Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"— Transkript prezentace:

1 Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vymezení saharské Afriky
Státy: Mauritánie, Mali, Niger, Čad, Súdán Státy, na jejichž území zasahuje z velké části Sahara Jižní část většiny těchto států tvoří území Sahelu Nezařazujeme státy severní Afriky Státy jsou hospodářsky velmi slabé Obr. 2 – Hlad na Sahaře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Údaje k Sahaře Největší poušť světa – 9 milionů km2
Převážně je tvořena plošinami do 500 m. n. m. Roční úhrn srážek do 100 mm/rok Velké rozdíly mezi teplotami dne a noci Maximální teploty stoupají až k 50 oC Obr. 3 – Sahara Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Problémy Sahary Obrovské sucho a teplo Nedostatek vody Písečné bouře
Chudoba a hladomor Dezertifikace – rozšiřování pouště do oblasti Sahelu Obr. 4 – Velbloudi v Čadu (oblast Sahelu) Obr. 5 – Karavana na Sahaře Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Příroda saharské Afriky
Obr. 6 – Velbloud Typický pouštní ráz krajiny Vyskytují se vádí (občasné vodní toky) a šotty (slaná jezera) Fauna – velbloudi, štíři, zmije písečná, drobní hlodavci aj. Flóra – přizpůsobení suchu a vysokým teplotám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Hospodářství saharské Afriky
Hospodářsky málo rozvinuté státy Velké množství lidí žijících pod hranicí chudoby Zemědělství rozšířeno především v místech oáz Typický je chov velbloudů Těží se pouze zlomek surovin, které se v oblasti Sahary nacházejí Obr. 7 – Oáza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Čad Hlavní město: N‘Djamena
Obr. 8 – Vlajka Hlavní město: N‘Djamena Na území zasahuje pohoří Tibesti – nejvyšší vrchol Emi Koussi Čadské jezero – ztrácí se (vysychá) Soustředěno nejvíce obyvatel – kolem jezera leží většina obdělávané půdy Zemi ohrožuje dezertifikace Jaký evropský stát má stejnou vlajku jako Čad? . Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Obr. 9 – Válka v Súdánu je cítit všude
Hlavní město: Chartúm Velmi chudý stát Zlepšení situace může přijít s rozvojem těžby ropy a dalších surovin Zemědělství zaměstnává 80 % lidí Zčásti leží v oblasti Sahelu Státem protéká řeka Nil Stále hrozící občanská válka . Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Použité zdroje informací
Obrázky [cit ]. Dostupné pod licencí Public domain na WWW: Obr. 1 – < Obr. 2 – < Obr. 3 – < Obr. 4 – < Obr. 6 – < Obr. 8 – < Obr. 9 – < Obrázky [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons: Obr. 5 – Bachmont: Maroc_Sahara_caravane.jpg [online] 2008 [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons Atribution 2.0 Generic na WWW: < Obr. 7 – Taguelmoust: Oasis_timimoun.png [online] 2007 [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons Share Alike 3.0 Unported na WWW: < Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Saharská Afrika Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,"

Podobné prezentace


Reklamy Google