VZDĚLÁNÍ JAKO ZÁKLAD SPOLUPRÁCE Okresní hospodářská komora Cheb „Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu…“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
Advertisements

PROJEKT „ AGENT“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07./2.4.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Situace na trhu práce Pardubický kraj. Mapa Pardubického kraje údaje o nezaměstnanosti k Počet obyvatel: Pardubický kraj Chrudim 104.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB - ŘÍČANY. CENTRUM SPOLEČNÝCH SLUŽEB  Navázání na meziobecní spolupráci  Školství  Sociální služby  Odpadové hospodářství.
Kulatý stůl II. Nový Šaldorf-Sedlešovice MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Střední škola stavební Jihlava Spolupráce s firmami autor : PhDr. Pavel Toman Červen 2014.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
- vše pro úspěšný nábor nových řidičů 1 REGIONÁLNÍ SEKTOROVÁ DOHODA ÚSTECKÝ KRAJ v oblasti autodopravy, výchovy a vzdělávání.
NSK A SEKTOROVÉ DOHODY JAKO NÁSTROJE PRO PROVÁZÁNÍ POTŘEB ZAMĚSTNAVATELŮ A VZDĚLAVATELŮ Ilona Šimarová, Svaz průmyslu.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
Centrum energeticky efektivních budov Základní informace o projektu.
Role dobrovolných svazků obcí (DSO) v ČR při centrálním zadávání 1 Ing. Lukáš Vlček starosta města Pacova předseda Regionální komise Svazu měst a obcí.
Název prezentace Podpora vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji 2010 Ing. Zuzana Bardoňová Datum:
ROZVOJ SPOLEČNÉ PARTNERSKÉ SPOLUPRÁCE VEŘEJNÉ SPRÁVY V ČESKO SASKÉM REGIONU / ENTWICKLUNG DER GEMEINSAMEN PARTNERSCHAFTLICHEN ZUSAMMENARBEIT DER ÖFFENTLICHEN.
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
1 HK ČR, TECHNICKÉ FÓRUM 2016 ING. MICHAL ŠTEFL VICEPREZIDENT HOSPODÁŘSKÉ KOMORY ČR.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Jsou venkovské školy horší než městské?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza marketingového mixu vybrané banky Autor bakalářské práce:
Dokument KAP MSK - obsah
Ing. Kateřina Lichtenberková
Jak získat stážisty s finanční podporou EU?
Autor: Zuzana Dvořáková Vedoucí práce: Ing. Ludmila Opekarová, Ph.D.
Nástroje „POSPOLU“ Průvodce pro zaměstnavatele a publikace Kráčíme POSPOLU tipy a návod (metodika) pro praktickou závěrečnou zkoušku ve firmě u oborů.
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE DIPLOMOVÁ PRÁCE
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Inovace a regionální rozvoj
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Globální granty Ústeckého kraje oblast podpory 1.1, 1.2, 1.3 Praha
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Společenská odpovědnost ve školství
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Aktivity a činnosti úseku služeb v oblasti dalšího vzdělávání
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Digitální učební materiál
Workshop 2, Možnosti spolupráce škol a firem 2018 – 2019,
AKTUALIZACE REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola, Teplice
Úvod do regionu Ing. Vlastimil Veselý.
Střední průmyslová škola Ostrov
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Vzdělávání v Praze Hlavní město Praha podporuje řadu projektů s cílem zvýšit kvalitu vzdělávání zaměření na instituce zřizované Hlavním městem Praha pomoc.
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 3: Internacionalizace
Propagace FZS TUL a jejich stávajících i nově akreditovaných oborů
Mistrovská zkouška Jednání Sektorové rady
Krajský metodický kabinet STROJÍRENSTVÍ
Komora sociálních podniků
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
Josef Bernard, Renata Mikešová
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
PhDr. Ondřej Kočandrle, oddělení infrastruktury VaV
Je kvantita zárukou kvality ? Vladimír Ort
Systémové řešení – Motivace a vzdělávání pedagogů aktivita Společně na trhu práce CZ /0.0/0.0/16_034/
Transkript prezentace:

VZDĚLÁNÍ JAKO ZÁKLAD SPOLUPRÁCE Okresní hospodářská komora Cheb „Kvalita přináší úspěch, úspěch přináší odpovědnost, odpovědnost přináší kvalitu…“

Jaké jsou perspektivní obory z pohledu zaměstnavatelů? v dlouhodobém měřítku jsou žádané především technické obory – především IT, strojírenské a stavební obory: – techničtí inženýři – technici ve strojírenství, výpočetních technice, stavebnictví – kvalifikovaní dělníci ve stavebnictví, strojírenství a kovodělném průmyslu – odborné řemeslné profese co dál, budoucnost? Energetika, obnovitelné zdroje, potenciál krajiny, zdravotnictví, zdravotnická technika…?

Problematika rozpor mezi požadavky trhu a preferencemi studentů, až 70 % žáků opouští vybranou profesi největší zájem ze strany studentů je tradičně o gymnázia, obchodní akademie a obchodně – podnikatelské obory problém s uplatnitelností absolventů na trhu práce - obecně vzdělaní absolventi neodpovídají požadavkům zaměstnavatelů kvalita absolventů klesá – chybí dostatečně schopní žáci

Problematika chybí morální schopnosti, chuť a vůle pracovat (návyky), respektování autorit zásadní problém je ve financování školství (kvantita nad kvalitou) praktická kvalifikovanost a odborné znalosti a dovednosti absolventů (vyučujících) není zcela využit potenciál podnikatelských subjektů (pro spolupráci, ale ani pro výrobu – VaV_viz tradiční obory)

Problematika odliv „mozků“ z regionu (zahraničí, velká města) služby v CR mnohdy ne zcela dostačující kvality ekonomické ukazatele kraje nepříznivé příliš mnoho škol všeobecného vzdělávání nízká vůle po vzdělanosti (vč. přístupu firem k zaměstnancům) nižší vůle po spolupráci omezená legislativa vůči žákům a jeho povinnostem

Problematika devalvace vzdělávání – ti co mají být na učňovských oborech na SŠ, středoškoláci na gymnáziích a pokračuje vše na VŠ a do dalšího systému vzdělávání vše díky financování škol, příliš velkému počtu tříd, neefektivnímu využití, společenskému povědomí atd.

Řemeslo jako perspektivní povolání řemeslná povolání jsou i přes jejich nedostatek stále považována většinou společnosti za dělnická, tedy podřadná dnešní opravdové řemeslo je však z velké části práce s počítači, řízenou technikou a složitými technologiemi i v době technického pokroku, digitalizace a automatizace je ruční práce původním základem k jakémukoliv technologickému řešení a řemeslná zručnost je stále vysoce ceněnou hodnotou

Vize – síť sociálních partnerů hospodářská komora střední školství základní školství úřady práce podnikatelská veřejnost Karlovarský kraj, města a obce (komunikace, propagace, podpora, vytváření podmínek) vzdělávací instituce

Vize OHK – etablovaná platforma komunikace, vlastní poslání dobrý příklad: den řemesel, veletrhy zaměstnavatelů, maturitní zkoušky aj. kulaté stoly, osobní rozhovory, duální systém úřady práce a ZŠ – přímé vstupy HK, nebo zaměstnavatelů (náborová kampaň) nabídka učebních oborů – specifikace škol, kvalita nikoliv kvantita, přímá komunikace

Vize iniciace úpravy nedostatečné legislativy motivace zaměstnavatelů (zaměstnanců), škol (např. praxe aj.) systém marketingu, propagace ( koordinace obecně ) optimalizace školství spolupráce se sociálními partnery (síť) spolupráce se SRN (pracovní skupiny) testování – kariérní poradenství uznávání kvalifikací aj.

Vize zakládání podnikatelských subjektů, právní poradenství, inkubátory Regionální vzdělávací a informační centrum personální agenda, agentura destinační agentura: cestovní ruch klastrové iniciativy Vědeckotechnický park Investorské centrum nadace či nadační fond

Vize: škola x podnikatelský subjekt spolupráce se SŠ (převážně): stáže a praxe studentů (učitelů) exkurze, praktické ukázky (profily, výstavy aj.) tvorba studijních programů další vzdělávání jiné: materiální či finanční prostředky škole, reklamní činnost, motivační soutěže aj. vedení studentských prací výzkumná infrastruktura a její využití

Vize: škola x podnikatelský subjekt spolupráce s VŠ (převážně): účast odborníků z praxe na řízení VŠ vedení studentských praxí, soutěže konzultace sdílení výzkumné infrastruktury, zakázkový a společný výzkum komercionalizace výsledků výzkumu

Okresní hospodářská komora Cheb K Nemocnici 2381/2 Cheb Tel: