Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se."— Transkript prezentace:

1 Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly

2 Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se provede pokud bude splněna podmínka. (a:=a+1,……….) (a:=a+1,……….)

3 Podmíněné příkazy Syntaxe If then else If then else je – li splněna podmínka, provede se příkaz1, jinak příkaz2 větev else není povinná

4 Použití if.. then var A, B: integer; begin writeln('Program na porovnani 2 cisel'); write('Zadej cislo A:'); readln(A); write('Zadej cislo B:'); readln(B); if A > B then writeln('A je vetsi nez B'); if A < B then writeln('A je mensi nez B'); if A = B then writeln('A je rovno B'); readln; end.

5 Použití if.. then.. else var a, b: integer; begin write('Zadej a:'); write('Zadej a:'); readln(a); readln(a); write('Zadej b:'); write('Zadej b:'); readln(b); readln(b); if a > b then if a > b then writeln('a > b') writeln('a > b') else else if a < b then if a < b then writeln('a < b') else writeln('a < b') else writeln('a=b'); writeln('a=b'); readln; readln;end.

6 Cykly Syntaxe for index:= H1 to HN do for index:= H1 to HN do opakuj příkaz N-krát while do ; opakuje příkaz dokud platí podmínka repeat ; ; until ; opakuje příkazy, dokud podmínka neplatí nebo nezačne platit

7 Použití cyklu for uses SysUtils; SysUtils; var i: integer; begin for i:=0 to 10 do for i:=0 to 10 do begin begin writeln(i); writeln(i); end; end; readln; readln;end.uses SysUtils; SysUtils; var i: integer; begin for i := 10 downto 0 do for i := 10 downto 0 do begin begin writeln(i); writeln(i); end; end; readln; readln;end.

8 Další cylky uses SysUtils; SysUtils; var i: integer; begin i := 0; i := 0; while i <= 10 do while i <= 10 dobeginwriteln(i); i := i+1; end; end; readln; readln;end.uses SysUtils; SysUtils; var i: integer; begin begin i:=0; i:=0; repeat repeat writeln(i); writeln(i); i:=i+1; i:=i+1; until i > 10; until i > 10; readln; readln;end.


Stáhnout ppt "Cvičení 2 Podmíněné příkazy, cykly. Podmíněné příkazy Podmínka – jakýkoliv logický výraz ( a=1,……..) ( a=1,……..) Příkaz – vlastní instrukce, která se."

Podobné prezentace


Reklamy Google