Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

První objevná plavba Jamese Cooka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "První objevná plavba Jamese Cooka"— Transkript prezentace:

1 První objevná plavba Jamese Cooka
Práce s atlasem Určování zeměpisné polohy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 „Nevyprávěl jsem ani polovinu toho, co jsem viděl.“
Otázky pro žáky: Kdo mohl o sobě říct „Nevyprávěl jsem ani polovinu toho, co jsem viděl.“? Čím takový člověk byl? Autorem výroku je cestovatel Marco Polo.

3 Pokyny pro práci: Pozorně si přečtěte text o cestě Jamese Cooka.
Vypište všechna místa, která James Cook během své první plavby navštívil, včetně místa vyplutí a návratu. Najděte pomocí rejstříku tato místa na mapě v atlasu a pokuste se je správně zakreslit do slepé mapy. Až je budete mít všechna, spojte je čarou, která bude přestavovat trasu plavby Jamese Cooka. Za správně nalezené a zakreslené zastávky dostanete 6 bodů a další 4 za správně vyznačenou cestu (pozor na proplouvání průlivů!) O radu můžete učitele požádat jen 2x. Za každou další zaplatíte ztrátou bodu.

4 V srpnu 1768 znovu vyplula z anglického Plymouthu loď Jamese Cooka
V srpnu 1768 znovu vyplula z anglického Plymouthu loď Jamese Cooka. Výprava měla na Tahiti sledovat průchod Venuše před Sluncem a najít neznámou Jižní zemi. Cesta z Plymouthu do brazilského Ria de Janeira proběhla hladce. Cook věděl, že při dlouhých plavbách hrozí námořníkům kurděje, nemoc z nedostatku vitamínu C. Vzal proto s sebou velké kádě s kyselým zelím. Celou cestu na Tahiti nebyl zaznamenán jediný případ kurdějí. Na Tahiti prováděl astronomické výzkumy, ale Venuši nespatřil. Zaměřil se tedy na druhý úkol, hledání Jižní země (Antarktida). Plul k Novému Zélandu, kde objevil, že zátoka zakreslená v mapě je vlastně průliv a Nový Zéland je tvořen dvěma ostrovy. U australských břehů najela loď na mělčinu. Všechny těžké předměty musely do moře. Loď se odlehčila a uvolnila. Cook znovu ověřil, že Austrálie není spojena s Novou Guineou a že průliv je splavný i pro velké lodě. Na cestě do indonéské Jakarty opět nikdo z posádky neonemocněl kurdějemi, což se zdálo neuvěřitelné. Na indonéské pevnině však postihla námořníky řada jiných nemocí, především malárie a tyfová horečka. Cook se do Plymouthu vrátil bez třiceti lidí. Obeplul svět, Venuši nespatřil a Jižní zemi nenašel. Přesto ho doma vítali s poctami.

5 Správné řešení Plymouth Rio de Janeiro Nový Zéland Austrálie Nová Guinea Jakarta 40 z. d. 440 z. d. 1660 – 1780 v. d. 1140 – 1520 v. d. 1320 – 1500 v. d. 1070 v. d. 490 s. š. 220 j. š. 350 – 470 j. š. 110 – 380 j. š. 10 – 100 j. š. 60 j. š.

6 Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2009-27-01]
Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na


Stáhnout ppt "První objevná plavba Jamese Cooka"

Podobné prezentace


Reklamy Google