Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KROKODÝLI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KROKODÝLI."— Transkript prezentace:

1 KROKODÝLI

2 Krokodýli žijí na naší planetě již 200 milionů let
Krokodýli žijí na naší planetě již 200 milionů let. Krokodýli jsou velmi starý řád plazů, mezi které patří krokodýli, aligátoři, kajmani a gaviálové, celkem asi 23 druhů. Jde o pozůstatek z prehistorické doby, který dodnes přežívá jako člen čeledi plazů, do které patřili i dinosauři. Je to dravec který vzbuzuje respekt u lidí i zvířat. Vlastním životním prostředím krokodýlů je voda. Některé druhy, např. krokodýl mořský, žije však i v moři u pobřeží. Nejčastěji je můžeme vidět v Africe v povodí Nilu, v jižní části severní Ameriky a ve východní části Asie a na severu Austrálie.

3 STAVBA TĚLA Krokodýli jsou mohutní plazi s dlouhým silným ocasem. Lebka je diapsidní, mohutná, ale částečně pneumatizovaná (=kosti jsou duté). Tělo krokodýlů je kryto rohovitými štíty, pod kterými leží kostěné desky. Krokodýli plavou pomocí silného, ze stran zploštělého ocasu, končetiny mají přitisknuté k tělu. Svaly jsou nejvíce rozvinuté v oblasti krku a na končetinách. Největším krokodýlem je krokodýl mořský měří 6,3 metru váží přes 1200kg

4 TRÁVICÍ SOUSTAVA Jejich potravou jsou různí savci, ptáci a ryby a také jiní plazi, které loví, a nebo se živí na jejich mršinách. Krokodýl nemůže posouvat čelistí ze strany na stranu proto kořist polyká v celku velké kusy trhá Jazyk má přirostlý ke spodní čelisti a na jeho začátku je jícnová záklopka, která brání vodě vniknout do jícnu při lovu pod vodou. Krokodýl má nejsilnější trávení ze všech živočichů. Stráví i krunýře želv, kosti a kopyta.

5 ROZMNOŽOVÁNÍ Oplození je vnitřní. Jsou vejcorodí. Samice se po nakladení vajec nezdržuje příliš daleko, vejce hlídá. Přesto z nakladených vajec přežije zhruba pouhých 6-7 jedinců. Protože na vejce často chodí a živí se jimi varani. Po vylíhnutí umějí hned plavat a sami se živí přesto se zdržují v blízkosti matky po celý první rok života.

6 DĚLENÍ Krokodýli — zub dole zapadá do rýhy nahoře (viditelné i v zavřené tlamě) Aligátoři a Kajmani — zub dole není vidět, zapadá do jamky Gaviálové — úzký, dlouhý čenich se zduřinou

7 DĚKUJI ZA POZORNOST DOMINIK MARŠÁLEK


Stáhnout ppt "KROKODÝLI."

Podobné prezentace


Reklamy Google