Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„chrám všech bohů“ Řím Martovo pole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„chrám všech bohů“ Řím Martovo pole"— Transkript prezentace:

1 „chrám všech bohů“ Řím Martovo pole
Pantheon „chrám všech bohů“ Řím Martovo pole

2 webkamera

3 M AGRIPPA L F COS TERTIVM FECIT
Nápis na tympanonu: M AGRIPPA L F COS TERTIVM FECIT M(arcus) Agrippa L(ucii)F(ilius) CO(n)S(ul) TERTIVM FECIT Postavil Marcus Agrippa, syn Lucia, potřetí zvolený konzulem. V letech př.n.l. chrám nechal postavit Marcus Vipsa- nius Agrippa, protože stavba byla zasvěcena všem svatým, pojmenoval ji řeckým názvem Pantheon. Chrám byl r. 80 n.l. poničená požárem, Hadrianus ji dal rekonstruovat do dnešní podoby, zřejmě i navrhl. Půdorys byl přitom změněn na kruhový.

4

5 Do chrámu se vchází monumentální
částí, která se nazývá portikus. Tvoří ji 16 monolitických sloupů z egyptské žuly s korintskými hlavicemi. Jedná se o jedinou dochovanou část původní stavby.

6 Objekt má centrální půdorys.
Vlastní chrám tvoří aula zaklenutá kopulí, průměr chrámu i kopule je shodný = 43,3 m. Portikus s monolitickými sloupy, které jsou zakončené korintskými hlavicemi.

7 Kopule stavby zvnějšku.
Kopule se opírá o cihlové oblouky a žebra. Jedná se pravděpodobně o nejstarší doklad použití betonu v architektuře. Uprostřed je otvor (9m průměr), který prosvětluje centrální prostor chrámu. Chrám se stal vzorem renesančním architektům, inspiroval se jím např. Brunelleschi.

8

9 interiér Vnitřek Pantheonu je velmi zachovalý. Původní mramorové obklady se docho- valy asi z poloviny, ostatní jsou kopie. Sloupy ze žlutého mramoru jsou také původní. Později sem byly instalovány oltáře a sochy. Jsou zde pohřbeny významné osobnos- ti Itálie (např. Rafael Santi).

10

11 Odkazy: autor: Anthony M. from Rome, Italy Další fotografické materiály pocházejí z archivu autorky.


Stáhnout ppt "„chrám všech bohů“ Řím Martovo pole"

Podobné prezentace


Reklamy Google