Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák."— Transkript prezentace:

1 KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák

2 Lokální úpravy Následující metody mají obecnou platnost, lze je použít ve většině textových editorů (MS Office Word, OpenOffice Writer, WordPad, apod.) a v dalších programech. Podobné možnosti nabízejí i internetové aplikace v podobě tzv. WYSIWYG editoru (What You See Is What You Get). S tímto se setkáme například u webových emailů (google.com, seznam.cz, …), u diskusních fór, moodle, apod.

3 Lokální úpravy Lokální úpravy používáme jen pro zv ý raznění specifických částí (důležité pojmy, citace, apod.) Pro formátování běžného textu a nadpisů požíváme tzv. globální styly. Používáme-li opakovaně stejné nastavení lokálních úprav pro celé odstavce, pak bychom tento postup měli nahradit pomocí globálních stylů.

4 Lokální úpravy Panel nástrojů je většinou zobrazen, pokud není, pak jej lze zobrazit přes nabídky typu zobrazení -> panely nástrojů -> formát/úprava textu/… Panely mohou v různých programech vypadat trochu odlišně, ikony si jsou však podobné a mají vždy stejnou funkci. U MS Office 2007 a 2010 je panel nástrojů pro úpravu textu v záložce domů.

5 Lokální úpravy Úpravu textu můžeme provést dvojím způsobem : 1.Vyznačíme text, který chceme upravit a poté pomocí nástrojů (zakliknutím patřičné ikony) upravíme. 2.Provedeme nastavení (pomocí ikon) a poté píšeme text s již nastaveným formátem (nemusí vždy fungovat) Zvolené nastavení je zvýrazněno.

6 Styl (rodina) písma Jedná se o první rozbalovací nabídku Mezi přednastavená písma patří Arial, Calibri, Times New Roman nebo Verdana. Při výběru písma se řídíme typografickými pravidly (patkové/bezpatkové, proporcionální, …) Námi zvolené písmo musí umět vyobrazit všech n y znaky (lze otestovat na větě „Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy“, nebo slovech „šťáva“, …)

7 Velikost písma Velikost se nastavuje pomocí druhé rozbalovací nabídky (s číselným údajem) nebo pomocí ikonek zvětšit/zmenšit (vedle). Velikost se udává v tzv. pixelech, což j e počet bodů na výšku, ze kterých se znak skládá. Velikost můžeme také měnit zadáním konkrétní hodnoty. Typická velikost písma je 12 px pro běžný text, okolo 20 px pro nadpisy a okolo 30 px pro prezentace.

8 Zvýraznění písma Tučné písmo B (bold) – většinou se používá pro zvýraznění důležitých pojmů. Kurzíva I (italic) – většinou se používá pro zvýraznění citovaného textu nebo přímé řeči. Podtržené U (underline) – až na v ý j i mky se nepoužívá, zhoršuje čitelnost textu. Písmo lze také zvýraznit pomocí barvy písma a podbarvení (pozadí za textem).

9 Zvýraznění odstavce Odstavec můžeme zvýraznit pomocí zarovnání –Vlevo – výchozí zarovnání, pro běžné texty a nadpisy, často se používá v kombinaci s dělením slov. –Na střed – použití zejména ve speciálních případech jako jsou básně, písně, přání apod. –Vpravo – výjimečně se používá pro nadpisy. –Do bloku - používá se pro prostý text, není-li to nezbytné, nepoužívá se s kombinací dělení slov.

10 Zvýraznění odstavce Odrážky a číslování se zapínají pomocí prvních dvou tlačítek. Pomocí šipky lze většinou zvolit styl odrážek (kolečka, čtverečky, …) nebo čísel (1, 2, 3, …; i, ii, iii, …) Náročnější jsou víceúrovňové seznamy. Při stisknutí ENTER se ukončí odstavec a vytvoří se nová odrážka. Jedná-li se o víceúrovňový seznam pak klávesou TAB případně SHIFT+TAB můžeme posouvat úroveň výše/níže. Toto lze také provést pomocí kláves odsazení (druhé dvě ikony). Odsazení se také používá pro zvýraznění odstavců jako jsou definice, citáty, apod.

11 Rozšířené lokální úpravy K dalším lokálním úpravám se dostaneme pomocí pravého tlačítka myši. Označíme výběr, kterého se změna bude týkat, a klikneme přímo na tento výběr pravým tlačítkem myši (při kliknutí mimo se tento výběr zruší). Po vyvolání můžeme ovlivnit nastavení jak odstavce tak písma, některé volby zde najdeme dvojmo s uvedenou nabídkou, jiné volby zde jsou navíc (příkladem je odsazení prvního řádku, nebo svázání odstavců v nabídce odstavec).


Stáhnout ppt "KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák."

Podobné prezentace


Reklamy Google