Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2012 Marek Vácha. Molekulární genetika John SulstonCraig Venter  „Z domova jsem si odnesl myšlenku, že se věci nedělají kvůli penězům. Zač by stál lidský.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2012 Marek Vácha. Molekulární genetika John SulstonCraig Venter  „Z domova jsem si odnesl myšlenku, že se věci nedělají kvůli penězům. Zač by stál lidský."— Transkript prezentace:

1 2012 Marek Vácha

2 Molekulární genetika John SulstonCraig Venter  „Z domova jsem si odnesl myšlenku, že se věci nedělají kvůli penězům. Zač by stál lidský život, kdybychom se v něm nepokusili objevit něco nového?“  sekvenování genomů pro komerční zisk je "totally immoral and disgusting".  "Speed matters - discovery can´t wait!"  Věda je forma podnikání  Informace je třeba proměnit na peníze  snaha o patentování genů člověka za účelem zisku peněz z patentů

3 Lékařství Žijící dárci  V Indii je rozšířená a zavedená praxe koupě a prodeje ledvin, kůže a dokonce očí od zdravých dárců - za ledvinu je možno obdržet až 25 000 rupií, přibližně $ 1 200, což je pro chudé ekvivalentem životních úspor. Bohatí pacienti z celého svět tak přijíždějí do Indie za účelem koupě orgánů.  Ještě před tím, než byl Hong Kong připojen k Číně, publikovala čínská vláda reklamy v honkongských denících. Reklamy nabízely transplantaci ledviny za fixní cenu (od nespecifikovaných dárců), operace a letenka v ceně.  (Kass, R.L., (2002) Life, Liberty and the Defense of Dignity. Encounter Books. New York, London. p. 179)

4 Lékařství Žijící dárci  vzhledem k žijícím dárcům je zde presumpce proti sebe-mrzačení, a to i v případě, že dárci z operace vzejde (finanční) propěch.  "chirurgové jen neradi řezají do zdravého těla, pokud to není za účelem prospěchu tohoto těla.  Ve výsledku většina chirurgů nechce provádět transplantace ledvin od nepříbuzných žijících dárců."  (Kass, R.L., (2002) Life, Liberty and the Defense of Dignity. Encounter Books. New York, London. p. 179)

5

6 Twenty medics, who treated protesters during the uprising, have been jailed for up to 15 years each.

7 Bahrain, 2011  Twenty Bahraini medics who treated activists wounded during anti-government protests were jailed for between five and 15 years in sentences that were immediately denounced by medical bodies and human rights groups around the world.  Thirteen of the doctors and nurses received sentences of 15 years in prison, while another seven received terms of five to 10 years.  All of the accused were charged with committing crimes against the state, during an uprising they insist was peaceful and popularly inspired.  http://www.guardian.co.uk/world/2011/sep/29/bahrain-protester-death-sentence http://www.guardian.co.uk/world/2011/sep/29/bahrain-protester-death-sentence

8

9 During the unrest, medical staff in Bahrain repeatedly said they were under professional duty to treat all casualties and strongly rejected claims by authorities that helping anti- government protesters was akin to supporting their cause.

10

11 Zaměstnanci Do stávky nemohou jít vojáci policisté "Dobrý zaměstnanec" pracuje pro zájmy zaměstnavatele a přijímá jeho etická stanoviska, zejména pokud slouží korporaci nebo vládě (viz "koho chleba jíš..")

12 Dr. Ibrahim Othman "The Doctor of Revolution"  zabit 12. prosince 2011  26 let

13 Syria's underground doctor  Dr. Ibrahim Othman, 26, was a founder of the Damascus Doctors, a network of doctors that secretly treats wounded protesters who are afraid to go to government-run hospitals.  In July, he showed CNN a secret treatment center where he works, a tiny room with basic equipment and supplies.  "It's illegal, but this is the only way to treat injured demonstrators," he said.  He knew he was putting his life on the line.  "Yeah, I know that, but the demonstrators, they are risking their life too, so we have to help them," he said. There was little the Damascus Doctors could do for many of the wounded, he conceded.  "We spend all of our life to help people, and it's so hurtful to see people dying. And we cannot do anything," he said.  http://www.cnn.com/2011/12/11/world/meast/syria-doctor- obit/index.html?eref=mrss_igoogle_cnn http://www.cnn.com/2011/12/11/world/meast/syria-doctor- obit/index.html?eref=mrss_igoogle_cnn

14 A man of peace, Dr Ibrahim Nahel Othman had, through his courage and action in coordinating Damascus Doctors, achieved unanimous recognition and respect, particularly for his constant commitment to treating the injured without discrimination. Embassy of France in Washington http://www.ambafrance-us.org/spip.php?article3080http://www.ambafrance-us.org/spip.php?article3080

15

16

17 Lékař Korporace (vedení nemocnice, pojišťovny, stát, etc.) Lékař (zaměstnanec) Pacient "Hippokratovské časy" Dnes

18 Lékař vs. Zaměstnanec pokud lékař vnímá sám sebe toliko jako zaměstnance, pak právo na stávku určitě má odpovědnost za pacienta nese korporace (pojišťovna, nemocnice, stát etc.)

19 Lékař vs. Zaměstnanec právo na stávku Zisky  větší platy Ztráty  ohrožení života pacienta (náš exodus, váš exitus)  politické následky (ztráta prestiže profese)  z lékaře se stává zaměstnanec

20

21 A job is a job; medicine is a life. (A. Tauber) právo na stávku u lékařů vychází z otázky "Kdo jsem?" ti, kdo odmítli právo na stávku mohou zaplatit vysokou osobní cenu, mohou být považováni za idealisty...možná je ale v našem světě tak málo ideálů a idealismu... že by bylo škoda tuto bitvu prohrát (podle A. Taubera)

22 The Doctor, 1891, Luke Fildes


Stáhnout ppt "2012 Marek Vácha. Molekulární genetika John SulstonCraig Venter  „Z domova jsem si odnesl myšlenku, že se věci nedělají kvůli penězům. Zač by stál lidský."

Podobné prezentace


Reklamy Google