Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu:"— Transkript prezentace:

1 Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu: Inovace školství Šablona - název: III. Využiti ICT Číslo: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zpracoval: Mgr. Josef Barnet Předmět : Zeměpis Název produktu : Východní Čechy Číslo produktu: VY_32_INOVACE_08_160 Použito: 8.3.2011 Třída: 7.B Anotace: Žáci se seznámí se východočeským krajem. S přírodními a hospodářskými poměry tohoto kraje.

2 Východní Čechy

3 Přírodní poměry: - Sever a východ vyplňují hornatiny. - Střední část roviny a nížiny. - Krkonoše – na česko-polském pomezí. Jsou nejvyšším pohořím ČR. Pramení zde Labe. Nejvyšší horou je SNĚŽKA 1602 m.n.m. - Orlické hory, Česká tabule. - Polabí – nejúrodnější část. - Řeky – Labe, Úpa, Orlice a Chrudimka. - KRNAP – první český národní park.

4 Východní Čechy Hospodářství: - Polabí – pěstuje se zde cukrovka a pšenice. - Ve vyšších polohách – pícniny, brambory, žito. - V podhůří Krkonoš a Orlických hor se pěstuje len. - Rozšířený je chov skotu a prasat.

5 Východní Čechy MĚSTA: HRADEC KRÁLOVÉ: - Je nejvyšší východočeské město. - Má strojírenské závody. - Známá je výroba hudebních nástrojů – klavírů. PARDUBICE: - Strojírenský, potravinářský a chemický průmysl, velké mlýny. - Velmi známá je i výroba perníku. ČESKÁ TŘEBOVÁ: - Významný dopravní železniční uzel.

6 Východní Čechy - V jižní části leží města LITOMYŠL a SVITAVY. - V Polabí je řada menších měst kde jsou potravinářské závody, cukrovary, mlýny a konzervárny. - Města TRUTNOV, DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM A NÁCHOD mají textilní továrny.

7 Východní Čechy SHRNUTÍ: Východní Čechy vyplňují východní část Čech. Jsou velmi hustě osídleny. Zemědělství má velmi dobré podmínky. Pěstuje se zde především pšenice a cukrovka. Celá oblast je turisticky zajímavá. Nejvíce návštěvníků jezdí do Krkonoš a Českého ráje.

8 Odkazy Zeměpis pro 7. ročník zvláštní školy. Praha : PARTA, 1995. 63 s. ISBN 80-85989-19-0. Obrázky z galerie klipart


Stáhnout ppt "Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0710 Název projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google