Prostupné zaměstnávání v obcích a krajích spolupracujících s Agenturou pro sociální začleňování Mgr. Alena Zieglerová Senát PČR, 1. 4. 2014 Spolek pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alena Zieglerová (ASZ), František Jirásek (Město Most)
Advertisements

Program Pracovní poradenství „Podpora sociální integrace v Bílině a Chomutově“
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Příležitost dělá(t) zaměstnance
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Představení projektu Příležitost dělá(t) zaměstnance
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
Agentura pro sociální začleňování
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
Vzdělání, řemeslo, zaměstnání realizátor projektu Dům romské kultury o.p.s.
PRACOVNÍ PORADENSTVÍ 1. Zprostředkování X management 2. Kde působíme 3. Cílová skupina 4. Kdo je klient PP 5. Příklady z praxe, diskuse.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Poradenství poskytované úřady práce.  Poradenství pro zaměstnavatele  Výběr uchazečů  Poskytování informací  Další  Poradenství pro nezaměstnané.
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek jako nástroj podpory místního rozvoje a sociálního začleňování Alena Zieglerová Úřad vlády ČR,
Veřejné zakázky jako nástroj zvyšování zaměstnanosti v obci Výjezdní zasedání Svazu měst a obcí v Chanově, Most,
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Seminář „Sdílení dobrých praxí v oblasti realizace zaměstnanostních.
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
Co je Agentura pro sociální začleňování
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Standardizovaný proces v lokalitách / Praktický příklad lokality Toužim/Teplá 05/2011 Jakub Švec, Alexandr Olah.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
Logo Úřad práce ČR - krajská pobočka v Brně Mgr. Pavel Ondrák, Ing. Jiří Šimbera.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Úřad práce ČR – Krajská pobočka v Ostravě Ing. Petra Prouzová.
RUBIKON Centrum „Bezpečí společnosti nespočívá ve vyloučení lidí s kriminální minulostí a jejich izolaci, ale především ve schopnosti společnosti je začleňovat.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Podpora přechodu žáků ze základní školy na střední školu v Mostě Agentura pro sociální začleňování: přímá pomoc obcím v sociálně.
Deset procent pracovních míst vyhrazených pro dlouhodobě nezaměstnané ve veřejných zakázkách města Mostu Agentura pro sociální.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Prostupné zaměstnávání Praha , Gabriela Melková.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
TRANSFER Výzva 03_15_116 Ústí nad Labem,
Alena Zieglerová (ASZ), František Jirásek (Město Most)
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální projekty krajské pobočky ÚP ČR v Ústí nad Labem
INNOSTART Výzva 03_16_055 Ústí nad Labem,
Program na podporu zaměstnanosti znevýhodněných osob na území Brna
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ing. Stanislava Správková
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
Vyhodnocení RAP 2018.
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Prostupné zaměstnávání v obcích a krajích spolupracujících s Agenturou pro sociální začleňování Mgr. Alena Zieglerová Senát PČR, Spolek pro obnovu venkova ČR

Představení činnosti Agentury pro sociální začleňování

Agentura = Odbor pro soc. začleňování Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR

Přehled spolupracujících obcí v letech 2008 – Brno Broumov Jesenicko Přerov Slezská Ostrava Roudnice nad Labem Holešov Břeclav Cheb Most Šluknovsko Ústí nad Labem Litvínov Bílina Bruntál Havířov Chomutov Jáchymov Jirkov Kutná Hora Obrnice Teplá / Toužim Trmice Děčín Duchcov Hodonín Kadaň Kolín Krupka Mělník Sokolov Vejprty Větřní Nové Sedlo Odry Osoblaha Ralsko Rumburk / Staré Křečany Šternberk Velké Hamry Žlutice Dubí Frýdek-Místek Jaroměř Kraslice Krnov Mikulovice Moravský Beroun Poběžovice Štětí Agentura pro sociální začleňování dosud působila v 50 obcích, městech a mikroregionech.

Obce a mikroregiony spolupracující s Agenturou pro SZ v roce 2013

Intervenční schéma práce Agentury v obci / městě / mikroregionu realizace projektů závěrečná evaluace situační analýza lokální partnerství strategický plán výběr obcí a vstup do lokalit Porovnání výchozí situace a výsledného stavu 3 roky komunitní práce krizová komunikace

Agentura pro sociální začleňování v místě, kde působí …

Opatření v oblasti zaměstnanosti ve vládní Strategii boje proti sociálnímu vyloučení

Zónové zprostředkování zaměstnání, kategorizace uchazečů Zpráva Světové banky Česká republika: Šance na zlepšení zaměstnanosti Romů z „Profilace klientů při jejich registraci umožňuje lepší přizpůsobení poskytované služby potřebám uchazečů o zaměstnání, zejména těch obtížně umístitelných, jako jsou Romové. Veřejné služby zaměstnanosti v EU obvykle zařazují klienty do skupin podle určité stupnice počínaje snadno umístitelnými až k těm, kteří se nacházejí nejdále od trhu práce.“ /CZ_Roma_Employment_Full_Report_in_Czech.pdf Doporučené kategorie uchazečů dle vzdálenosti od trhu práce: 1. Nezaměstnaní a příležitostně zaměstnaní (součást pracovních sil) 2. Nepracující jednotlivci (mimo rámec pracovních sil) 3. Mládež a čerství absolventi (věk let) Příklad využití a prokázání účinnosti: RIP „PODPORA zaměstnanosti v sociálně vyloučených lokalitách Mostecka“: 476 účastníků, 177 zaměstnaných (37 %) a 162 zaměstnaných ještě 6 měsíců po skončení mzdových příspěvků (34 %)

Systém prostupného zaměstnávání Práce na zkoušku (aktivizační opatření) 3 měsíce Veřejně prospěšné práce / SÚPM (dotované zaměstnání) 6-12 měsíců Sociální podniky (integrační, transitní) 12 měsíců: ochutnávky, rekvalifikace a poradenství Volný trh práce Klient: Motivovaný Zaměstnatelný Kvalifikovaný Integrovaný Práce na zkoušku (veřejná služba / aktivizační pracovní příležitost) jako první stupeň k vyšším úrovním zaměstnání. Sociální podniky umožňující přechod na volný trh práce.

Příklady sociálních podniků v sociálně vyloučených lokalitách Další příklady integračních sociálních podniků: Kutná Hora – Eko ano Duchcov – 3B, s.r.o. Bruntál – Liga

Propojování služeb zaměstnanosti se sociálními službami, lokální sítě Spolupráce s poskytovateli sociálních služeb při uzavírání a plnění individuálních akčních plánů (IAP) Cílem je zvýšit participaci klienta na přípravě IAP a využít znalost klientovy situace za strany sociálního pracovníka, který může významně napomoci při přípravě IAP tak, aby opatření v něm obsažená skutečně reflektovala klientovu situaci a reagovala na jeho skutečné možnosti. Zakládání lokálních sítí zaměstnanosti Cílem opatření je podpořit vznik tzv. lokálních sítí zaměstnanosti, které budou propojovat klíčové aktéry podpory zaměstnanosti, a to zejména ÚP, NNO, zaměstnavatele, úřady obcí, školy a školská zařízení, atd. Aktéři v lokální síti zaměstnanosti společně plánují a realizují opatření a projekty na podporu zvýšení zaměstnanosti a zaměstnatelnosti znevýhodněných osob na trhu práce.

§ 44, odst. 10 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách: Zadavatel může v zadávacích podmínkách uvést též požadavky týkající se zvláštních podmínek na plnění veřejné zakázky, a to zejména v sociální oblasti, v oblasti zaměstnanosti nebo v oblasti životního prostředí. Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Zvláštní podmínka na plnění veřejné zakázky v zadávací dokumentaci: Ve smyslu § 44 odst. 10 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách zadavatel požaduje, aby alespoň 10 % z celkového počtu pracovníků dodavatele, kteří se budou podílet na plnění zakázky, pocházelo z řad dlouhodobě nezaměstnaných osob, tj. uchazečů o zaměstnání, kteří byli bezprostředně před započetím plnění zakázky evidováni úřadem práce po dobu alespoň 5 měsíců. Podmínku dodavatel splní, pokud tyto osoby prokazatelně ukončí evidenci na úřadě práce v souvislosti s uzavřením pracovněprávního vztahu s dodavatelem.

Příklady společensky odpovědného zadávání v Mostě a v Karlovarském kraji Příklad krajské zadávací dokumentace s „podmínkou 10 %“: uverejneni.cz/zakazka/realiza ce-opatreni-k-omezeni- vyskytu-invaznich-rostlin

Agentura jako spolupracující organizace v regionálních individuálních projektech (RIP) Úřadu práce ČR

RIP „Práce bez překážek“ v Ústeckém kraji Název RIP Finanční objem Cílová skupina Doba realizace Aktivity Počet podpoře ných osob Počet pracovní ch míst Místa realizace Práce bez překážek Kč Dlouhodobě nezaměstnaní (nad 5 měs.) z odloučených obcí s mírou nezaměstnano sti vyšší než 15 % – (aktivity od VII.2012) Informačně poradenské centrum, osobní poradci, vyhledávání pracovních příležitostí u zaměstnavatelů, diagnostika, poradenství, pracovní asistence, finanční a funkční gramotnost, rekvalifikace, zprostředkování dotovaných a nedotovaných pracovních míst až na 12 měsíců Informační centra v těchto obcích: Rumburk Varnsdorf Jirkov Kadaň Roudnice Lovosice Podbořany Postoloprty Obrnice Litvínov Duchcov Trmice

RIP „Práce pro každého v Ústeckém kraji“ Název RIP Finanční objem Cílová skupina Doba realizace Aktivity Počet podpoře ných osob Počet pracovní ch míst Místa realizace Práce pro každého v Ústeckém kraji Kč Osoby s nízkou kvalifikací a osoby bez praxe – Diagnostika, motivace, funkční a finanční gramotnost, rekvalifikace, praxe, dotované a nedotované zaměstnání až na 10 měsíců Celý Ústecký kraj

RIP „Sociálně vyloučené lokality v Ústeckém kraji“ Název RIP Finanční objem Cílová skupina Doba realizace Aktivity Počet podpoře ných osob Počet pracovní ch míst Místa realizace Sociálně vyloučené lokality v Ústeckém kraji Kč Osoby sociálně vyloučené a sociálním vyloučením ohrožené bydlící ve vymezených obcích, kategorizovan é zvlášť na dlouhodobě a opakovaně nezaměstnan é a na osoby do 24 let věku včetně – Skupinové a individuální poradenství, motivačně- aktivizační školení (soft skills, právo pro praxi, funkční a finanční gramotnost), rekvalifikace, praxe, zprostředkování dotovaných a nedotovaných pracovních míst Bílina Česká Kamenice Děčín Duchcov Chomutov Jirkov Jiříkov Krásná Lípa Krupka Litvínov Most Obrnice Podbořany Roudnice nad Labem Rumburk Šluknov Trmice Ústí nad Labem Varnsdorf Vejprty Žatec

RIP „Sociálně vyloučené lokality v Ústeckém kraji“ Obec NNO spolupracující s Úřadem práce DěčínCharitní sdružení Děčín, o.s. Šluknovsko Kostka, o.s. ChomutovČlověk v tísni, o.p.s. Kadaň Rodiče a děti Kadaně, o.s. VejprtyOREÁDY, o.s. Roudnice nad Labem Naděje, o.p.s. ŠtětíNaděje, o.p.s. ŽatecPROMETHEUS Effect, o.p.s. PostoloprtyPROMETHEUS Effect, o.p.s. LounyDiakonie ČBCE Most Diakonie ČBCE Litvínov Libuše, o.s. BílinaČlověk v tísni, o.p.s. KrupkaOblastní charita Teplice DuchcovKvětina, o.s. Ústí nad Labem a TrmiceČlověk v tísni, o.p.s.

Další RIPy, na nichž se Agentura podílela a dosud spolupracuje RIP „PŘÍLEŽITOST DĚLÁ(T) ZAMĚSTNANCE“ V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI Integrace a reintegrace nezaměstnaných osob ze sociálně vyloučených lokalit Rozpočet: 85 mil. Kč Aktivity projektu: Prezentace, nábory a výběry vhodných osob cílové skupiny Vstupní modul Poradenství Motivačně aktivizační školení, popř. finanční gramotnost Rekvalifikace a praxe Zprostředkování zaměstnání, pracovní asistence Workshopy s místními NNO Publicita Přímá podpora (jízdné, stravné, výpis z RT, důraz na mzdové příspěvky) Podobně: RIP „NOVÝ ZAČÁTEK V KARLOVARSKÉM KRAJI“ ( ,- Kč)

Děkuji Vám za pozornost! Mgr. Alena Zieglerová Agentura pro sociální začleňování Úřad vlády ČR MT: