https://iispp.npu.cz/mis/documentD etail.htm?id=385742 -podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prameny nových poznatků. Zdroje poznatků •Noviny ( •Encyklopedie a náučný slovník.
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Základy katalogizačních pravidel Volba selekčních údajů PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
SERIÁLY V SOUBORNÉM KATALOGU ČR Praha, 22. února 2005 Danuše Vyorálková.
Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Seriály v Souborném katalogu ČR Zkušenosti Danuše Vyorálková.
Nové pojetí seriálu Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
PhDr. Libuše Machačová Vědecká knihovna v Olomouci
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
„EU peníze středním školám“
DIGITÁLNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA (DKM)
Katalogizace pokračujících zdrojů Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích.
Služby badatelům - uživatelům muzejních knihoven již 3. workshop pro seminář knihovníků muzeí a galerií.
Školení katalogizátorů – základní přehled.  1999 – vznik MARC21 z USMARC a CANMARC  2003 – Rada pro katalogizační politiku ČR doporučila implementaci.
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
HISTORICKÉ PRAMENY A JEJICH UCHOVÁVÁNÍ
RDA - R ESOURCE D ESCRIPTION AND A CCESS Trocha teorie.
Pracovní skupina pro zpracování seriálů Spolupráce s českým národním střediskem ISSN.
Co se sbírkami?. Plzeň, Co již víme (?) Jak to začalo Proč sbírky Jak je pořádat Jaké na ně platí zákony Co dál.
Statistické výkazy Ivo Brožek.
BIBLIOGRAFIE Česká národní bibliografie
Rozdíly v trénování dorostu a žactva. Školení trenérů 3.třídy Hradec Králové
Sémantické aspekty katalogizace III. PhDr. Jiří Stodola.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Základy zpracování geologických dat
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
„EU peníze středním školám“
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Sémantické aspekty katalogizace XI. PhDr. Jiří Stodola.
Digitalizace historických knižních fondů ve správě NPÚ.
Katalogizace speciálních druhů dokumentů – kartografické dokumenty Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích 2011
STATIST PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Školení RDA, VK Olomouc, Eva Svobodová ůvody vzniku duplicit v SK ČR Důvody vzniku duplicit v SK ČR.
Sémantické aspekty katalogizace VII.
Důvody vzniku duplicit v SK ČR
Co nás čeká v r. 2015? RDA! Jaroslava Svobodová NK ČR listopad 2013.
Sémantické aspekty katalogizace IX. PhDr. Jiří Stodola.
1 Důvody duplicitních záznamů v SK ČR Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Přehled regionálních periodik do r databáze periodik (novin, časopisů, sborníků, ročenek, výročních zpráv), která vycházela na území Královéhradeckého.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky Tereza Paličková oddělení rukopisů a starých tisků NK ČR.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Sémantické aspekty katalogizace X. PhDr. Jiří Stodola.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Pracovní skupina pro SK ČR, RDA a seriály.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Informační prameny I. část
Průběh importu dat z programu VISK 7 do systému Kramerius NKP
Minimální záznam pro Souborný katalog ČR staré tisky
Seriály v Souborném katalogu ČR
Sémantické aspekty katalogizace IV
Informační analýza a identifikace dokumentů
Akvizice a informační fond
Katalogizace pokračujících zdrojů
Souborný katalog ČR Seriály
Duplicity v SK ČR aneb, Zase ty duplicity!
Seriály v Souborném katalogu ČR
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
Transkript prezentace:

etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení

Definice periodik není zcela jednoznačná, přesto všechny varianty definic vycházejí ze základního principu pravidelnosti či nepravidelnosti vydávání díla a zejména principu stálého pokračování vydávání. Stejně tak základní pojem – periodikum – není obecně přijato a je nahrazováno pojmy seriál či pokračující zdroje. - noviny, časopisy, ročenky, edice odborných a vědeckých knih, referáty, zprávy a sborníky, materiály z kongresů a konferencí

periodicita pravidelný či nepravidelný časový interval, ve kterém je periodikum vydáváno. Periodicita může být velmi různorodá od intervalu denního, týdenního, měsíčního, čtvrtletního, pololetního, ročního až k intervalům několika letým nebo nepravidelným.

ročník číselná nebo slovní hodnota označující pořadí roků vydávání periodika. Ročník je vyjádřen obvykle ve formě pořadové číslice (arabské, římské) nebo slovním přepisem pořadové číslice. Označení ročníku pořadovou číslicí často nahrazuje označení rokem vydání (arabská či římská číslice) nebo intervalem roku vydání v případě, kdy ročník se nekryje s kalendářním rokem, ale např. se školním rokem či jiným intervalem

číslo periodika číselná (arabská, římská) nebo slovní hodnota označující obvykle pořadí jednotlivého periodika v rámci ročníku. U každého ročníku se číselná nebo slovní hodnota opakuje. Zejména u periodik s nízkou periodicitou se setkáme s průběžným číslováním nezávislým na ročníku. Jednotlivá čísla periodika jsou průběžně číslována od počátku vydávání titulu

popisná jednotka titul jako celek velmi důležitý pojem, který je mimo knihovnickou sféru obvykle chápán nesprávně. Jeho nesprávná interpretace se promítá jak do chybného způsobu evidence periodik, tak do nesprávného způsobu tvorby bibliografických záznamů periodik. Popisnou jednotku pro periodika tvoří titul jako celek – tedy pro jedno periodikum je vytvářen pouze jeden bibliografický záznam, podrobnosti týkající se konkrétních ročníků a čísel je řešen na úrovni svazkových informací k titulu.

inventární jednotka velmi důležitý pojem, který je mimo knihovnickou sféru často chápán nesprávně. Inventární jednotkou, které je přidělena samostatná signatura je zpravidla ukončený ročník periodika nezávisle na úplnosti jeho dochování. V důsledku tak inventární jednotkou může být celý ročník i jednotlivé číslo, není-li z daného ročníku více zachováno. Chybná interpretace se promítá zejména do velké nejednotnosti ve způsobu evidence periodik v historických knihovních fondech

nerespektování principu popisné jednotky 1) nerespektování principu popisné jednotky nezbytné v případě, kdy za popisnou jednotku byly považovány konglomeráty ročníků či jednotlivá čísla však je nezbytné přijmout opatření k nápravě a je nezbytné uvést stav evidence do souladu s knihovnickými pravidly! nerespektování principu inventární jednotky 2) nerespektování principu inventární jednotky Řešení : Řešení : provést důslednou inventuru ve fondech periodik, utřídit periodika dle jednotlivých ročníků a následně provést přečíslování dle výše uvedených principů

- z hlediska historických knihovních fondů kartografickými díly myslíme především mapy a jejich soubory - specifické údaje – měřítko, technika, materiál - Mapy - Atlasy - Plány - Mapové výřezy

Popisná jednotka mění se v závislosti na typu kartografického dokumentu. - Volné mapové listy a plány - Volné mapové listy a plány - popisnou jednotkou je každý mapový list či plán. - Atlas - Atlas - soubor map spojený do společné vazby. Pokud se jedná o soubor kartografických dokumentů bez společného názvu či atlas uložený v nesvázané podobě, rozhodne katalogizátor o popisné jednotce v závislosti na hodnotě díla – popisnou jednotkou může být v tomto případě jak celý soubor (jednotlivé mapy lze podrobně popsat v poli Formalizovaná poznámka o obsahu ) tak jednotlivé mapové listy. Česká katalogizační praxe obvykle doporučuje zvolit popisnou jednotku na úrovni celého souboru. - Mapový výřez - Mapový výřez - není popisnou jednotkou a je popisován formou formalizované poznámky o obsahu.

- nerespektování principu popisné a inventární jednotky - nevyužití principu formalizované poznámky k obsahu - kartografický dokument je zpracován jako klasická tištěná kniha

inventární a popisná jednotka závislé na podobě a stavu dochování hudebniny - inventární jednotka je zároveň popisná jednotka. - tištěné hudebniny, případně jakýmkoliv způsobem svázané rukopisné hudebniny - tištěné hudebniny, případně jakýmkoliv způsobem svázané rukopisné hudebniny - kriteriem je vazba exempláře, nezávisle na jeho obsahu (inventární jednotkou tak může být jedna skladba i celé dílo jednoho i více autorů). - rukopis tvořený volnými listy - - rukopis tvořený volnými listy - za popisnou a inventární jednotku považujeme jednu skladbu jednoho autora (obvykle party pro jednotlivé nástroje či hlasy na samostatných listech - adjustujeme do jednoho celku - jednotlivé party budou mít povahu přítisku). Druhotně vytvořenému celku přidělíme jednu samostatnou signaturu.

Grafické sbírky Fotografické sbírky Sbírky archivní povahy Sběratelské soubory