NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: 06.05.2013 NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_25_Moravskoslezský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
Členění území naší vlasti
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Moravskoslezský kraj VY_03_INOVACE_32_15.
Hutnický průmysl Opakování Hutnický průmysl-výklad, zápis
Moravskoslezský kraj.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceOstravsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje základní.
Vypracoval: Jakub Šmídek
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_79_ČR – Moravskoslezský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK,
Všeználek nás seznamuje s dalšími městy České republiky
Moravskoslezský kraj - procvičování
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Naše vlast Prvouka – 3. ročník
Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.
Česká republika.
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
ČR – Moravskoslezský kraj
Česká republika 5. ročník
Autor: Markéta Hřivnová
Členění území naší vlasti
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_29_Praha ZŠ praktická,
Anotace: Materiál je určený pro žáky 4. ročníku, pro výuku vlastivědy- tématu Česká republika, podtématu města. Jedná se o prezentaci na interaktivní.
Anotace Žáci se pomocí prezentace učí orientovat v ČR. Učí se poznávat, posuzovat a chránit krajinu, ve které žijí. Seznamují se krásami naší vlasti a.
Anotace: Pomocí soutěže si žáci zábavnou formou procvičí probrané učivo. Autor: Mgr. Renata Kubíčková (Autor) Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: Má základní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Milena RÁČKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_523_ČESKÁ REPUBLIKA Téma: OPAKOVÁNÍ – KRAJE.
{ Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_23_Hranice, sousední.
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov Autor: Mgr. Jarmila Kolářová Název: VY_32_INOVACE_2A_19_ČR pohoří Téma: Vlastivěda Datum tvorby: Číslo projektu:
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 17 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_18_Moravskoslezský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 18 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Česká republika - Ostrava VY_32_INOVACE_28_Ostrava Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová.
Moravskoslezský kraj.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
VY_32_INOVACE_03_Členění území České republiky
Česká republika.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_MORAVSKOSLEZSKY_KRAJ.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_13_Severní Morava
VLASTIVĚDNÝ AZ KVÍZ Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Jana Procházková Datum: 25.
Člověk a jeho svět (Vlastivěda pro 4. ročník)
Velká města České republiky.
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Příbor, Dukelská 1346, příspěvková org.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Členění území naší vlasti
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
zpracovaný v rámci projektu
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_25_Moravskoslezský kraj ZŠ praktická, 5. r. - TÉMA: Česká republika ČÍSLO PROJEKTU: CZ /1.4.00/

Anotace Žáci si při práci s touto prezentací nejdříve zopakují základní dělení České republiky na 3 historická území a současné dělení na kraje, potom si zvlášť označí Moravskoslezský kraj, připomenou si krajské město a základní údaje o něm. Jednoduché úkoly jsou zaměřeny na procvičení zopakovaného učiva. Velký důraz je opět kladen na správné přečtení jednoduchého textu a zejména jeho porozumění. Děti prokázaly dobré znalosti. Údaje zopakované při prezentaci si zároveň ukazovaly na nástěnné mapě. Splnění jednoduchých úkolů bylo pro ně snadné. Lze při tom pracovat společně u interaktivní tabule nebo lze vytisknout jako pracovní listy.

Moravskoslezský kraj Naše vlast se jmenuje Česká republika. Dříve se území České republiky dělilo na  Čechy  Moravu  Slezsko Dnes je naše republika rozdělena do 14 krajů.

Moravskoslezský kraj Dřívější rozdělení našeho území Čechy Morava Slezsko

Moravskoslezský kraj Mapa Moravskoslezského kraje Moravskoslezský kraj

Každý kraj má své krajské město. V krajském městě sídlí :  krajský úřad  školy  továrny  úřady Krajské město Moravskoslezského kraje je Ostrava.

Ostrava  třetí největší město České republiky  průmysl : výroba železa těžba černého uhlí  školy : základní střední vysoké (VŠ báňská, Ostravská univerzita)  sport : kopaná (Baník) hokej lehká atletika (Zlatá tretra)

Životní podmínky v Moravskoslezském kraji  Mnoho lidí v našem kraji je bez práce – velká nezaměstnanost.  Životní prostředí v okolí Ostravy je narušené.  Lidé se mohou jezdit rekreovat a odpočívat do Beskyd nebo do Jeseníků.

Procvičení Úkol: vyber a podtrhni správné odpovědi : a/ Česká republika je rozdělena na :- 14 krajů - 12 krajů - 10 krajů b/ Krajské město Moravskoslezského kraje je : - Frýdek- Místek - Opava - Ostrava c/ V Ostravě je : - Vysoká škola báňská - Karlova univerzita - Univerzita Palackého

d/ Na Ostravsku se těží : - černé uhlí - hnědé uhlí e/ Na Ostravsku je nejvýznamnější : - výroba železa a oceli - výroba skla - výroba textilu Procvičení - pokračování

Procvičení - řešení Úkol: vyber a podtrhni správné odpovědi : a/ Česká republika je rozdělena na :- 14 krajů - 12 krajů - 10 krajů b/ Krajské město Moravskoslezského kraje je : - Frýdek- Místek - Opava - Ostrava c/ V Ostravě je : - Vysoká škola báňská - Karlova univerzita - Univerzita Palackého

d/ Na Ostravsku se těží : - černé uhlí - hnědé uhlí e/ Na Ostravsku je nejvýznamnější : - výroba železa a oceli - výroba skla - výroba textilu Procvičení - řešení

Moravskoslezský kraj Úkol: doplň názvy částí české republiky

Moravskoslezský kraj Úkol: doplň názvy částí české republiky - řešení Čechy Morava Slezsko

Zdroje MATUŠKOVÁ, Alena a Božena ŠMOLÍKOVÁ. Místo,kde žijeme: Vlastivěda pro 1.stupeň základní školy. první. Praha: Septima,s.r.o., ISBN ISBN Ilustrace : Vlastní tvorba