Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05

2 Jméno autora: Ing. Dalibor Bielka Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření:20. 9. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obecné chemické pojmy, úvod do učiva chemie Klíčová slova:Prvek, sloučenina, nuklid Druh učebního materiálu:prezentace

3 Třídění látek Hmota, látka má ve svém objemu určité vlastnosti, ty však mohou být v různých částech objemu různé. Chemicky čistá látka, chemické individuum, má ne kterémkoliv místě svého objemu stejné vlastnosti, stejné chemické složení.

4 Třídění látek Chemicky čistou látkou může být: Prvek Sloučenina Nuklid

5 Třídění látek Prvek Je chemicky čistá látka tvořena atomy se stejným protonovým číslem. Nukleonové číslo může být různé. Atomy mohou být samostatné – kovy, inertní plyny – nebo vytvářet molekuly –O 2, N 2, H 2, halogeny.

6 Třídění látek Sloučenina Je chemicky čistá látka, která je tvořena molekulami o stejném chemickém složení. Molekuly jsou tvořeny ze dvou nebo více různých atomů.

7 Třídění látek Nuklid Je chemicky čistá látka jejíž strukturní jednotky jsou tvořeny pouze atomy se stejným protonovým i nukleonovým číslem.

8 Třídění látek Soustavy látek – směsi – jsou hmoty tvořené dvěma více chemicky čistými látkami. Obsahuje – li směs jednu látku, která je spojtá v celém svém objemu, a v ní jsou rozptýleny – dispergovány – ostatní látky, pak takové soustavě říkáme disperzní soustava.

9 Třídění látek KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05."

Podobné prezentace


Reklamy Google