Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20"— Transkript prezentace:

1 Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – František Hrubín po roce Pavel Šupka

2 Anotace Materiál seznamuje žáky se základními pojmy k tématu František Hrubín po roce 1945 Autor Mgr. Pavel Šupka Jazyk Český Očekávaný výstup 26-41-M/01 Elektrotechnika 23-41-M/01 Strojírenství 78-42-M/01 Technické lyceum 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent 78-42-M/01 Zdravotnické lyceum Speciální vzdělávací potřeby -žádné- Klíčová slova Volný spisovatel, básně pro děti, Hirošima, Proměna, Romance pro křídlovku, Lešanské jesličky Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinovaný Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Typická věková skupina 15-19 let Vazby na ostatní materiály Je součástí českého jazyka a literatury

3 František Hrubín Život: 1910-1971 Rodný kraj – Posázaví
Tvorbu zahájil před druhou světovou válkou Volný spisovatel Autor literatury pro děti

4 František Hrubín Dílo: 50. léta 20. století
Proměna básnická sbírka o dvou rovinách V první je příběh Daidala, symbolizující mýtické přecenění lidské víry ve své schopnosti.

5 František Hrubín Dílo: 50. léta 20. století
Proměna Druhá rovina zobrazuje bezstarostnou, horkou červnovou neděli v Praze na vltavské plovárně Na jejím pozadí se objevují zneklidňující zprávy o nebezpečí atomové války To opět doplňuje motiv přecenění lidské důvěry v techniku jako v první rovině

6 František Hrubín Dílo: 60. léta 20. století Poema
Romance pro křídlovku Poema Je zasazena do rodného Posázaví. Jde o autobiografický příběh dospívajícího chlapce Františka, který se musí těžce rozhodovat.

7 František Hrubín Dílo: 60. léta 20. století
Romance pro křídlovku Prožije lásku smyslnou bez hloubky citu Prožije i nešťastnou lásku k dívce od kolotočů Terině. Láska a životní krása je vždy vykoupena bolestí.

8 František Hrubín Dílo: 60. léta 20. století
Romance pro křídlovku Umírá jeho dědeček, o nějž se musel starat, umírá i dívka Terina. Křídlovka, na kterou hraje Františkův sok v lásce Viktor, hraje na svatbách i pohřbech, hraje radostně i smutně = to je život.

9 František Hrubín Dílo: 60. léta 20. století
Černá denice snová sbírka, vzpomínky, lyrika Lešanské jesličky poezie vánoční nálady rodného kraje, baladické skladby opět se pojí v jednotě život a smrt

10 František Hrubín Dílo: 60. léta 20. století
Špalíček pohádek poezie pro děti: Kuřátko a obilí, Zvířátka a loupežníci…

11 František Hrubín – ukázka
Osoby Terina. Vím jenom, že je jí patnáct. Chci si ji vypodobnit, je však nevypodobnitelná. Je všechno, co mých dvacet let do mne nanosilo z vůní a tvarů a z čeho si dnes ona jak z pláství vybrala strašné sladkosti. Je všechno, co naráz zastavuje srdce, a přece to není smrt. A je všechno, čím vždycky člověk poprvé vydechne. Milenka ještě ne, na to je jí mnoho. Nevím, kolik má rukou a kolik úst, každým stéblem a lístkem a každou hvězdou mě žíznivě pije. Jsem vesmírem doteků, až mě mrazí, a přece jsem se plaše dotkli jen jednou. Prsatá Tonka. Ze zaprášených nohou a snědých lýtek vytryskala andělsky bílá stehna. Viktor. Nikdy nesundá čepici s hlavy, štítek je dlouhý, aby se neopovážilo slunce vykousnout stíny z divoké tváře. Já. Stále jen obletuji vlastní srdce. Dědeček ... Ale ne!

12 František Hrubín – ukázka
Úkoly: Čím se liší tato ukázka od „běžné“ básně? Jde o volný verš. Chybí rytmus, rým. Kdo je lyrickým subjektem básně? Vypravěč = autor Jaký slohový postup převažuje v úryvku? Popis s charakteristikou

13 František Hrubín – ukázka
Úkoly: Jaké pocity ovládají vypravěče z charakteristiky Teriny? Okouzlení, zamilovanost, obavy, touha. Najděte motivy erotické smyslnosti. Prsatá Tonka, snědá lýtka, andělsky bílá stehna. Jak chápete metaforu „Já. Stále jen obletuji vlastní srdce.“ Například osobní nejistota, hledání.

14 Citace Panorama české literatury: Literární dějiny od počátků do současnosti. Olomouc: Rubico, s. r. o., ISBN


Stáhnout ppt "Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20"

Podobné prezentace


Reklamy Google