Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HIV testy. Virus HIV Chlapec se stará o svého sourozence, protože jejich matka před týdnem zemřela na AIDS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HIV testy. Virus HIV Chlapec se stará o svého sourozence, protože jejich matka před týdnem zemřela na AIDS."— Transkript prezentace:

1 HIV testy

2 Virus HIV Chlapec se stará o svého sourozence, protože jejich matka před týdnem zemřela na AIDS

3 Gerd Gigerenzer: Calculated Risks: How to Know When Numbers Deceive You. Příběh Susan svobodná matka Susan, 26 let, Virginie, 90. léta, test na HIV Susan užívala drogy, ale ne nitrožilně  pozitivní test – diagnóza smrtelné nemoci  kolegové se odmítali dotýkat jejího telefonu, ztratila práci.  ve středisku HIV, nechráněný sex „Proč se chránit, když virus už mám v sobě?“  za několik měsíců znovu podstoupila HIV test  TEST SE VRÁTIL NEGATIVNÍ!!!

4 Susanin test zaměněn s výsledkem jiného pacienta

5 Příběh Davida  v březnu 1991 se David nechal anonymně testovat na HIV  za dva týdny mu přišel pozitivní výsledek!  byl zničený, bylo mu 20 let a byl odsouzen k záhubě  prodělal deprese a uvažoval o sebevraždě  rozhodl se bojovat, odjel do Kalifornie  tři měsíce hledal lékaře, kterému by důvěřoval  lékař trval na dalším testu.  nový výsledek byl negativní!  18 měsíců, kdy si myslel, že má virus, úplně změnilo jeho život.

6 Zkusme spočítat pravděpodobnost chybných výsledků: - Okolo 0,01 procenta lidí (bez riskant. chování) je nakaženo virem HIV - když člověk má virus, je pravděp. pozitivního výsledku testu 99,9% - Když člověk není nakažen, je pravděp. negativního výsledku 99,99 % Uvažujme 10 000 lidí, kteří nepatří do riskantní skupiny - jeden je nakažen a bude mít nejspíše pozitivní test - z ostatních 9 999 lidí bude mít další jeden také pozitivní test - dva lidé budou mít pozitivní test a jen jeden HIV. Kolik lidí, kteří mají pozitivní test, je skutečně nakaženo?

7 Tedy když Vám vyjde pozitivní test na HIV, je 50% šance, že virus nemáte!


Stáhnout ppt "HIV testy. Virus HIV Chlapec se stará o svého sourozence, protože jejich matka před týdnem zemřela na AIDS."

Podobné prezentace


Reklamy Google