Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl."— Transkript prezentace:

1 Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl

2 Kvasinky obecně Kvasinky jsou jednobuněčné houbové mikroorganismy.
množí se zejména nepohlavně a je pro ně charakteristický způsob dělení buněk, takzvané pučení. Kvasinky jsou hojně využívány v potravinářství a biotechnologiích. Používají se například při výrobě vína, piva nebo chleba. Využívá se jejich schopnosti kvašení. Jsou ale mezi nimi i původci nemocí. Tyto buňky mají vejčitý tvar a jsou viditelné pouze pod mikroskopem, jejich velikost nepřesahuje 6 až 8 tisícin milimetru Snímek Kvasinek

3 Výzkum  První jednotlivé kvasinky poprvé pozoroval Antoni van Leeuwenhoek [líuvnhuk], který popsal ve svých dopisech Královské společnosti v Londýně výsledky pozorování malých kuliček v pivě pomocí primitivního mikroskopu. 

4 Význam a využití Kvasinky jsou mikroorganismy v mnohém směru pro člověka velmi užitečné. Už pojmenování „kvasinky“ ukazuje na jejich vztah ke kvasným procesům. Prvořadý význam mají dnes v kvasném průmyslu při výrobě lihu, piva, vína, pekařského droždí.

5 Nemoc Kvasinek Jde o nadměrné pomnožení kvasinek ve střevech, krvi a orgánech je parazitická kvasinka, která osídluje střeva, pohlavní ústrojí, ústa, jícen a krk. Tato kvasinka žije za normálních podmínek v rovnováze s ostatními bakteriemi a kvasinkami v lidském organismu. Za určitých podmínek se však množí, oslabuje imunitní systém a způsobuje infekci známou jako kandidóza. Mikroorganismus může cestovat krevním oběhem do mnoha tělních orgánů.

6 Struktura

7 Obrázky Usušená kvasničná kultura Rozmnožování kvasinek
Usušená kvasničná kultura Rozmnožování kvasinek Pivovarské kvasinky

8 Otázky Co jsou Kvasinky ?? Jak se jmenuje proces rozmnožování ??
Jak se jmenuje jejich schopnost ?? Kdo pozoroval jako první Kvasinky ?? Na jaké výrobky se využívají Kvasinky ?? Čím se dají pozorovat ?? Jak se nazývá jejich ochranný obal ?? Kde jsou využívány Kvasinky ?? Co způsobuje nemoc Kvasinek ?? Jakou Kvasinky můžou způsobovat infekci ??


Stáhnout ppt "Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl."

Podobné prezentace


Reklamy Google