Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a 19.1.2011 Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101
Advertisements

Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
Hospodářská činnost člověka. národní hospodářství: lidská činnosti, které se zabývají výrobou, dopravou, prodejme a spotřebou výrobků sektory hospodářství:
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Bučovice, Školní 711 Číslo a název operačního.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Ten dělá to a ten zas tohle
ODVĚTVOVÁ ANALÝZA INOVAČNÍHO POTENCIÁLU PRAHY PRO TVORBU RIS3 Pokorný Ondřej Vladislav Čadil Technologické centrum AV ČR 10. prosince 2012.
NABÍDKA ÚSEKU CŽV Střední škola technická AGC a.s.
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Vznik přípravného výboru pro „komoru nelékařských zdravotnických povolání“ Tisková konference Praha
ISCO 88, ISCO 2008 and the Development of the ESeC ISCO 88 CZECH REPUBLIC
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Šaratice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Přehled středních škol v Jihlavě a okolí
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Střední odborná škola technická, Střední odborné učiliště a Učiliště, Lidická 31, České Budějovice Představuje:
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
Organizace a organizování podniku
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Dokumentace k zajištění BOZP
Nástroje daňových úlev
ČLENĚNÍ ZAMĚSTNANCŮ.
ORGANIZACE A ŘÍZENÍ NADNÁRODNÍCH SPOLEČNOSTÍ METODIKA A VÝSLEDKY VÝZKUMU.
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
Personální vyhláška Mgr. Lubomír Francl Místopředseda OSZSP ČR.
 Jedna z největších škol Karlovarského kraje  Více jak 1000 žáků a 100 zaměstnanců  11 maturitních oborů  11 učebních oborů 
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Sekce elektrotechnická Ing. Jaroslav Král SPŠ elektrotechniky a informatiky Ostrava.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Co je to Teagasc? Teagasc - Úřad pro rozvoj zemědělství a potravinářství - je státní orgán poskytující integrované služby pro výzkum, poradenství a vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na průzkumu se podíleli: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřad práce České republiky, krajská.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Živnostenský zákon Podnikání.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO VOLBU POVOLÁNÍ
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Informace o projektu IKAP
Změny na trhu práce?.
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou názory autorů a v žádném případě nemohou být považovány za oficiální vyjádření Evropské komise.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Podmínky pro zařazení do 1. hlavní třídy  Zahrnuje pouze řídící pracovníky, u kterých převažuje řídící činnost, rozhodují o strategii a operativním řízení společnosti či organizační jednotky (druh, kvalita a množství poskytnuté služby), o rozpočtech (kolik a na jaké účely) a výběru a propouštění zaměstnanců.  Pokud u pracovníka převažuje výkonná činnost, zařadí se podle náročnosti a specializace vykonávané práce do kategorie v jiné hlavní třídě.  Příplatek za vedení není podmínkou k zařazení do 1. hlavní třídy.  Pro řídící pracovníky, kteří vykonávají práci specifikou pouze pro veřejnou správu, jsou určeny kódy z podskupiny 1111, 1112 a Pro řídící pracovníky, kteří vykonávají práci shodnou s podnikatelskou sférou, jsou určeny kódy z třídy 12,13,14.  Pracovníci mají být zařazeni podle náplně práce a ne podle příslušnosti ke konkrétní instituci

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Nejvyšší představitelé společností KZAM-R 1210 Ředitelé a prezidenti velkých organizací, podniků, společností vedoucí velké zemědělské organizace ……………………… vedoucí velké organizace jinde neuvedený 131 Vedoucí ředitelé malých podniků, organizací vedoucí malé zemědělské organizace ……………………… vedoucí malé organizace jinde neuvedený CZ-ISCO 1120 Nejvyšší představitelé společností a institucí (kromě politických, zájmových a příbuzných organizací) Nejvyšší představitelé velkých společností a institucí (251 a více zam.) Nejvyšší představitelé středních společností a institucí (51 až 250 zam.) Nejvyšší představitelé malých společností a institucí (do 50 zaměstnanců) Členové představenstev společností

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Prodej CZ-ISCO Specialisté v oblasti prodeje technických produktů (kromě informačních a komunikačních technologií) Specialisté v oblasti prodeje netechnických produktů a služeb (kromě informačních a komunikačních technologií) Specialisté v oblasti prodeje lékařských a farmaceutických produktů Ostatní specialisté v oblasti prodeje produktů a služeb (kromě informačních a komunikačních technologií) Specialisté v oblasti prodeje informačních a komunikačních technologií Provozovatelé maloobchodních prodejen Vedoucí pracovních týmů v prodejnách Podomní prodejci …přesunuto z 9. třídy KZAM-R Prodejci po telefonu …přesunuto z 9. třídy KZAM-R Obsluha čerpacích stanic Obsluha v zařízeních rychlého občerstvení Pracovníci v půjčovnách Pracovníci v oblasti prodeje jinde neuvedení 5230 Pokladníci a prodavači vstupenek a jízdenek …přesunuto ze 4. třídy KZAM-R

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Kvalita CZ-ISCO Řídící pracovníci v oblasti kvality a certifikace systémů řízení (ISO) Specialisté v oblasti kvality a certifikace systémů řízení (ISO) Stavební inženýři kontroly a řízení kvality Strojní inženýři kontroly a řízení kvality Důlní a hutní inženýři kontroly a řízení kvality a specialisté v příbuzných oborech Inženýři kontroly a řízení kvality v ostatních oborech Inženýři elektrotechnici a energetici kontroly a řízení kvality Inženýři elektronici kontroly a řízení kvality Inženýři kontroly a řízení kvality v oblasti elektronických komunikací Odborní pracovníci v oblasti kvality a certifikace systému řízení (ISO) Kontroloři kvality potravin a nápojů, laboranti Kvalitáři a testovači výrobků, laboranti (kromě potravin a nápojů)

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Informační služby KZAM-R 3414 Konzultanti a organizátoři zájezdů a 4221 Úředníci cestovních kanceláří CZ-ISCO 4221 Pracovníci cestovního ruchu (kromě průvodců) Konzultanti a organizátoři zájezdů Úředníci cestovních kanceláří a agentur Ostatní pracovníci cestovního ruchu (kromě průvodců) Pracovníci v zákaznických kontaktních centrech Recepční v hotelích Recepční (kromě recepčních v hotelích) Pracovníci v informačních kancelářích Tazatelé průzkumů Pracovníci informačních služeb jinde neuvedení

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Administrativa a správa podniku CZ-ISCO 1219 Ostatní řídící pracovníci v oblasti správy podniku, administrativních a podpůrných činností Řídící pracovníci v oblasti kvality a certifikace systémů řízení (ISO) Řídící pracovníci v oblasti hospodaření s majetkem státu a organizací Řídící pracovníci v oblasti úklidu Řídící pracovníci v oblasti racionalizace výroby a investic Řídící pracovníci v oblasti ochrany údajů Řídící pracovníci v oblasti vnitřních věcí státu a regionálního rozvoje Řídící pracovníci v oblasti správy podniku, administrativních a podpůrných činností jinde neuvedení 2422 Specialisté v oblasti strategie a politiky organizací Specialisté v oblasti řízení rizik Specialisté analytici, metodici v oblasti politiky firem a veřejné správy Specialisté v oblasti strategie Specialisté podpory podnikání Specialisté v oblasti hospodaření s majetkem státu a organizací Specialisté v oblasti zahraničních vztahů a služeb Specialisté v oblasti správy školství, kultury a zdravotnictví Specialisté v oblasti vnitřních věcí státu a regionálního rozvoje Ostatní specialisté v oblasti politiky organizací

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Administrativa a správa podniku CZ-ISCO 3341 Vedoucí v oblasti administrativních agend Vedoucí všeobecných administrativních pracovníků Vedoucí všeobecných sekretářů Vedoucí pracovníků pro zadávání dat a zpracování textů Vedoucí pokladníků a přepážkových pracovníků Vedoucí pracovníků informačních služeb Vedoucí úředníků pro zpracování číselných údajů Vedoucí úředníků v logistice Vedoucí ostatních úředníků Odborní administrativní pracovníci v právní oblasti 3343 Odborní pracovníci v administrativě a správě organizace Odborní asistenti v administrativě Odborní pracovníci hospodářské správy Odborní pracovníci organizace a řízení Odborní pracovníci útvaru obrany a ochrany Odborní pracovníci v oblasti kvality a certifikace systému řízení (ISO) Odborní pracovníci vnitřních věcí státu a konzulárních služeb Odborní pracovníci v oblasti správy školství, kultury a zdravotnictví Odborní pracovníci v oblasti správy průmyslu a dopravy Ostatní odborní pracovníci v administrativě a správě organizace

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Administrativa a správa podniku CZ-ISCO Odborní administrativní pracovníci v oblasti zdravotnictví 4419 Úředníci jinde neuvedení Úředníci všeobecné správy vnitřních věcí státu Úředníci zahraničních vztahů Úředníci v oblasti správy školství, kultury a zdravotnictví Úředníci v oblasti správy průmyslu a dopravy Ostatní úředníci jinde neuvedení

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Informační technologie KZAM-R 213 Vědci a odborníci v oblasti výpočetní techniky 2131 Projektanti a analytici výpočetních systémů, 2132 Programátoři, 2139 Ostatní odborníci zabývající se výpočetní technikou jinde neuvedení 312 Techničtí pracovníci v oblasti výpočetní techniky 3121 Poradenství ve výpočetní technice, 3122 Operátoři a obsluha výpočetní techniky 3123 Operátoři průmyslových robotů, NC strojů, 3129 Ostatní technici ve výpočetní technice jinde neuvedení CZ-ISCO 251 Analytici a vývojáři softwaru a počítačových aplikací Systémoví analytici, Vývojáři softwaru, Vývojáři webu a multimédií, Programátoři počítačových aplikací, Specialisté v oblasti testování softwaru a příbuzní pracovníci 252 Specialisté v oblasti databází a počítačových sítí Návrháři a správci databází Systémoví administrátoři, správci počítačových sítí Specialisté v oblasti počítačových sítí (kromě správců) Specialisté v oblasti bezpečnosti dat a příbuzní pracovníci 351 Technici provozu a uživatelské podpory informačních a komunikačních technologií a příbuzní pracovníci Technici provozu informačních a komunikačních technologií Technici uživatelské podpory informačních a komunikačních technologií Technici počítačových sítí a systémů Správci webu

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Peněžnictví a pojišťovnictví KZAM-R 2413 Odborní pracovníci peněžnictví a pojišťovnictví CZ-ISCO 2412 Finanční a investiční poradci a příbuzní specialisté Finanční poradci specialisté Bankovní makléři Investiční poradci specialisté Pojišťovací poradci specialisté Burzovní makléři Ostatní specialisté v oblasti finančního a investičního poradenství Podskupina 2412 je určena pro tzv. pracovníky "front office", kteří mají přímý kontakt s klienty Finanční analytici a specialisté v peněžnictví a pojišťovnictví Metodici a analytici finančního trhu Specialisté řízení úvěrů Specialisté vzniku pojištění a zajištění Finanční analytici Specialisté likvidace pojistných událostí Specialisté tvorby bankovních produktů Ostatní specialisté v peněžnictví a pojišťovnictví Podskupina 2413 je určena pro pracovníky „back office“, nemají přímý kontakt s klienty.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zdravotnictví – řídící pracovníci KZAM-R 1229 Vedoucí pracovníci dílčích celků jinde neuvedení (kulturních, zdravot., školských, sportovních apod.) vedoucí provozního útvaru velkého zdravotnického zařízení vedoucí pracovník dílčího celku jinde neuvedený 1319 Vedoucí, ředitelé malých podniků, organizací ostatní jinde neuvedení (školství, kultura, sport, zdravotnictví apod.) vedoucí malého zdravotnického zařízení, zotavovny, lázeňské organizace CZ-ISCO 1342 Řídící pracovníci v oblasti zdravotnictví Náměstci pro zdravotní péči Primáři v oblasti zdravotnictví Hlavní sestry v oblasti zdravotnictví Vrchní sestry v oblasti zdravotnictví Řídící zdravotničtí pracovníci nelékařských povolání (kromě hlavních a vrchních sester) Ostatní řídící pracovníci v oblasti zdravotnictví

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zdravotnictví - lékaři KZAM-R 2221 Lékaři, ordináři (kromě zubních lékařů) vědecký (výzkumný a vývojový) pracovník v oboru poruch a nemocí lidského organismu lékař se specializací v oboru chirurgie lékař se specializací v oboru gynekologie a porodnictví lékař se specializací v oboru psychiatrie lékař se specializací v oboru posudkové lékařství, soudní lékař lékař se specializací v oboru záchranná služba lékař se specializací v oboru jinde neuvedeném lékař jinde neuvedený CZ-ISCO 2211 Praktičtí lékaři Praktičtí lékaři pro dospělé Lékaři bez atestace (v oborech praktického lékařství) Praktičtí lékaři pro děti a dorost Ostatní praktičtí lékaři 2212 Lékaři specialisté Lékaři v interních oborech Lékaři v anesteziologických oborech Lékaři v chirurgických oborech Lékaři v radiologických oborech Lékaři v gynekologii a porodnictví Lékaři bez atestace (kromě oborů praktického lékařství) Lékaři v psychiatrických oborech Ostatní lékaři specialisté Lékaři v pediatrii

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zdravotnictví – zdravotní sestry KZAM-R 3231 Ošetřovatelé, všeobecné zdravotní sestry 3234 Sestry pro psychiatrickou péči 3233 Sestry pro péči o dítě 3235 Sestry pro intenzivní péči CZ-ISCO 2221 Všeobecné sestry se specializací Staniční sestry (kromě sester v oblasti porodní asistence) Sestry pro péči v chirurgických oborech Sestry pro intenzivní péči (včetně pediatrie a neonatologie) Sestry pro péči v psychiatrických oborech Sestry pro perioperační péči Komunitní sestry Sestry pro pediatrii Ostatní všeobecné sestry se specializací Sestry pro péči v interních oborech 3221 Všeobecné sestry bez specializace Všeobecné sestry s osvědčením Všeobecné sestry bez osvědčení KZAM-R 3232 Ženské sestry, porodní asistentky CZ-ISCO 2222 Porodní asistentky se specializací Staniční sestry v oblasti porodní asistence Porodní asistentky pro komunitní péči Porodní asistentky pro intenzivní péči Ostatní porodní asistentky se specializací Porodní asistentky pro perioperační péči 3222 Porodní asistentky bez specializace Porodní asistentky s osvědčením Porodní asistentky bez osvědčení

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zdravotnictví CZ-ISCO Specialisté v oblasti tradiční a alternativní medicíny Nelékařští praktici 2266 Specialisté v oblasti audiologie a řečové terapie Kliničtí logopedi Logopedi (kromě klinických logopedů) Audiologové (kromě lékařských audiologů) Ostatní specialisté v oblasti audiologie a řečové terapie 2269 Specialisté v oblasti zdravotnictví jinde neuvedení Ergoterapeuti se specializací Adiktologové Ostatní specialisté v oblasti zdravotnictví jinde neuvedení

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zdravotnictví KZAM-R 3226 Rehabilitační a fyzioterapeutičtí pracovníci (vč. odb. masérů) CZ-ISCO 2264 Fyzioterapeuti specialisté Odborní fyzioterapeuti pro neurologii Odborní fyzioterapeuti pro neonatologii a pediatrii Odborní fyzioterapeuti pro vnitřní lékařství Ostatní fyzioterapeuti specialisté Odborní fyzioterapeuti pro chirurgické obory a traumatologii 3255 Odborní pracovníci v oblasti rehabilitace Fyzioterapeuti s osvědčením Odborní maséři ve zdravotnictví Fyzioterapeuti bez osvědčení Ostatní odborní pracovníci v oblasti rehabilitace KZAM-R 3223 Dietetici a odborníci pro výživu CZ-ISCO Specialisté v oblasti dietetiky a výživy Nutriční asistenti KZAM – R 3224 Optici a optometrici CZ-ISCO 2267 Specialisté v oblasti oční optiky a optometrie Optometristé Zrakoví terapeuti Ortoptisté Ostatní specialisté v oblasti oční optiky a optometrie 3254 Odborní pracovníci v oblasti oční optiky Odborní pracovníci v oblasti oční optiky

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vzdělávání CZ-ISCO 2310 Učitelé na vysokých a vyšších odborných školách 2320 Učitelé odborných předmětů, praktického vyučování, odborného výcviku a lektoři dalšího vzdělávání 2330 Učitelé na středních školách (kromě odborných předmětů), konzervatořích a na 2. stupni základních škol Učitelé na 1. stupni základních škol Učitelé v oblasti předškolní výchovy 2352 Učitelé a vychovatelé pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami Učitelé v mateřských školách pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami Učitelé na základních školách pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami Učitelé na středních školách a konzervatořích pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Učitelé na vyšších odborných školách pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Učitelé pro dospělé se speciálními vzdělávacími potřebami Vychovatelé pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami Vychovatelé pro dospělé se speciálními vzdělávacími potřebami Ostatní učitelé a vychovatelé pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vzdělávání CZ-ISCO Lektoři jazyků Lektoři umění Lektoři hudby Lektoři výuky informačních technologií 2359 Specialisté a odborní pracovníci v oblasti výchovy a vzdělávání jinde neuvedení Speciální pedagogové Pedagogové v oblasti dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků Vychovatelé (kromě vychovatelů pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami) Pedagogové volného času Ostatní specialisté a odborní pracovníci v oblasti výchovy a vzdělávání jinde neuvedení Asistenti učitelů Asistenti vychovatelů 1345 Řídící pracovníci v oblasti vzdělávání Řídící pracovníci na základních školách Řídící pracovníci na středních školách Řídící pracovníci na konzervatořích Řídící pracovníci na VOŠ Řídící pracovníci na vysokých školách Řídící pracovníci na školách pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Ostatní řídící pracovníci v oblasti vzdělávání

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Polygrafie KZAM-R 7341 Tiskaři, sazeči (kromě obsluhy tiskárenských strojů - skupina 825) 7342 Stereotypéři a galvanotypéři 7343 Rytci a leptaři (vč. ručních rytců do dřeva, gumy, linolea apod.) 7345 Knihvazači a pracovníci v příbuzných oborech (vč. výrobců reliéfních obrazů a titulů na knihách) 7346 Sítotiskaři, deskotiskaři a textilní tiskaři 8251 Obsluha tiskárenských strojů 8252 Obsluha automatických a poloautomatických knihvazačských strojů CZ-ISCO Pracovníci přípravy tisku Pracovníci konečné úpravy tisku a vazači knih Tiskaři 1321 Řídící pracovníci v průmyslové výrobě Výrobní a techničtí náměstci (ředitelé) v průmyslové výrobě Řídící pracovníci ve zpracovatelském průmyslu 2149 Specialisté v oblasti techniky v ostatních oborech 3119 Technici v ostatních průmyslových oborech 3122 Mistři a příbuzní pracovníci ve výrobě (kromě hutní výroby a slévárenství) Mistři a příbuzní pracovníci v dřevařství, papírenství a polygrafii

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Elektrotechnika KZAM-R 724 Mechanici, seřizovači, opraváři elektrických a elektronických zařízení a přístrojů 7137 Stavební a provozní elektrikáři CZ-ISCO 7412 Elektromechanici Elektromechanici elektrických zařízení (kromě zařízení v dopravních prostředcích) Elektromechanici elektrických zařízení v dopravních prostředcích Provozní elektromechanici 7413 Montéři a opraváři elektrických vedení Montéři a opraváři silnoproudých elektrických vedení Montéři a opraváři slaboproudých elektrických vedení Mechanici a opraváři elektronických přístrojů Mechanici a opraváři informačních a komunikačních technologií Stavební a provozní elektrikáři

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Obrábění KZAM-R 7223 Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě obsluhy automatických a poloautomatických obráběcích strojů - skupina 821) 8211 Obsluha automatických nebo poloautomatických kovoobráběcích strojů (kromě seřizovačů - skupina 722) 7423 Seřizovači a seřizovači - obsluhovači dřevoobráběcích strojů 8240 Obsluha automatických nebo poloautomatických dřevoobráběcích strojů (kromě seřizovačů - skupina 742) CZ-ISCO 7223 Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů Seřizovači a obsluha konvenčních fréz Seřizovači a obsluha konvenčních strojů na broušení Seřizovači a obsluha konvenčních strojů na vrtání Seřizovači a obsluha konvenčních strojů na hoblování Seřizovači a obsluha konvenčních strojů na řezání Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) 7523 Seřizovači a obsluha dřevoobráběcích strojů na výrobu dřevěných výrobků Seřizovači a obsluha konvenčních dřevoobráběcích strojů na výrobu dřevěných výrobků Seřizovači a obsluha číslicově řízených dřevoobráběcích strojů na výrobu dřevěných výrobků

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha hlavní třída – Řemeslníci a opraváři KZAM-R : dělník v elektrotechnice, telekomunikacích, sklářské výroby, potravinářské výroby, v polygrafii, obuvnické výroby…(kódy končící číslicí 8) Do CZ-ISCO zařadit podle náročnosti práce a specializace do 7.,8. nebo 9. třídy Příklad: dělník v elektrotechnice (montáž elektrotechnických zařízení) dělník v elektrotechnice CZ-ISCO Montážní dělníci elektrických a energetických zařízení Dělník zachován pouze v oblasti stavebnictví: Kvalifikovaní stavební dělníci hlavní stavební výroby

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Těžba a dobývání KZAM-R 7111 Horníci, lamači pro uhelné doly 7112 Horníci, lamači pro rudné doly 7113 Horníci pro dobývání nerudných surovin a kamenolamači 8111 Obsluha důlního zařízení a razicích štítů 8112 Obsluha zařízení na úpravu rudných a nerudných surovin 8113 Vrtaři, jeřábníci při ropných nebo plynových vrtech a dělníci v příbuzných oborech CZ-ISCO 8111 Obsluha důlních zařízení (včetně horníků) Horníci v rudných dolech (převážně ruční) Horníci v uhelných dolech (převážně ruční) Horníci v dolech jiných než uhelných a rudných, kamenolamači (převážně ruční) Horníci hlubinné těžby strojní Horníci povrchové těžby strojní Obsluha razicích strojů, štítů, strojníci tuneláři Obsluha důlních vrtacích strojů a rypadel Strojníci báňských zařízení Obsluha ostatních důlních zařízení 1322 Řídící pracovníci v těžbě a geologii Výrobní a techničtí náměstci (ředitelé) v těžbě Řídící pracovníci v těžbě 2146 Důlní a hutní inženýři a specialisté v příbuzných oborech 3117 Důlní a hutní technici a pracovníci v příbuzných oborech 3121 Mistři a příbuzní pracovníci v oblasti těžby, hutní výroby a slévárenství Mistři a příbuzní pracovníci v oblasti těžby

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Obsluha strojů a zařízení KZAM-R CZ-ISCO 812 Obsluha zařízení na zpracování kovů … Obsluha zařízení na zpracování kovů 815 Obsluha zařízení při chemické výrobě … Obsluha strojů a zařízení pro chemickou výrobu 827 Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků … Obsluha strojů na výrobu potravin a příbuzných výrobků CZ-ISCO 313 Operátoři velínů 3131 Operátoři velínů na výrobu a rozvod elektrické energie a tepla 3132 Operátoři velínů spaloven a vodáren 3133 Operátoři velínů pro chemickou výrobu (kromě zpracování ropy a zemního plynu) 3134 Operátoři velínů pro zpracování ropy a zemního plynu 3135 Operátoři velínů na zpracování kovů 3139 Operátoři velínů jinde neuvedení (operátoři velínů v betonárnách, velínů montážních linek..) Skladník (dělnická profese): Skladníci, obsluha manipulačních vozíků

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zemědělství,lesnictví, rybářství a myslivost pomocní pracovníci KZAM-R 921 Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci v zemědělství, lesnictví, rybářství a myslivosti 9211 Pomocní a nekvalifikovaní dělníci v zemědělství 9212 Pomocní a nekvalifikovaní dělníci v lesnictví 9213 Pomocní a nekvalifikovaní dělníci v rybářství 9214 Pomocní a nekvalifikovaní dělníci v myslivosti CZ-ISCO 921 Pomocní pracovníci v zemědělství, lesnictví a rybářství Pomocní pracovníci v rostlinné výrobě Pomocní pracovníci v živočišné výrobě Pomocní pracovníci ve smíšeném hospodářství Pomocní pracovníci v zahradnictví Pomocní pracovníci v lesnictví a myslivosti Pomocní pracovníci v rybářství

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zemědělství,lesnictví, rybářství a myslivost kvalifikovaní pracovníci CZ-ISCO 6113 Zahradníci a pěstitelé v zahradnických školkách Zahradníci pro pěstování zahradních rostlin – klasický zahradník Zahradníci travnatých ploch, greenkeepeři 6121 Chovatelé hospodářských zvířat (kromě drůbeže) KZAM-R 6125 Chovatelé a ošetřovatelé zvířat v ZOO 6129 Ostatní chovatelé, ošetřovatelé zvířat jinde neuvedení (v rezervacích, stájích, cirkusech, výzkumných ústavech a pod. institucích, drezéři koní) CZ-ISCO 5164 Chovatelé a ošetřovatelé zvířat v zařízeních určených pro chov a příbuzní pracovníci Chovatelé a ošetřovatelé zvířat v zoo Chovatelé a ošetřovatelé laboratorních zvířat Chovatelé a ošetřovatelé služebních zvířat Instruktoři výcviku služebních zvířat Cvičitelé zvířat jiných než služebních Ostatní chovatelé a ošetřovatelé zvířat v zařízeních určených pro chov a příbuzní pracovníci

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Zemědělství, lesnictví, rybářství a myslivost kvalifikované práce KZAM-R : zemědělský dělník v rostlinné výrobě, zahradnictví, ošetřovatel zvířat, lesnictví, rybářství… Do CZ-ISCO zařadit podle náročnosti práce a specializace do 6. nebo 9. třídy CZ-ISCO 1311 Řídící pracovníci v zemědělství, lesnictví, myslivosti a v oblasti životního prostředí Výrobní náměstci (ředitelé) v zemědělství, lesnictví, myslivosti a vodním hospodářství Řídící pracovníci v zemědělství a zahradnictví Řídící pracovníci v lesnictví a myslivosti Řídící pracovníci ve vodním hospodářství (kromě úpravy a rozvodu vody) Řídící pracovníci v oblasti životního prostředí 1312 Řídící pracovníci v rybářství a akvakultuře Výrobní náměstci (ředitelé) v rybářství a akvakultuře Řídící pracovníci v rybářství a akvakultuře 2132 Specialisté v oblasti zemědělství, lesnictví, rybářství a vodního hospodářství 3142 Technici v oblasti zemědělství, rybářství a vodohospodářství Technici v oblasti lesnictví

Děkuji za pozornost! Pavla Bolková TREXIMA spol. s r.o