Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová gramotnost a její zvyšování pomocí e-learningu Martin Voslář Počítačová škola Gopas, a.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová gramotnost a její zvyšování pomocí e-learningu Martin Voslář Počítačová škola Gopas, a.s."— Transkript prezentace:

1 Počítačová gramotnost a její zvyšování pomocí e-learningu Martin Voslář Počítačová škola Gopas, a.s.

2 Job servis ŘEDITEL ZÁVODU Požadujeme: VŠ vzdělání stavebního směru dobrá znalost práce na PC - Word, Excel, Outlook znalost AJ nebo NJ výhodou SKLADNÍK, Brno Požadujeme: Podrobná znalost systémů a postupů provozní jednotky. Kvalifikace pro obsluhu vysokozdvižného vozíku Vzdělání: Běžné/vyšší schopnost užívat počítač. Budete-li se dnes ucházet o zaměstnání, tak se všude setkáte, kromě nutnosti znalosti jazyků, s požadavkem PC gramotnosti. Zatímco u jazyků musíte doložit diplom ze státní zkoušky u počítačových dovedností většinou stačí, když o sobě prohlásíte, že jste zkušeným odborníkem. To ovšem může znamenat cokoliv.

3 Já používám počítač neustále

4 Existují vůbec nějaké standardy? Co to tedy vlastně je ta počítačová gramotnost? Lze získat nějaký doklad o počítačovém vzdělání? A můžu takový doklad použít i jinde než ve své škole nebo současném zaměstnání?

5 Problém vzniká mnohem dříve. Na školy přicházejí studenti z různých typů škol a pochopitelně také s rozdílnou úrovní znalostí a zkušeností s počítačem. V krajním případě dokonce úplní začátečníci. Otázkou zůstává, jak sjednotit požadavky na počítačovou výuku a k čemu ji směřovat. Univerzita

6 Řešením jsou všeobecně platné certifikáty, které jsou již dostupné i u nás a jasně dokládají úroveň znalostí a pokročilosti uživatele. V současné době jsou u nás dostupné dva druhy těchto certifikátů. Mnohem rozšířěnějším a progresivnějším certifikačním programem je European Computer Driving Licence (ECDL), tedy jakýsi Evropský počítačový řidičák. Častěji se ovšem používá termín Evropský průkaz počítačové gramotnosti. ECDL je mezinárodně uznávaná, objektivní, standardizovaná metoda pro ověření počítačové gramotnosti. Zjišťuje pomocí praktických testů, zda je uchazeč schopen efektivně využívat základní informační technologie. Úspěšní absolventi získavají ECDL Certifikát, který má mezinárodní platnost. Za ECDL testování v České republice je zodpovědná Česká společnost pro kybernetiku a informatiku (ČSKI). Výhodami ECDL Certifikace jsou především možnost skládat ji v češtině a pak také to, že tento certifikát může získat i zarytý odpůrce společnosti Microsoft, který využívá jiné kancelářské produkty, jako jsou Software602 nebo OpenOffice.

7 Při počítačové výuce na školách ( nejen vysokých ) je pochopitelně potřebné k těmto dostupným a uznávaným standardům přihlížet. Přestože se námnemusí líbit, tak naše vlastní potvrzení, které studentovi vydáme jako jakýsi certifikát, bude při hledání práce jen těžko využívat. Zároveň je ovšem pravdou, že za získání této mezinárodně platné zkoušky je zapotřebí platit. Masarykova univerzita se rozhodla využít možnosti získat dotaci z Evropských sociálních fondů a připravila projekt, který má za cíl připravit studenty nebo i zaměstnance školy k získání ECDL certifikátu a zároveň jim ho umožnit i bezplatně získat. Tento projekt byl připraven ve spolupráci s partnerskými organizacemi, které mají s touto problematikou rovněž zkušenosti - Univerzitou Hradec Králové, Vysokým učením technickým Brno a Počítačovou školou Gopas, a.s. Projekt má za cíl sjednotit znalosti, které si studenti osvojili při studiu na středních školách případně samostudiem či metodou pokus-omyl. Zároveň má umožnit počítačové vzdělávání i lidem, kteří se s počítačem seznamovali v době, kdy IT technologie ještě nebyly na takové výši. Nejlepším způsobem, jak zvládnout takto různorodou skupinu studentů se jeví možnost využití samostudijních e-learningových kurzů.

8 E-learning možnost vybrat si pouze takové kurzy, které opravdu potřebuji kdykoliv se k látce vracet kontrolní a rozřazovací testy individuální délka studia

9 Projekt s podporou Evropského sociálního fondu PODPORA POČÍTAČOVÉ GRAMOTNOSTI

10 Dotazy: Martin.Voslar@gopas.czwww.gopas.cz


Stáhnout ppt "Počítačová gramotnost a její zvyšování pomocí e-learningu Martin Voslář Počítačová škola Gopas, a.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google