Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Richard Gall 16.11.2012 Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Richard Gall 16.11.2012 Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L."— Transkript prezentace:

1 Richard Gall 16.11.2012 Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L

2 Vážky  Na světě se nachází: 5500 druhů  V Česku: 71 druhů  Délka těla: 20 až 150 mm, rozpětí křídel 18 až 190 mm

3  Znaky: Křídlatý, často nápadně zbarvený hmyz s velkými křídly s hustou žilnatinou. Křídla mohou být barevná i čirá, na předním okraji křídel mají malou skvrnu zvanou plamka. Mají velkou hlavu s výraznýma očima a kousacím ústním ústrojím. Tykadla jsou velmi krátká. Nohy jsou dlouhé a směřují dopředu, což slouží k uchopování kořisti. Hruď je mohutná, obsahuje totiž silné svaly pro pohyb křídel.

4  Dělí se na dvě velké skupiny : 1) motýlice - Mají širokou hlavu s očima daleko od sebe. V klidu skládají křídla k sobě zástupci: motýlice, šídlatky, šidélka. 2) šídla - Mají kulatou hlavu a oči mohou být na temeni spojené. V klidu křídla neskládají. Dokážou stát na místě, náhle měnit směr a dokonce i couvat zástupci: šídla, vážky, lesklice, páskovci.

5  Žijí V okolí sladkých vod, při lovu však mohou doletět i daleko od nich.  Většina druhů dobře létá.  Na krátké vzdálenosti dokážou vyvinout rychlost až 56 km/h.  Kořist loví za letu, při lovu se orientují dobře vyvinutým zrakem.  Oči jsou tvořeny jednotlivými očky. U velkých druhů šídel jich může být až 30 000. Výsledný obraz vnímaný vážkami je sice mozaikovitý a neostrý, kvůli velkému množství oček však dobře vnímají pohyb.

6  Vyskytují se celosvětový, s výjimkou velmi chladných oblastí.  Aktivita většiny našich druhů je nejvyšší za teplého, slunečného počasí. Ideální je jasno, bezvětří a teplota alespoň 17 °C ve stínu. V tropech však žijí druhy, které létají i za tmy.  Potrava: Jiný hmyz, larvy, červi, perloočky a další drobné vodní živočichy.

7  Některé druhy vážek jsou pozoruhodné svou schopností migrovat na velké vzdálenosti.  Do našich zeměpisných šířek tak pravidelně míří populace, které se vylíhly až v povodí Nilu. U nás se mohou i rozmnožovat. Larvy těchto vážek však v našich podmínkách zpravidla nejsou schopny přečkat zimu, a proto až na výjimky hynou.

8 Děkuji za pozornost  Zdroje : Link1, Link2, Link 3 + obrázky vyhledané přes GoogleLink1Link2Link 3


Stáhnout ppt "Richard Gall 16.11.2012 Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L."

Podobné prezentace


Reklamy Google