Testování genetických predispozic k zhoubným nádorům v ČR Anna Křepelová Ústav biologie a lékařské genetiky FN v Motole Jihlava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genetické vyšetření a genetické poradenství u onkologických onemocnění
Advertisements

Epidemiologie, dědičné riziko, možnosti genetického testování a prevence MUDr. Marie Navrátilová, PhD. Oddělení epidemiologie a genetiky nádorů, Masarykův.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Hereditární nádorové syndromy spojené s karcinomy kolorecta MUDr. Dagmar Štenglová, Genetika Plzeň s.r.o.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Proč je nutno začít s léčbou neplodnosti včas MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D.
VY_32_INOVACE_16_20_kouření. Spoj název s obrázkem.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Vladimír Celer VFU Brno. Mikrobiologické vyšetření Přímý průkazNepřímý průkaz - sérologie  Kultivace  Mikroskopie  PCR, RT-PCR, qPCR…  ELISA (antigen.
Preventivní prohlídky Miroslava Kyasová Katedra ošetřovatelství.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Pomyslet, Poznat, Pomoci a Profinancovat: Genetická diagnostika vzácných onemocnění a její zajištění z veřejného zdravotního pojištění v souladu s mezinárodními.
Klinická genetika, genetické poradenství, cytogenetika, DNA diagnostika (od pacienta k DNA a zpět) OLG FN Brno LF a PřF MU 2015 Renata Gaillyová.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.
Projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - Screeningové programy“ Financováno z Integračního operačního programu (IOP) ( )
Lucia Neupauerová, Jana Kopuletá , Kamila Matušková, Simona Peňáková
Huntingtonova choroba
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Více či méně využitelné možnosti patologie u CRC Ondřej Daum
Downův syndrom Vypracovali: Radek Otáhal, Lukáš Opatřil, Ján Motešický, Zdislava Nováková, Jakub Mituník, Prezentuje: Timotej Pažitný.
1854/2004 F4 / a Karol Marhold & Tomáš Fér
Téměř za každou lékovou interakcí lze nalézt (zajímavý) příběh
Syndrom fragilního X chromosomu (syndrom Martinův-Bellové)
Genetika dědičných neuropatií
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza controllingu ve vybraném podniku Autor bakalářské práce:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Genetická vyšetření u dědičných neuropatií
Lékařská genetika Renata Gaillyová.
Renata Gaillyová OLG FN Brno 2010
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
DEKRET ROZVOJE A STABILITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Dvacet zdravých vět
ÚAPk Aktualizace 2013.
Lékařská genetika a onkologie
Kostní nádory jako opomíjená příčina obtíží v oblasti kolenního kloubu
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Charakteristika primární péče
Angelmanův syndrom (AS)
Organizace lidského genomu, mutace a instabilita lidské DNA
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Role praktického lékaře v měnící se společnosti
Wolf-Hirschhorn syndrom
Prevence nádorových onemocnění v primární péči
GENETICKÉ RIZIKO FAKTORŮ VNĚJŠÍHO PROSTŘEDÍ
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
Genetické vyšetření a genetické poradenství u onkologických onemocnění
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
OBEZITA A PREVENCE OBEZITY
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Klinická genetika, genetické poradenství, cytogenetika, DNA diagnostika (od pacienta k DNA a zpět) LF MU 2011 Renata Gaillyová.
Zpráva o uplatňování územního plánu
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
13. Růst lidské populace, demografie
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
1 ze 400 lidí je nositelem germinální mutace způsobující LS
Genetické patologické stavy
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Monogenní a multigenní nemoci
Ing. Stanislava Správková
Život bez střeva , Praha.
Úloha SÚJB při uznávání nemoci z povolání způsobené ionizujícím zářením (NzP) seminář SÚJB Hana Podškubková, OLO.
Význam zapojení žáků s dlouhodobým onemocněním v pohybových programech na ZŠ a SŠ Mgr. Tomáš Vyhlídal Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci.
Digitální učební materiál
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Testování genetických predispozic k zhoubným nádorům v ČR Anna Křepelová Ústav biologie a lékařské genetiky FN v Motole Jihlava

Genetické predispozice k zhoubným nádorům: Heterogenní skupina onemocnění, charakterizovaná zvýšeným rizikem vzniku určitých typických zhoubných nádorů v důsledku dědičné dispozice, jejíž podstatou jsou zárodečné mutace příslušných zodpovědných genů Cíl testování genetických predispozic k zhoubným nádorům: Identifikovat mezi nemocnými se zhoubnými nádory a v jejich rodinách jedince s vysokým rizikem zhoubných nádorů, u nichž lze specifickou péčí, odlišnou od péče doporučené pro populaci s běžným populačním rizikem, zlepšit prognózu

Nádory, u nichž se zvažuje možná genetická predispozice: (Hampel et al, Genet Med 2015, 17:70-87) Karcinom prsu u žen i mužů Karcinom ovária Karcinom tlustého střeva Karcinom endometria Adenomatózní polypóza střeva Hamartomatózní polypy GIT Karcinom žaludku Leukémie Melanom Karcinom pankreatu Karcinom ledviny Karcinom štítné žlázy Basaliom Nádory mozku

Testování genetických predispozic k zhoubným nádorům v ČR: déle než 25 let: Familiární adenomatózní polypóza – ÚBLG 1.LF UK v Praze Von Hippel-Lindauova choroba - ÚBLG 1.LF UK v Praze Hereditární karcinom prsu a ovária – MOÚ Brno Lynchův syndrom (HNPCC) - ÚBLG 1.LF UK v Praze Syndrom Li-Fraumeni – ÚBLG 2.LF UK v Praze Zpočátku zaváděno s grantovou podporou V současnosti standardní součást léčebně preventivní péče, hrazená z veřejného zdravotního pojištění

Syndromy s nádorovou predispozicí - možnosti vyšetření v ČR 2015 Hereditární karcinom prsu a ovaria (HBOC) Syndrom Li-Fraumeni (LFS) Hereditární nepolypózní karcinom tlustého střeva (HNPCC) – Lynchův syndrom CMMRD – „constitutional mismatch repair deficiency syndrome“ Familiární adenomatózní polypóza (FAP), atenuovaná FAP (AFAP) MUTYH-asociovaná polypóza (MAP) Peutz-Jeghersův syndrom (PJS) Cowdenův syndrom (CS) Syndrom juvenilní polypózy (JPS) Hereditární difuzní karcinom žaludku (HDGC) Von Hippel-Lindauova choroba (VHL) Syndrom Birt-Hogg-Dubé (BHD) Hereditární papilární karcinom ledviny (HPRC) Hereditární leiomyomatóza a karcinom ledviny (HLRCC) Tuberozní skleróza (TSC1,2) Gorlinův syndrom Hereditární melanom (HM) Mnohočetná endokrinní neoplázie (MEN2) Syndrom predispozice k rhabdoidním tumorům vyšetření se provádí na ÚBLG FN Motol

Pracoviště provádějící molekulárně genetické vyšetření nádorových predispozic pro diagnostické účely v ČR: Masarykův onkologický ústav Brno Ústav biologie a lékařské genetiky VFN a 1.LF UK v Praze Ústav biologie a lékařské genetiky FN Motol a 2.LF UK v Praze Laboratoře AGEL, a.s., Nový Jičín Bioptická laboratoř, s.r.o., Plzeň Gennet,s.r.o., Praha Centrum lékařské genetiky, s.r.o., České Budějovice GHC Genetics, s.r.o., Praha a další laboratoře jsou akreditované nebo se účastní externí kontroly kvality

Vyšetřování genetických predispozic k zhoubným nádorům - komplexní proces: vyhodnocení osobní a rodinné anamnézy pacienta diferenciální diagnostika, indikace zvoleného vyšetření genetické testování – vyšetření zodpovědných genů doporučení dlouhodobého sledování a prevence informace o možnosti genetické konzultace a genetického testování příbuzných v riziku onemocnění genetická konzultace před testováním a po testu

Doporučený postup: podezření na syndrom s nádorovou predispozicí  Klinický genetik: genetická konzultace před testem, rozbor osobní anamnézy a genealogie, posouzení indikačních kriterií, informovaný souhlas s vyšetřením, odběr krve, indikace k vyšetření Laboratoř: izolace genomové DNA, analýza příslušného genu (příslušných genů), interpretace výsledku, zpráva o výsledku s biologickou a medicínskou interpretací indikujícímu lékaři Klinický genetik: genetická konzultace po testu, následná péče - dlouhodobé sledování, vyšetření příbuzných v riziku

Osobní anamnéza výskyt zhoubných a nezhoubných nádorů v OA věk výskytu, lokalizace, histopatologická charakterizace možné vlivy zevního prostředí (životního stylu)

Rodinná anamnéza třígenerační rodokmen výskyt zhoubných a nezhoubných nádorů v rodině u příbuzných 1. a 2. stupně - nádory stejného typu - kombinace nádorů typická pro určitý syndrom - synchronní a metachronní nádory - další typické symptomy

Diferenciální diagnostika Jde o sporadický výskyt nádoru? Může se u pacienta a v rodině pacienta jednat o geneticky podmíněnou predispozici ke vzniku zhoubných nádorů? O kterou? Je pravděpodobnost tak vysoká, že je indikováno molekulárně genetické vyšetření? epidemiologická data score, modelová predikce rizika

Indikace ke genetickému testování není univerzální návod různá indikační kriteria, specifická pro jednotlivé nádory / syndromy: - typ zhoubného nebo nezhoubného nádoru, počet, lokalizace, věk v době diagnózy - počet podobně postižených příbuzných 1. a 2. stupně, jejich věk v době diagnózy - věk probanda, od kterého je testování akceptováno - možnost prenatální diagnostiky vodítka: odborný tisk domácí a zahraniční předběžná konzultace s klinickým genetikem

(Hampel et al, Genet Med 2015,17:70-87)

Lynchův syndrom – hereditární nepolypózní karcinom tlustého střeva Autosomálně dominantně dědičný syndrom, nejčastější příčina predispozice k CRC Karcinom tlustého střeva, endometria, tenkého střeva, ureteru a pánvičky, mozku, žaludku, ovaria Mutace v genech MLH1, MSH2, MSH6, PMS2, EPCAM Ztráta MMR, MSI v nádorové tkáni Amsterdamská kriteria, Bethesda kriteria

Lynchův syndrom (HNPCC) Testování nádorů a indikace ke genetickému testování (Syngal et al, Am J Gastroenterol 2015, 110: ) 1. U všech nově diagnostikovaných kolorektálních karcinomů by měla být vyšetřena porucha MMR („mismatch repair“) 2. Analýza může být provedena imunohistochemickým vyšetřením proteinů MLH1/MSH2/MSH6/PMS2 a/nebo testováním mikrosatelitové nestability (MSI). Nádory, v kterých se prokáže ztráta MLH1, by měly být testovány na přítomnost mutace BRAF nebo na přítomnost hypermetylace promotoru MLH1. 3. Jedinci s nádorem s prokázanou ztrátou MMR v osobní anamnéze (bez mutace BRAF nebo hypermetylace promotoru MLH1), se známou mutací asociovanou s Lynchovým syndromem v rodině, nebo s  5% pravděpodobností Lynchova syndromu dle predikčního modelu by měli podstoupit genetické vyšetření pro Lynchův syndrom

Pacient č.1 Muž, 35 let, CRC (adenoCa caeci). Sestra matky CRC v 45 letech, otec matky Ca GIT v 62 letech. Indikováno vyšetření genů MLH1 a MSH2 pro podezření na Lynchův syndrom PREMM 1,2,6 :

Sekvenační analýza jednotlivých exonů genů MLH1 a MSH2 sekvenováním dle Sangera. Detekce delecí genu MLH1 a MSH2 metodou MLPA. Zjištěna patogenní varianta c.1895_1896del p.(Glu632GlyfsTer12) v exonu 16 genu MLH1 RefSeq. GenBank NM_ Potvrzen Lynchův syndrom

Pacient č.2 Žena, 63 let, adenoCa tl.střeva v 39 a 59 letech, Ca dělohy v 59 letech. U matky Ca tl. střeva v 42 letech, Ca dělohy v 43 letech. Sestra matky Ca tl. střeva v 44 letech, bratr matky Ca tl. střeva v 55 letech, otec matky Ca tl. střeva v 36 letech. PREMM 1,2,6 :

Sekvenační analýza jednotlivých exonů genů MLH1 a MSH2 sekvenováním dle Sangera. Detekce delecí genu MLH1 a MSH2 metodou MLPA. Zjištěna patogenní varianta Delece exonu 9 genu EPCAM + delece exonů 1-7 genu MSH2 Potvrzen Lynchův syndrom

Žena, 63 let, adenoCa tl. střeva v 39 a 59 letech, Ca dělohy v 59 letech. U matky Ca tl. střeva v 42 letech, Ca dělohy v 43 letech. Sestra matky Ca tl. střeva v 44 letech, bratr matky Ca tl. střeva v 55 letech, otec matky Ca tl. střeva v 36 letech.

Další postup: Genetická konzultace probandky po testu Genetická konzultace, cílené genetické testování příbuzných v riziku Klinické sledování příbuzných v riziku podle výsledku testu, nebudou-li testováni, pak podle rizika vyplývajícího z genealogie U pozitivně testovaných – s prokázanou mutací: kolonoskopie a 2 roky od let screening kacinomu endometria a ovaria od let U negativně testovaných – bez mutace: screening jako u populace s běžným rizikem

Souhrn Testování genetických predispozic k zhoubným nádorům je v ČR součástí léčebně preventivní péče o nemocné s nádory a jejich rodiny Testování genetických predispozic k zhoubným nádorům má být spojeno s genetickou konzultací před testem a po testu Jednotlivé syndromy s nádorovou predispozicí mají svá vlastní indikační kriteria Testovat lze jen se souhlasem (písemným informovaným souhlasem) pacienta Vyšetření je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění Laboratoř provádí vyžádané analýzy a interpretaci výsledku Laboratoř používá ověřené metody, účastní se externí kontroly kvality Následnou péči a dlouhodobé sledování pacienta doporučuje klinický genetik

Děkuji za pozornost Děkuji všem spolupracovníkům