motoru? Kdo sestrojil první automobil? Který americký podnikatel způsobil revoluci ve výrobě automobilů? Jaké novinky zavedl do výroby? Jak se jmenoval jeho nejúspěšnější model? Kde byl vyráběn první sériový automobil na našem území? Ve kterém městě vznikla slavná firma Laurin a Klement?

Metodika materiálu: - výkladová prezentace se závěrečným shrnutím, které lze využít jako zápis a opakováním, využitelným jako nástroj hodnocení a autoevaluace žáků Zdroje: CALTROP. Watt7783.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SHIZHAO. James Watt.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. POSTRACH. Bozek's steam automobile.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEZNÁMÝ. Josef Bozek Erfinder.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEZNÁMÝ. PSM V12 D273 Cugnot steam engine.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. UTZONBIKE. 4-Stroke-Engine.gif [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. WLADYSLAW. Daimler Reitwagen.JPG [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.CHRIS 73. Benz Patent Motorwagen 1886 (Replica).jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEZNÁMÝ. Carl Benz signature.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. HARTSOOK. Henry ford 1919.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEZNÁMÝ. FordQuadricycle.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.

LISPIR. Ford logo.svg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEZNÁMÝ. Ford assembly line jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. SHIPLER, Harry. 1910Ford-T.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEZNÁMÝ. Charles Bigelow and mechanic in Mercer car 1911.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. NEZNÁMÝ. MW1 signiert klein.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. KAPITANT. PresidentFirstCar.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. ROLETSCHEK, Ralf cesko-153.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.