Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy."— Transkript prezentace:

1

2 Královéhradecký kraj

3 Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy

4 Královéhradecký kraj leží na severovýchodě České republiky u hranice s Polskem.
Rozloha km2 V příhraniční oblasti Královéhradeckého kraje se zvedají hřbety Orlických hor a Krkonoš - nejvyšší hora Krkonoš Sněžka (1602 m. n. m.) je zároveň nejvyšším vrcholem České republiky. Směrem k jihozápadu se krajina postupně snižuje do Polabské nížiny.

5 Rozloha: 4 758 km² Počet obyvatel: 547 903 Hustota zalidnění: 115 obyvatel/km²

6 Královéhradecký kraj

7 Symboly kraje V prvním a čtvrtém čtvrceného štítu je český lev. Ve druhém modrém poli je emblém tvoření zlatým unciálním písmenem G z původní podoby znaku Hradce Králové. Třetí pole je modré se zlatou korunou českých královen.

8 Okresy Trutnov Jičín Hradec Králové Náchod Rychnov nad Kněžnou

9 Trutnov Město Trutnov leží v Krkonošském podhůří na řece Úpě. Město má přibližně obyvatel i s okolními obcemi a rozlohu  ha. Další města Adamov, Bohuslavice. Trutnovem protéká řeka Úpa, která v Poříčí přibírá zleva Ličnou. Trutnov je průmyslové město. Je zde zastoupený elektrotechnický, potravinářský, energetický, kožedělný a textilní průmysl.

10

11 Narození Kostel Panny Marie
Krakonošova kašna

12 Jičín Město leží v Jičínské pahorkatině na řece Cidlině, má přibližně obyvatel a rozlohu 2 493 ha. S Jičínem je spojen především Albrecht z Valdštejna. V pohádkách Václava Čtvrtka a Radka Pilaře sídlil v blízkém lese Řáholci Rumcajs. Pro množství historických památek, polohu v Českém ráji, bývá Jičín turisticky velmi vyhledávaným místem.

13 zpět Valdštejnské náměstí Valdická brána Jičínské náměstí

14 Jičínský zámek

15 Náchod Název vznikl od toho, že se přes Náchod chodí do Kladska a Polska (do roku 1945 do Německa). Hraniční přechod Náchod-Běloves/Kudowa Słone leží na hlavní trase Praha–Varšava , 23 000 obyvatel Náchodem protéká řeka Metuje. Historické jádro města je městskou památkovou zónou.

16 Stará radnice a Náchodský zámek
Nová radnice

17 Náchod

18 Hradec Králové je statutární město na východě Čech a metropole Královéhradeckého kraje, ležící na soutoku Labe s Orlicí. Ve městě sídlí biskupství královéhradecké diecéze. Historické centrum města skrývá jedinečné panorama, kde se na malé ploše Velkého náměstí setkávají hned tři stavební slohy: Gotická katedrála svatého Ducha, renesanční zvonice zvaná Bílá věž a barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Přestože Hradec leží na rovině (kromě Starého města), má nedaleko Orlické hory a NP Krkonoše. Poblíž je několik hradů a zámků s významnou historií.

19 KATEDRÁLA SV. DUCHA BÍLÁ VĚŽ

20 Katedrála sv. Ducha a Bílá věž z Tylova nábřeží

21 Rychnov nad Kněžnou je okresní město v Královéhradeckém kraji v severovýchodních Čechách. Město leží v Orlické tabuli na řece Kněžné. Město má 11 823 obyvatel a rozlohu 3495 ha. Historické jádro města je městskou památkovou zónou

22 Synagoga s památníkem Karla Poláčka
Budova radnice na Starém náměstí

23 Zámek

24 Zapište si do sešitu Královéhradecký kraj
Povrch - Orlické hory, Krkonošské podhůří, Česká tabula Krkonoše, Broumovská vrchovina Vodstvo - Labe, Orlice, Úpa, Cidlina, Metuje Zemědělství - zelenina, cukrovka, sady, obiloviny chov skotu, prasat Průmysl - těžba černého uhlí, výroba plast. hmot a syntetických vláken, gumárenský, strojírenský, textilní, dřevozpracující Města - Jičín, Trutnov, Náchod, Rychnov nad Kněžnou

25


Stáhnout ppt "Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy."

Podobné prezentace


Reklamy Google