Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je."— Transkript prezentace:

1 Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je nehmotné – - data, programy.

2 PC JE STAVEBNICE

3 HARDWARE I Komponenty

4 SKŘÍŇ POČÍTAČE Základní deska Procesor Paměti RAM a ROM
Mechanika CD a DVD Blu-ray mechanika Pevný disk (Harddisk) Disketové jednotky Přídavné karty Zdroj napájení

5 Základní deska

6 Základní deska Tvoří páteř pc, která spojuje jednotlivé
prvky uvnitř pc Komponenty jsou na ZD umístěny přímo(procesor, baterie,paměti RAM,přídavné karty), jiné je nutno propojit kabelem(HDD, mechaniky)

7 Procesor Je charakterizován jako mozek pc
Důležitý parametr pro procesor je tzv.taktovací frekvence (čím vyšší, tím rychlejší) např.3 GHz = 3 mil.instrukcí/sek. Vkládá se do konektoru na ZD nazývaného socket, musí být chlazen

8 Sběrnice Sběrnice je součástí ZD, jde o svazek vodičů, kterými proudí řídící signály(informace) mezi mikroprocesorem a okolím

9 Paměti Paměť ROM – vnitřní (interní, operační) paměť Paměť RAM – vnější (externí) paměť

10 Pevný disk (HDD) Je hlavní záznamové medium uvnitř pc
Jsou na něm uložena všechna data, která se v pc nacházejí Je tvořen nad sebou rotujícími kotouči, nad nimiž se pohybují čtecí a záznamové hlavičky HDD má obal a je činný(otáčí se) od zapnutí pc Hlavní parametr – kapacita GB, TB

11 Pevný disk (HDD)

12 Geometrie pevných disků

13

14 Paměť RAM Slouží k aktuálnímu a rychlému přístupu k potřebným datům, které pc často potřebuje Do paměti se ukládají právě zpracovávaná data Paměťové karty se vkládají přímo do slotů na ZD Hlavním parametrem je kapacita (2 GB, 4 GB …)

15 Přídavné karty Grafická karta Síťová karta Zvuková karta
Televizní karta se ukládají do slotů

16 Zdroj napájení Zabezpečuje napájení všech komponent ve skříni pc
Do zdroje je přiváděno 230 V a transformují se na 12 V, 5 V a 3,3 V (podle toho, o jakou komponentu se jedná)

17 Porty


Stáhnout ppt "Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je."

Podobné prezentace


Reklamy Google