Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.

2 Anotace: Soubor se skládá z teoretického příspěvku, který je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci získají nové znalosti a utvrdí své již dříve nabyté poznatky. Autor: Jitka Dvořáková Datum vytvoření: září 2012 Jazyk: čeština Vzdělávací oblast: člověk a příroda Obor: přírodopis Průřezové téma: environmentální výchova Tematický okruh: ekosystémy Učivo: systém rostlin – poznávání a zařazování daných zástupců běžných druhů lišejníků, jejich vývoj, význam a využití Očekávaný výstup: žák rozlišuje základní systematické skupiny rostlin a určuje jejich význačné zástupce pomocí atlasů a klíčů, odvodí na základě pozorování přírody závislost a přizpůsobení podmínkám prostředí Speciální vzdělávací potřeby : žádné Klíčová slova: lesní lišejníky, symbióza, indikátor Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák II.stupně – 6. ročník Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělání – druhý stupeň – první období Typická věková skupina: 12 – 15 let

3 VÝSKYT kmeny a větve stromů, kameny, povrch půdy

4 DRUHY LIŠEJNÍKŮ 1.Dutohlávka sobí 2.Terčovka bublinatá 3.Lišejník zeměpisný 4.Provazovka Jsou rozmanité, liší se tvarem a barvou. Tělo tvořeno houbovými vlákny a řasou (jednobuněčnou,zelenou)

5 SLOŽENÝ ORGANISMUS Pospolu žijí vlákna hub s řasami v soužití. Takovému soužití říkáme SYMBIÓZA. houbová vlákna – nasávají vodu řasy – vytváří při fotosyntéze organické látky,kterými se houba živí Soužití přináší oběma částem lišejníku prospěch.

6 INDIKÁTOR Lišejník je velice citlivý na nečistoty ovzduší. zdroj vody – pára ze vzduchu špinavé ovzduší – lišejník neroste čisté ovzduší – hojnost výskytu Lišejník indikuje (ukazuje) čistotu ovzduší.

7 ROZMNOŽOVÁNÍ šíření do okolí - křehká těla, úlomky roznáší vítr vlhko – houbová vlákna nasávají vodu a úlomku se rozroste nové tělo lišejníku

8

9

10

11 Autorem veškeré obrazové dokumentace použité v tomto učebním materiálu, je Jitka Dvořáková.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková."

Podobné prezentace


Reklamy Google