Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."— Transkript prezentace:

1 Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 Reported questions V nepřímé otázce je v angličtině stejný slovosled jako v oznamovací větě - nejdřív podmět, potom sloveso. Není tedy zapotřebí používat pomocných sloves (DO, DOES, DID). “What is the time?” She wanted to know what the time was. “Where does David work?” She asked me where David worked.

3 Reported questions K posunu časů a změnám zájmen dochází jako u nepřímé řeči v oznamovací větě. “Why hasn´t he come?” They wondered why he hadn´t come. “How old are you?” They asked me how old I was.“

4 Reported questions Tam, kde otázka nezačíná tázacím zájmenem (where, why, when, how long....), je nutné použít spojku if / whether = jestli. “Do you want a ride?” - Mike asked me if I wanted a ride. “ Are you coming?” - They wanted to know if I was coming. “Will you be here later?” - She asked me whether I would be here later.

5 ?

6 Practise – „wh“ questions: 1) “Where is Sam?” She asked me.... 2) “What were you doing?” She asked me.... 3) “Why did you stay at home last night?” She wanted to know.... 4) “Who wants to play soccer?” He wondered..... 5) “How is your mother?” They asked me....

7 Solution: 1) “Where is Sam?” She asked me where Sam was. 2) “What were you doing?” She asked me what I had been doing. 3) “Why did you stay at home last night?” She wanted to know why I had stayed at home the night before. 4) “Who wants to play soccer?” He wondered who wanted to play soccer. 5) “How is your mother?” They asked me how my mother was.

8 Practise – yes/no questions: 1) “Do you know London?” She asked me.......... 2) “Did he leave for work?” She asked me........... 3) “Have you been to Madagaskar?” They questioned me......... 4) “Can you help me?”She asked me............ 5) “Are you working tonight?” She asked me.........

9 Solution: 1) “Do you know London?” She asked me if I knew London. 2) “Did he leave for work?” She asked me if he had left for work. 3) “Have you been to Madagascar?” They questioned me if I had been to Madagascar. 4) “Can you help me” She asked me if I could help her. 5) “Are you working tonight?” She asked me if I was working tonight.


Stáhnout ppt "Reported questions Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785."

Podobné prezentace


Reklamy Google