STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Název projektu : Rozvoj ICT ve výuce na střední škole Registrační číslo projektu: č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T. G. Masaryka 4 Kód dumu: VY_32_INOVACE_ NJ_139 Tematická oblast: Slovní zásoba pro obor kuchař - číšník -Předmět: Německý jazyk Ročník: 3. ročník Datum tvorby: červen 2013 Anotace: Materiál slouží k procvičování a rozšíření slovní zásoby na téma: Odborná terminologie (slovesa) Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
ODBORNÁ TERMINOLOGIE SLOVESA
kochen backen (in der Backröhre) rühren schälen braten (auf Rost, am Spieβ) verfeinern kurz anbraten ziehen lassen vařit péct ( v troubě) míchat, mísit (o)loupat péct (na roštu, rožni) zjemnit rychle opéct na prudkém ohni nechat dojít
dünsten, dämpfen füllen klopfen servieren würzen abschmecken zufügen bestreichen dusit plnit (na)klepat servírovat kořenit ochucovat, ochutit přidat potřít
garnieren (mit Tomaten, Petersilie) scheiden (in Scheiben, in Streifen, in Würfel) salzen zusammenrollen in Mehl, Ei und Semmelbröseln wenden räuchern rösten grillen zdobit krájet solit (za)rolovat obalit, obalovat udit smažit, pražit grilovat
Spojte slovesa s obrázky schneiden salzen servieren backen grillen kochen schälen rühren
Lösung (řešení) schneiden salzen servieren backen grillen kochen schälen rühren
Was passt zusammen? Ergänzen Sie. Wsser Wurstbrot Suppe Kartoffeln Eier Marmelade Salat Käsebrot Milch Kuchen Tee Kotelett Gemüse Kaffee Steak Fleisch Fisch Hänchen
Lösung (řešení)
Definitionen (O které sloveso jde?) A Über kochendes Wasser stellen, um es im Dampf zu garen. B Eine Flüssigkeit erhitzen, bis sie sprudelt. C In heiβem Fett oder Öl in der Pfanne garen. D Brot, Kuchen, Kartoffeln usw. im Ofen zubereiten. E Schnell in wenig Öl garen. F Auf einem Spieβ oder einem Grillrost über einer sehr heiβen Wärmequelle zubereiten. G Fleisch oder Gemüse bei hohen Temperaturen ohne Flüssigkeit erhitzen. H In Wasser knapp unter dem Siedepunkt garen. I Fisch, Fleisch oder Gemüse in etwas Flüssigkeit garen. 1 kochen 2 dämpfen 3 braten 4 rösten 5 gillen 6 kurz anbraten 7 backen 8 ziehen lassen 9 dünsten
Lösung (řešení) A 2 B 1 C 3 D 7 E 6 F 5 G 9 H 8 I 4
Zdroje DEANE, Neil. Deutsch für deinen Job - Gastronomie. Plzeň: Fraus, 2010, ISBN AUFDERSTRAΒE, Hartmunt a kol. Themen - Arbeitsbuch 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1991, ISBN NEUVEDEN. Metodický portál RVP [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 8Dn%C3%AD_tabulky%2FSlovesa, n%C3%AD_pedagogika%2FKomunika%C4%8Dn%C3%AD_ tabulky%2FVa%C5%99en%C3%AD 8Dn%C3%AD_tabulky%2FSlovesa n%C3%AD_pedagogika%2FKomunika%C4%8Dn%C3%AD_ tabulky%2FVa%C5%99en%C3%AD