Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POZDRAV ÚČASTNÍKŮM III. LEGIONÁŘSKÉHO MARŠE Pro mnohé poutníky je návštěva 672 m vysoké Polední s obeliskem generála Josefa Šnejdárka motivací k.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POZDRAV ÚČASTNÍKŮM III. LEGIONÁŘSKÉHO MARŠE Pro mnohé poutníky je návštěva 672 m vysoké Polední s obeliskem generála Josefa Šnejdárka motivací k."— Transkript prezentace:

1

2

3

4 POZDRAV ÚČASTNÍKŮM III. LEGIONÁŘSKÉHO MARŠE
Pro mnohé poutníky je návštěva 672 m vysoké Polední s obeliskem generála Josefa Šnejdárka motivací k absolvování Legionářského marše. Těm adresujeme následující zdravici.Jádro Památníku legionářů zrcadlí klid a pohodu svérázného kraje nad řekou Olší. Posiluje české sebevědomí a naši národní hrdost. V čem je jeho symbolika? Jiskru vykřesal Šnejdárek, jeho je obelisk. Sílu nacházíme v rostoucí České mohyle. Teplo a světlo proudí seshora, z trvale vlající české standarty. Chceme, aby si památník oblíbili nejen čeští vlastenci, ale dokázal potěšit i bratrské Slováky, protože na Těšínsku se odedávna proplétají české osudy se slovenskými. Přejeme si, aby vrchol Polední a řetězec památných míst ve Slezských Beskydech povzbuzoval český lid slezského kmene. Aby mu nikdy nezevšedněly pohledy ku Praze a slova "Země česká, domov můj". Vzrušující je naše Polední. Poklidná vrcholová plošina nad těšínským krajem. Malebná mýtinka s kruhovým výhledem. A v sousedství Loučka poskytující pohledy nejvzdálenější, na Moravu i na Slovensko. Na Praděd i na Tatry. Přijďme všichni na III. Legionářský marš konaný v sobotu

5

6

7

8

9 Slavnostní projev plk. v. v. Petra Majera - Polední 25. 7
Slavnostní projev plk. v. v. Petra Majera - Polední , 11:00 hodin Vážení přítomní, vážení hosté, sestry a bratři. Stojíme na vrcholu Polední a užíváme si výjimečný den. Legionářský marš má třetí narozeniny, je mladý a plný energie. Památník legionářů - jak jsme ho nazvali - se nenápadně stává místem poutním. Obdobně jako v minulých letech i letos zde máme zastávku, abychom si připomenuli památné okamžiky z českých, ale i československých dějin. Myslíme si, přestože čas nekompromisně plyne, že paměť národa by neměla vadnout. Dovolili jsme si, vážení přátelé, spojit dnešní den se dvěma lidskými solitéry. Janem Husem a Josefem Šnejdárkem. Josef Jiří Šnejdárek, náš generál, by se letos dožil 140 let. Mnozí neměli před třemi lety o něm žádné povědomí, dnes ho není třeba představovat. Víme, za co mu máme být vděčni. Čest jeho památce! Od tragického skonu Mistra Jana Husa na břehu Bodamského jezera nás dělí 600 let. V roce 1945 byla v Kostnici zapálena hranice s nepokořeným českým knězem. Jeho ostatky vhozeny do Rýna. Víme, že tento den otřásl kulturním světem. Jan Hus, charismatický kazatel, pozdější rektor Karlovy univerzity předešel o téměř 100 let i svého obdivovatele Martina Luthera, zakladatele evangelické církve, která žije na Těšínsku do dnešních dní a s ní i odkaz Mistra Jana Husa. TGM přednesl před sto lety, v den 500. výročí upálení MJH, ve švýcarské Ženevě, výjimečný projev. Lze ho považovat za počátek boje o českou a slovenskou samostatnost. Formuloval v něm koncepci nezávislého čs. státu mimo rámec R-U z něhož ocituji jednu větu. „Nepohneme-li se my Čechové, světová válka přejde přes naše hlavy a my zůstaneme nezměněni“. Historie je jen jedna, ale její výklad, jak víme, může být různý. Přejme si, aby Janem Husem modifikovaná biblická myšlenka „Pravda vítězí“ zůstala ve své prostotě i nadčasovosti věčná. Děkuji za pozornost ….

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 VYHODNOCENÍ III. ROČNÍKU LEGIONÁŘSKÉHO MARŠE Ten letošní Legionářský marš se vyznačoval dnes již stabilní účastí účastníků z celé České republiky a ze zahraničí. Na startu se jich registrovalo 326 a dalších 60 přišlo na vrch Polední z Loučky, Nýdku a Návsí. Připomeňme, že přijeli účastníci na kolech a letos nechyběli i na koních. Na vrchu Polední se tak sešlo u pietního aktu 159 účastníků Marše, což je mnohem více, než v loňském roce. Jen pro dokreslení uvedeme některá města a obce - Bystřice 68, Třinec 27 , Nýdek 24, Ostrava 22 , Český Těšín 13 účastníků a další početné skupiny z Havířova, Mladé Boleslavi, Prahy, Brna, Písku (v Čechách), Krnova, Frýdlantu nad Ostravicí, Orlové, Olomouce, Vyškova, Hranic na Moravě, Opočna, Valašského Meziříčí, všech okolních obcí Bystřice atd. Ze zahraničí se marše zúčastnili z Maďarska (Budapešti), z Polska (Gdaňsk, polský Těšín, Visla a Ustroň), ze Slovenska (Bratislava, Zvolen, Ružomberok a Žilina). Chceme připomenout velké organizační nasazením řady členů ČsOL, ale i příznivců, kteří se na organizaci podíleli, kteří vytyčovali náročnou trať a kteří následně v cíli vydávali účastníkům diplomy. Z cíle byl zabezpečen odvoz autobusy na vlakové nádraží do Bystřice. Nechybělo kvalitní a rychlé občerstvení, jak na Polední, tak v cíli, které účastníkům přišlo v parném počasí vhod. Jubileum šestistého výročí upálení Mistra Jana Husa, odhalení pamětního kamene, účast a projev emeritní biskupky paní Mgr. Jany Šilerové bylo vřele přijato přítomným účastníky marše. Z předsedů jednot ČsOL se zůčastnil Předseda ČsOL jednoty Havířov br. Eduard Panák, Předseda jednoty Ostrava 2 Jiří Ryška, Předseda česko-slovenské obce dělostřelecké br. Jiří Bilský. Přítomni byli další hosté, válečný veterán podplukovník v zál. Jaroslav Kulíšek, Předseda Matice Slezské Lubomír Matěj, místostarosta obce Bystřice Marcel Čmiel, historik Ferdinand Vrábel, člen Správnej rady M. R. Štefánika z Bratislavy a člen ČsOL jednoty Český Brod ad.

23 VYHODNOCENÍ III. ROČNÍKU LEGIONÁŘSKÉHO MARŠE Na Polední měl tradičně stánek Místní odbor Matice Slezské, kde jeho předsedkyně paní Anna Konderlová rozšířila sortiment nabízených výrobků - kromě Legionářského řezu o koláčky a slané tyčinky. Jsme si vědomi vzdálenosti Bystřice a Polední, kde je Památník legionářů od Prahy, proto chceme opět poděkovat příslušníkům 111. strážního praporu Aktivních záloh AČR, kteří i letos přijeli a absolvovali po třetí 25 km trať. Na startu i v cíli si mohli přítomní zakoupit novinku – rozšířené vydání knihy Josefa Šnejdárka „Co jsem prožil“, kterou doplnil dosud nezveřejněnými fotografiemi z pozůstalosti zesnulé vnučky generála, Kataríny Wittmannové pan. Ing. Štefan Hvojník. O knihu byl velký zájem. Pan Ing. Štefan Hvojník přijel ze Zvolena a přivezl i několik tabulí s dobovými fotografiemi generála Josefa Šnejdárka a jeho rodiny. Nejstarším účastníkem byl MUDr. Jan Siwy, bystřický lékař, který absolvoval 10 km trať ve svých 84 letech. Nejmladších bylo víc, rodiče Jany Prochowské z polské Visly nesli na zádech tříměsíční dceru, která se tak stala zatím nejmladší účastnicí v historii dosavadních ročníků. Na padesátikilometrovou trať se vydalo 19 účastníků. Nejrychleji tuto náročnou trať absolvovalo sedm účastníků Marše Tomáš Hanke, Pavel Walica, Anna Nowaková a Miroslav Lasota z Třince, Luboš Cienciala a Jan Gorzolka z Nýdku a Daniel Lisztwan z Vendryně. Obdivuhodný výkon podal Přemysl Noga, který v předchozích ročnících tuto trať vyhrál, a nyní, i přes zranění na trati, došel do cíle ve skvělém čase. Stejnou trasu na kole absolvoval Martin Černek. Na 25 km trať se vydalo 46 účastníků, nejrychlejšími byli Ludvík Majer z Bystřice, Oto Mrozek z Hrádku a Josef Kantor z Návsí. Desetikilometrová trať nebyla hodnocena vzhledem k tomu, že většina účastníků byla na vrchu Polední, kde se zúčastnili pietního aktu a pak pokračovali do cíle, kde obdrželi diplom. Stejně tak účastníci na kole a koňmo.

24 VYHODNOCENÍ III. ROČNÍKU LEGIONÁŘSKÉHO MARŠE Ze všech došlých poděkování, kteří III: Legionářský marš letos absolvovali bychom rádi zveřejnili jeden: Poděkování, nejen panu plukovníkovi Petrovi Majerovi, ale i ostatním organizátorům LM 2015 !!! Říká se „Třikrát a dost“. Určitě, to ale neplatí o nás holkách z Ostravy, které jsme se již po třetí zúčastnily super akce „Legionářský marš 2015“. Nejenom na startu, ale i na Polední na nás dýchla příjemná atmosféra a vzorná organizace. Tentokrát jsme odevzdaly na Mohylu české státnosti i označený kámen. Pochod 25 km není zas tak málo. Tak s razítkem generála Šnejdárka a grošem v kapse, který nás hřál jako dopolední sluníčko jsme vykročily směrem k Čantoryji. Tak jako loni a předloni nás opět nezklamala svojí výškou 931 m.n.m. Tentokrát při škrábání nahoru nás zastihla ještě bouřka a blesky. Vše naštěstí dobře dopadlo a my máme na co vzpomínat a uvažovat, čím nás překvapí příště. Díky vzorně označené trase, s pivečkem na Malém Stožku, dolů do cíle to už šlo téměř samo. Když jsme k večeru přebíraly pocty a diplomy, nechyběl smích, radost a spokojenost. Největší dík patří všem organizátorům této akce, za to, že nám připravili super den, manželům, kteří nám na louce Beskydského sedla, dali povinné razítka a drželi palce, ať dojdeme v pořádku do cíle. Zvlášť děkujeme za zajištění autobusu a panu řidiči, který dokázal nemožné a my jsme stihly na vteřinu vláček na Ostravu. Jen jsme pak v rychlosti zamávaly „kamarádce Čantoryji“ a slíbily ji i sobě, že se příští rok na Legionářském marši 2016 zase uvidíme. Jana, Janina, 2 x Šárka, Blanka, Pavlína a Vlasta v Ostravě

25

26

27

28

29

30 Prezentaci sestavila sestra Marie Bílská


Stáhnout ppt "POZDRAV ÚČASTNÍKŮM III. LEGIONÁŘSKÉHO MARŠE Pro mnohé poutníky je návštěva 672 m vysoké Polední s obeliskem generála Josefa Šnejdárka motivací k."

Podobné prezentace


Reklamy Google