Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Bezdrátová síť na univerzitě (WiFi) Petr Dadák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačové sítě.
Advertisements

Eduroam na UK Ladislav Fikais
Začínáme s WiFi. WiFi technologie • b – rychlost až 11 Mb/s • g – rychlost až 54 Mb/s • h – rychlost až 54 Mb/s, pásmo 5 GHz (2004)
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Záložní zdroje napájení pro ISP (Jak zálohujeme v RPSnet)
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Síťové karty, parametry
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Počítačové sítě.
Bezdrátováˇsíť nové generace ve VFN v Praze
Módy bezdrátového připojení
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Infrastruktura a zázemí pro výuku
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
Společnost E-metro s.r.o. prezentuje. Čím se zabýváme? Vytvořeni Wi-Fi síti v pražském metru Proč? 1.Velmi slabé pokryti mobilního internetu 2.Není žádný.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
WiFi fenomén bezdrátových sítí
Služby CC COL Pavel Otta listopadu 2005 Bezdrátové připojení Vlastní technologie : Breeze ( 2,4 Ghz) 5,4 Ghz FWL ( 3,5 Ghz) FWA (3,5.
Připojení k internetu (GPRS-EDGE-CDMA a Wi-Fi)
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
Jan Křečan ISSS 2005 Profesionální řešení komunikace pro státní správu a samosprávu.
Petr Krčmář Vzdálený přístup k firemní síti (bezpečně)
Chci nabízet připojení WiFi. Malá domácí síť Nabízí možnost připojení kdekoli v bytě, nebo domě V zahraničí se nabízí v balíčku s připojením ADSL. Ukažme.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_053 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Možnosti připojení k Internetu ve Velkém Meziříčí
Počítačové sítě Autor: Marek Jiruš.
Bezdrátové sítě dle standardu IEEE (WiFi)
INTELEK, spol. s r.o. © 2012 WiFi síť nejen pro multimediální výuku Ing. Jan Vaculín Projektový konzultant.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Bezdrátová síť Wi-Fi Wi-Fi - Wireless Fidelity je další z technologií pro tvorbu počítačových sítí. Tato technologie je bezdrátová a byla vytvořena pro.
Bezpečnost podnikové sítě EI4. Firewall 1 Firewall 2 Ochranná zeď Chrání síť před útoky zvenku Neovlivňuje samotný provoz uvnitř sítě Veškerá komunikace.
Multimediální přenosy v IP sítích Libor Suchý Prezentace diplomové práce.
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Wifi, LAN a internet v elekt. drátech Počítačové sítě naší školy.
9. ročník SÍTĚ. OSOBNÍ POČÍTAČ Počítač jednotlivce Soukromá data a soubory.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ANOTACE: Tento materiál slouží k tomu, aby žáci porozuměli, co je WIFI a poznali způsob zapojení. Očekávaný výstup:Využívá služby INTERNETU Speciální.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Wi-Fi.
Telefonní zásuvka Telefonní zásuvka slouží k připojení telefonu. Dále slouží k připojení kabelového internetu,ale dnes už je nevýhodné používat kabelový.
Dotkněte se inovací OP VK 51 CZ.1.07/1.3.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jednotná autentizace na univerzitě (LDAP) Petr Dadák
„systém přes internet“. chtěli bychom prodejní systém různé lokality různé identifikační karty většinou pokladny možná někde objednávkový systém různí.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Cloudově řízené sítě.
Možnosti připojení k internetu
Metodika trvalé archivace dat
Technické zázemí Univerzitní knihovny ZČU V Plzni
Management univerzitní sítě dnes a zítra
Internet - historie.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Integrace IS na datové vrstvě
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Management počítačové sítě
Identity management v UIS
Počítačové sítě.
UIS Cluster Petr Dadák Vývojový tým Univerzitního informačního systému Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Výjezdní zasedání UIS Lednice,
Prezentace univerzitního informačního systému
Počítačová síť.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transkript prezentace:

Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Bezdrátová síť na univerzitě (WiFi) Petr Dadák

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Obsah Něco málo o WiFi Proč to děláme Lokality Jak to děláme Použitá technika Bezpečnost Univerzitní Firewall Problémy

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 O WiFi Poslední metry bez drátů Rozvoj bezdrátových technologií Dostatečná rychlost pro koncového uživatele Ethernetový kabel pro každého

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Proč to děláme Rozšíření přístupových kapacit pro studenty Zvýšení komfortu pro zaměstnance Pokrytí prostor s nedostatečným množstím zásuvek (Modrý salonek) Např. v IC je to levnější řešení než kupovat dálší počítače

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Lokality Studenti, děkanáty a rektorát IC, Studovna, A01, C01, Aula, O128, E01, A416, B-5p, T-3p Děk AF, LDF, Rektorát, ÚI Lednice

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Jak to děláme Vymyšlení lokalit Běhání s montéry Konfigurace a oživování Vybudování vlan v naší síti Konfigurace FW Testovací provoz Slavnostní otevření

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Použitá technika AP – cisco Switche podporující vlany – vetšinou Catalyst Antény, napájení Firewall Klientské karty a zařízení

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Bezpečnost Snadno odposlechnutelné a MIM útok Oddělené vlany Firewall Implicitně přístup jen do vlany Dál jen po autentizaci Firewall se k užiavatelům wifi chová vzhledem k vniřní síti stejně, jako k neznámým ip v internetu Nutnost používat služeb s SSL/TLS

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Univerzitní FW Nadupaný stroj – 3x opt. Gbit Chrání vniřní síť univerzity Umožňuje přístup z wifi do internetu a vnitřní sítě po autentizaci Počítá lidem datové přenosy Generování pravidel z UIS Úzká spolupráce s UIS

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Problémy Obecně nízká bezpečnost wifi Asi málo karet, ale uvidíme Používaní WEP Lednice

1 Univerzitní informační systém II., Lednice 2003 Děkuji za pozornost. Dotazy ?