Oběhová soustava kroužkovců a členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_14_Oběhová soustava Autor Mgr.
Advertisements

CÉVY (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_27 II Oběhová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Soustava krycí – od protist po hlístice Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.
Rozmnožování nižších obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření16.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ J08 TEMA: Oběhový systém, srdce ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Nervová soustava měkkýšů a kroužkovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Soustava trávicí- prvoci až ploštěnci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_23_18 Název materiáluSomatologie.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Cévní soustava Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Energetická hodnota potravin (EH)
Přírodopis – 8. ročník, Srdce
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Fylogeneze pohybu živočichů- test
Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Přírodopis - 8. ročník, Krevní oběh
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Náš svět Tematická oblast
Třída: Savci Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Činnost nervové soustavy
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (srdce)
Nepohlavní rozmnožování mnohobuněčných
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název vzdělávacího materiálu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Svalová soustava - ploštěnci až měkkýši
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Pohlavní rozmnožování prvoků
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Funkce svalové soustavy a typy pohybů
Barva světla, šíření světla a stín
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Trávicí soustava hmyzu
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
MĚKKÝŠI 15. října 2013 VY_52_INOVACE_210213
Úvod do kosterní soustavy
Násobení lomených výrazů
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_05_oběhový systém
HMYZ STAVBA TĚLA.
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_12_soustava vylučovací
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Dělení lomených výrazů
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Prezentace – výklad učiva
Obvod a obsah rovnoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
Pythagorova věta Tematická oblast Planimetrie Datum vytvoření Ročník
Intenzita elektrického pole
OBĚHOVÁ SOUSTAVA (cévy)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
2 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název programu
Transkript prezentace:

Oběhová soustava kroužkovců a členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsahPrezentace je určena k doplnění a procvičení oběhové soustavy kroužkovců a měkkýšů. Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace. Úkoly pro samostatné procvičení jsou na stranách 12 až 14. AutorRNDr. Ilona Houšková KódVY_32_INOVACE_33_BHOU19

Kroužkovci Cévní soustava je uzavřená. Srdce není vyvinuto, jeho funkci přebírá hřbetní tepna. Mnohoštětinatci Hlavními cévami jsou hřbetní tepna a podstřevní žíla. Obr. 1

Máloštětinatci Hlavními cévami jsou opět hřbetní tepna a podstřevní žíla. Navíc je vyvinuta ještě žíla pod břišní nervovou páskou. Funkci tepen konají u všech kroužkovců také okolostřevní a polokruhovité cévy (spojují v každém tělním článku cévu hřbetní a podstřevní). V hřbetní tepně se pohybuje krev směrem od zadního konce k hlavovému.

Cévní soustava žížaly Příčný řez cévní soustavou 1.hřbetní céva 2.nefridium 3.segmentální céva 4.céva v podkožním svalovém vaku 5.břišní céva 6.podnervová céva 7.střevo Obr. 2

Cévní soustava žížaly Na obrázku je přední část těla 1.první článek4. nestažitelná břišní céva 2.pět tepajících spojek5. segmentální céva 3.tepající hřbetní tepna6. podnervová céva Obr. 3

Krev kroužkovců Krev má u mnohoštětinatců barvu narůžovělou. U některých druhů je smaragdově zelená - barvivo chlorocruorin. U máloštětinatců má barvu červenou, krev obsahuje hemoglobin. Cévní systém se bohatě větví v síti podkožních vlásečnic (dýchání celým tělem).

ČLENOVCI Cévní soustava je vždy otevřená. Hlavní částí je hřbetní céva, na které se většinou diferencuje srdce. To je uloženo v osrdečníku. Hemolymfa je do srdce nasávána ostiemi. (otvory po stranách srdce). Soustava je vyvinuta na různé úrovni.

Klepítkatci Srdce se nachází na hřbetní straně zadečku. Hemolymfa obsahuje hemocyanin a velké množství bílých krvinek. Srdce s ostiemi – na obrázku č.6. Obr. 4

Korýši U nejjednodušších korýšů není cévní soustava vyvinuta. U perlooček je vyvinuto pouze srdce. Ostatní mají cévní soustavu složitější. U nižších korýšů je hemolymfa načervenalá (obsahuje hemoglobin). Vyšší korýši (desetinožci) mají hemolymfu namodralou (obsahuje hemocyanin).

Oběhová soustava raka 1.srdce2. osrdečník 3.ostie4. krev odkysličená 5.krev okysličená (v žábrech) 6.hřbetní céva 7.céva břišní (šipky ukazují směr proudící krve) Obr. 5

Vzdušnicovci - hmyz Funkci srdce plní hřbetní céva, uložená na hřbetní straně zadečku. Pulzaci zajišťují vně napojené křídlaté svaly. Hemolymfa je do srdce nasávána ostiemi - zvětšení objemu „srdce“. Zmenšením objemu hřbetní cévy je hemolymfa posouvána vpřed. Umožňuje rozvod živin, hormonů a odvod odpadních látek.

Vzdušnicovci - hmyz 1.Srdce hmyzu a)srdced) hlavová tepna b)ostiee) srdečník c)křídlaté srdeční svaly 2.Oběh hemolymfy a)srdce b)ostie c)chlopně d)nálevkovitý otvor u mozkové uzliny Obr. 6

Řešte úkol Úkol: Uveďte základní charakteristiku oběhové soustavy členovců. Řešení: Cévní soustava je vždy otevřená. Hlavní částí je hřbetní céva, na které se většinou diferencuje srdce. To je uloženo v osrdečníku. Hemolymfa je do srdce nasávána ostiemi (otvory po stranách srdce). Soustava je vyvinuta na různé úrovni.

Řešte úkol Úkol: Uveďte základní charakteristiku oběhové soustavy klepítkatců. Řešení: Srdce se nachází na hřbetní straně zadečku. Hemolymfa obsahuje hemocyanin a velké množství bílých krvinek.

Řešte úkol Úkol: Popište oběh hemolymfy u hmyzu. Řešení: a) srdce b) ostie c) chlopně d) nálevkovitý otvor u mozkové uzliny

Informační zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN KUBIŠTOVÁ, Iva; JŮVOVÁ, Alena. Přehled zoologie. Brno: Paido, 1984, ISBN ALTMANN, Antonín; KUBÍKOVÁ, Marie, Biologický náčrtník – zoologie. Praha: SPN, Obr. 1: HILLEWAERT, Hans. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW:. Obr.2, 3, 6: převzato z ALTMANN, Antonín; LIŠKOVÁ, Eva. Praktikum ze zoologie. Praha: SPN, 1979, ISBN Obr. 4: převzato z JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN Obr. 5: převzato z MACEK, Jan; NOVOTNÁ, Antonie. Obecná biologie. Praha: SPN, 1965, ISBN