ABY NAŠE OČI NETRPĚLY, JE TŘEBA, ABYCHOM TRÁVILI SVŮJ ČAS V PROSTŘEDÍ, KTERÉ JE VHODNĚ OSVĚTLENÉ. OSVĚTLENÍ JEDNOTLIVÝCH PROSTOR SE ŘÍDÍ TĚMITO NORMAMI:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Advertisements

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ
Umělé osvětlení ve školách
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Základy Optiky Fyzika Mikrosvěta
OŠETŘOVACÍ JEDNOTKA je základní funkční, stavební a organizační složka lůžková části nemocnice.
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Automatizace Klima v domě (EL34) Ing. Jindřich Vyoral SLABOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA.
Optické vlastnosti oka
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Oko jako optická soustava, optické přístroje
ZÁKLADY ARCHITEKTONICKÉHO NAVRHOVÁNÍ KATEDRA ARCHITEKTURY VŠB -TUO
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
1 OSVĚTLOVACÍ SOUSTAVY Soubor prostředků k vytvoření požadovaného světelného prostředí (sv. zdroje, svítidla, předřadníky, zapalovače, zařízení pro napájení,
BODOVÁ METODA VÝPOČTU OSVĚTLENOSTI
Elektroenergetika 3 Obsah části Elektrické světlo A1B15EN3
Fotometrie Fotometrie je část optiky, která zkoumá světlo z hlediska jeho působení na zrakový orgán. Veličiny, které určují velikost tohoto působení na.
Podstata a základní vztahy
Odraz světla na rovinném zrcadle
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Optika.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Světelná technika Fotometrie.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Měření světla Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
FY_085_Světelné jevy_ Měření světla
Žákovská prezentace Následující práce, je prací žáka (žáků) ZŠ T. G. Masaryka Jihlava. Je určena pouze jako prezentace výsledků práce žáků školy
Osvětlení plochy Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/ICT20 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být.
Digitální učební materiál
III/ Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
RF Dodatky 1.Účinné průřezy tepelných neutronůÚčinné průřezy tepelných neutronů 2.Besselovy funkceBesselovy funkce Obyčejné Besselovy funkce Modifikované.
Ubytovací úsek hotelu Cíl: znát činnosti hotelové recepce, vrátnice a hospodyně, popsat poskytované služby a péči o hosty, umět pracovat s provozní.
Fotometrie Střední odborná škola Otrokovice
BOZP – Práce s počítačem
Světlo - - veličiny, jednotky
ERGONOMICKÉ ZÁSADY PRO PODMÍNKY SPRÁVNÉHO VIDĚNÍ
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Měření osvětlení na škole Odpovídá normám? Jan Zajíček, Adam Kiška
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
Světlo a osvětlení Mgr. Aleš Peřina, Ph. D.. Jednotky světla a osvětlení Elektromagnetické vlnění o vlnové délce 400 až 720 nm – Ultrafilaové → gama záření.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Popis tepelného záření, které nevnímáme jenom zrakem, ale i tepelnými.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
CHARAKTERISTIKY PROSTOROVÝCH VLASTNOSTÍ OSVĚTLENÍ
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
MNOHONÁSOBNÉ ODRAZY 1. Činitel vazby 12 svíticí plochy 1 s osvětlovanou plochou 2 2. Činitel vlastní vazby 11 vnitřního povrchu duté plochy 3.
SVĚTLOMĚRNÉ PŘÍSTROJE
Turistická základna Hraničné Petrovice – přízemí
Pracovní prostředí, pracovní místo
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
FVE.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Teplo.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_32_INOVACE_06_Školní místnosti
Ubytovací zařízení Ztz 1.
CHARAKTERISTIKY PROSTOROVÝCH VLASTNOSTÍ OSVĚTLENÍ
Ateliérová tvorba I VB301 Petr MACURA.
Světelná technika Fotometrie.
08_2_Elektromagnetické záření Mgr. Miroslav Indrák, Ing. Jakub Ulmann
Elektrotechnická měření Výpočet umělého osvětlení - Wils
FOTOMETRICKÉ VELIČINY
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Transkript prezentace:

ABY NAŠE OČI NETRPĚLY, JE TŘEBA, ABYCHOM TRÁVILI SVŮJ ČAS V PROSTŘEDÍ, KTERÉ JE VHODNĚ OSVĚTLENÉ. OSVĚTLENÍ JEDNOTLIVÝCH PROSTOR SE ŘÍDÍ TĚMITO NORMAMI: ČSN EN SVĚTLO A OSVĚTLENÍ ČSN EN MĚŘENÍ OSVĚTLENÍ VNITŘNÍCH PROSTORŮ ČSN EN SDRUŽENÉ OSVĚTLENÍ V TÉTO PREZENTACI SE SEZNÁMÍME S NĚKTERÝMI DŮLEŽITÝMI ÚDAJI Z TĚCHTO NOREM Hygiena osvětlení

Úvod Aby lidé mohli vykonávat zrakové úkoly účinně a přesně, musí jim být poskytnuto vhodné osvětlení. Osvětlení může být poskytnuto denním osvětlením, umělým osvětlením nebo jejich kombinací. Úroveň viditelnosti a pohody požadovaná pro velké množství pracovních prostorů závisí na druhu a době trvání činnosti.

Základní fyzikální veličiny Svítivost - základní fotometrická veličina - charakterizuje zdroje světla - jednotka: kandela (patří mezi sedm základních fyzikálních jednotek SI) - označení jednotky: cd Zajímavost: název vznikl podle latinského candela – svíčka. Svítivost 1 cd skutečně zhruba odpovídá svítivosti klasické svíčky. Běžná žárovka o příkonu 100 W má svítivost asi 200 cd. Světelný tok Φ - intenzita zrakového vjemu normálního lidského oka, který vyvolá záření o dané energii vyzářené světelným zdrojem do určitého prostorového úhlu za jednotku času - jednotka: lumen - označení jednotky: lm Osvětlení E - světelný tok, který dopadá na jednotkovou plochu ΔS - vzorec: E = ΔΦ / ΔS. - jednotka: lux - označení jednotky: lx Pokud je plocha osvětlena rovnoměrně, platí: 1 lx = 1 lm. 1 m -2. Ze zkušenosti víme, že s rostoucí vzdáleností od zdroje světla klesá osvětlení plochy, na kterou světlo z tohoto zdroje dopadá. Při kolmém dopadu světelných paprsků je tento úbytek přímo kvadratický.

Osvětlení škol Nyní srovnáme předepsané osvětlení některých vybraných místností ve škole: místnostosvětlení (lx) místnostosvětlení (lx) místnostosvětlení (lx) učebna300 přednášková hala 500učebna pro VV 500 učebna pro HV 300učebna ICT 300laboratoř500 tabule v učebně 500 pozor na zrcadlový odraz chodba100schodiště150 shromažďovací hala 200sklad100tělocvična bazén 300 školní jídelna 200školní kuchyně 500vstupní hala 200

5 míst ve škole, kde je třeba největší osvětlení 3 místa ve škole, kde stačí nejmenší osvětlení Úkol 1: Doplňte podle předchozí tabulky:

5 míst ve škole, kde je třeba největší osvětlení 3 místa ve škole, kde stačí nejmenší osvětlení přednášková hala (500 lx) učebna na výtvarnou výchovu (500 lx) laboratoř (500 lx) tabule (500 lx) školní kuchyně (500 lx) chodba (100 lx) sklad (100 lx) schodiště (150 lx) Řešení úkolu 1:

Osvětlení v zdravotnických zařízeních místnostosvětlenímístnostosvětlenímístnostosvětlení čekárna200 lxchodba ve dne 200 lxchodba v noci 50 lx lůžkové pokoje celkové osvětlení 100 lxčtení300 lx vyšetření ošetření 1000 lx noční osvětlení 5 lx oční vyšetření celkové osvětlení 300 lx vyšetření vnějšího oka lx testy čtení a barvocitu 500 lx zubní vyšetření celkové osvětlení 500 lx osvětlení pacienta lxoperační pole lx

Úkol 2: Při kterých činnostech ve zdravotnictví je třeba největší osvětlení?

Řešení úkolu 2: operační pole při operaci na zubním oddělení (5 000 lx) ošetření na lůžkovém pokoji (1 000 lx) vyšetření vnějšího oka (1 000 lx) osvětlení pacienta při zubním ošetření (1 000 lx)

Osvětlení veřejných prostor společné prostory vstupní haly 100 lxšatny, WC 200 lxčekárny200 lx pokladní přepážky 300 lx knihovny police200 lxčítárny500 lxpřepážky500 lx divadla, koncertní haly, kina chodby, vstupní haly 100 lxzkušební místnosti, šatny 300 lx osvětlení zrcadel nesmí oslňovat

Osvětlení restaurací a hotelů místnostosvětlení (lx) místnostosvětlení (lx) místnostosvětlení (lx) recepce, pokladna 300kuchyně500 samoobslužná restaurace 200 bufet300chodby100konferenční místnosti 500

Závěr V této prezentaci jsme se seznámili jen s některými hygienickými normami pro osvětlení. Vybrali jsme ty, s kterými můžete přijít do styku v běžném životě. Podobné normy platí i pro pracoviště Vašich rodičů.