Metabolismus sacharidů II. Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konsultační hodina – základy biochemie pro 1. ročník
Advertisements

Dýchací řetězec Viz též přednášky prof. Kodíčka (další materiály na webu)
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
přeměna látek a energie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
přeměna látek a energie
Metabolismus sacharidů
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Metabolismus sacharidů
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Princip, jednotlivé fáze
FOTOSYNTÉZA.

Metabolismus sacharidů
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Fotosyntésa.
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza Klára Mavrov.
K. Hujová, J. Kondelík, J. Šimánek
Fotosyntéza a fyziologické děje s ní spojené
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_KUB_06.
Fotosyntéza Světelná fáze.
Fotosyntéza I. Primární fotochemické procesy na thylakoidní membráně
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Sekundární procesy fotosyntézy
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Světelná reakce fotosyntézy.
FOTOSYNTÉZA.
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Cyklus kyseliny citrónové, citrátový cyklus.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_372.
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Fyziologie rostlin_malá
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Fotosyntéza Jiří Šantrůček Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity
Fotosyntéza I. Primární fotochemické procesy na thylakoidní membráně
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Fotosyntéza. Co to je? o Z řeckého fótos – „světlo“ a synthesis –„skládání“ o Biochemický proces, probíhá v chloroplastech (chlorofyl) o Mění přijatou.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – světelná fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Bílkoviny – AK - procvičení. Pojmenuj Nakresli vzorce lys phe glu val gly ile.
Dýchací řetězec. Respirační řetězec Vnitřní strana membrány mitochondrií Z hlediska energie nejdůležitější část aerobního katabolismu a jeho terminální.
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_06C_20_Rozdělení.
FOTOSYNTÉZA. Co je fotosyntéza? Co je fotosyntéza? složitý biochemický proces, výrazný projev autotrofiesložitý biochemický proces, výrazný projev autotrofie.
Metabolismus tuků. Tuky jsou nepostradatelnou složkou naší výživy. Představují palivo pro biologické oxidační děje v buňce. V tělech živočichů představují.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Sacharidy - procvičení. D - fruktóza D - galaktóza D - glukóza D - manóza D - ribóza 2 – deoxy –D -ribóza Do vyznačených polí nakresli Fischerovy vzorce.
Fotosyntéza I. Primární fotochemické procesy (na thylakoidní membráně) Tomáš Hájek Jiří Šantrůček.
F OTOSYNTÉZA Mgr. Jaroslav Najbert. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
Metabolismus bílkovin biosyntéza
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Předmět: KBB/BB1P; KBB/BUBIO
Krebsův cyklus – citrátový cyklus-cyklus trikarboxylových kyselin
Fotosyntéza Základ života na Zemi.
Fotosyntéza.
Mgr. Natálie Čeplová Fyziologie rostlin.
Metabolismus sacharidů
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Metabolismus sacharidů II

Anabolismus sacharidů Autotrofní organismy mají schopnost syntetizovat sacharidy z jednoduchých anorganických sloučenin – oxidu uhličitého a vody- za přítomnosti chlorofylu (zelené rostliny) a UV záření procesem zvaným Heterotrofní organismy v případě potřeby tvoří glukózu z laktátu, pyruvátu nebo glycerolu. Tento děj se nazývá

Fotosyntéza Metabolický proces charakteristický pro buňky zelených rostlin a řas. Nejdůležitější biochemický proces na Zemi. Zajišťuje funkci potravinového řetězce celé biosféry. Celková reakce: 6CO H 2 O C 6 H 12 O O 2 + 6H 2 O

Fotosyntéza probíhá v chloroplastech. Chlorofyl a, chlorofyl b. Významnou součástí chlorofylu je komplexně vázaný ion hořčíku Nejúčinnější je tzv. červené světlo Absorpce světla probíhá pomocí dvou druhů fotosystémů. Fotosystém I absorbuje světlo delší vlnové délky ( 700 nm) Fotosystém II absorbuje světlo kratší vlnové délky (680 nm)

Fáze fotosyntézy Světelná fáze = primární proces - přenos elektronů a protonů Temnostní fáze = sekundární proces Calvinův cyklus –fixace oxidu uhličitého

Chloroplast – místo fotosyntézy chloroplast Vnější – vysoce propustná vnitřní Membrána thylakoidů Thylakoidy – vzájemně propojené – vytváří tzv. grana 3 typy membrán

Chloroplast Mezimembránový prostor stromaLumen thylakoidu Tři oddělené prostory

Primární proces –světelná fáze Probíhá v membráně thylakoidu. Anténový systém –fotosystém je složitý bílkovinný komplex se stovkami molekul chlorofylu. Záchyt světla – E mezi sebou předávají až do reakčního centra.

Světelná fáze Foton dopadá na fotosystém II ( 680 nm) – P 680 Elektron je vybuzen na energeticky vyšší hladinu a je zachycen primárním akceptorem. Kladně nabitá molekula chlorofylu přebírá elektron od donoru a vrací se do základního stavu. Donor e - se regeneruje e - vzniklým fotolýzou vody (u PSII) nebo ho přebírá z plastocyaninu (u PSI).

Fotolýza vody Rozklad molekuly vody na kyslík, elektrony a protony. Elektrony přes přenašeč do PSII, kde doplní počet e -. Protony resp. protonový gradient slouží k tvorbě ATP. Kyslík – do ovzduší.

P680 pa pQ e-e- 4e - e-e- e-e- pC e-e- P 700 a e-e- Fd e-e- NADP -reduktáza 4e - 2NADPH+H + e-e- 4 fotony 4 H + 2NADP + ADP+P ATP 8H + stroma 8H + thylakoid ADP+P ATP Sekundární fáze – Calvinův cyklus -0,8 0 0,8 Redox. potenciál(eV) H 2 O O2O2 4 e -

Sekundární fáze – Calvinův cyklus Probíhá ve stromatu chloroplastu Je zde zužitkován NADPH a ATP z primární části. NADPH –redukční činidlo oxidu uhličitého ATP – makroergická sloučenina Oxid uhličitý je zabudován do struktury ribulosa – 1,5- bisfosfátu pomocí enzymu ribulosabisfosfátkarboxyláza (RuBisCO) Vzniká nestabilní šestiuhlíkatý cukr, který se rozpadá na dvě triózy. 3- fosfoglycerát je pomocí ATP fosforylován na 1,3- bisfosfoglycerát a ten redukován pomocí NADPH na glyceraldehydfosfát. Část glyceraldehydfosfátu kondenzuje za vzniku fruktosa – 1,6 – bisfosfátu, který je defosforylován na fruktóza-6-fosfát a ten se mění na glukóza – 6-fosfát. Část glyeraldehyd–3–fosfátu se zpracovává v Calvinově cyklu zpět na ribulóza –1,5–bisfosfát.

Ribulosa-1,5- bisfosfát 3-fosfoglycerát 2 molekuly 1,3- bisfosfoglycerát Glyceraldehyd- 3-fosfát Ribulóza -5- fosfát CO 2 ATP ADP NADPH + H + NADP + + P ATP ADP Calvinův cyklus Glukóza-6-fosfát Vstup ze světelné fáze

Reakce Primární procesy: H 2 O + NADP + + ADP + P NADPH + H + + ATP + 1/2 O 2 Sekundární procesy: 6 CO NADPH + 12 H ATP C 6 H 12 O ADP + 12 NADP P + 6 H 2 O fotosyntéza - video

Zdroje: Odkazy na syn.htm syn.htm aly/Milada_Rostejnska/Fotosynteza_manual.pd aly/Milada_Rostejnska/Fotosynteza_manual.pd _photosynthesis_overview_cs.pngf Literatura: Čársky, J a kol. Chemie pro III. ročník gymnázií. 1. české vyd. Praha: SPN, Kolář, K. a kol. Chemie (organická a biochemie) II. pro gymnázia. 1. vyd.Praha: SPN, 1997 Svoboda, J., Kratochvíl, B. Chemie pro střední školy 2b. 1.vyd. Praha: Scientia,spol.sr.o., pedagogické nakladatelství Habermann V.,Černý R., Kotyza J. Přehled základů biochemie.dotisk. Praha:Karolinum, 1993