Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuZobrazení čočkou Stupeň a typ vzděláváníStřední odborná škola s maturitou Vzdělávací oblastFyzika Vzdělávací obor36-47-M/01 Tematický okruhFyzika pro stavaře Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 1. ročník AnotaceŽáci získají nové znalosti z fyziky a naučí se orientovat v základních pojmech zobrazování čočkami Vybavení, pomůckyČočky spojka a rozptylka Klíčová slovaLom světla, spojka, rozptylka Datum9.6.2014 ZOBRAZENÍ ČOČKOU

2 2 Zobrazení čočkou Čočky se zhotovují ze skla (dnes i z plastu), které má větší index lomu než okolní prostředí. V nejjednodušším případě tvoří povrch čočky dvě kulové plochy(nebo jedna rovinná a druhá kulová). Podle uspořádání ploch rozlišujeme dva typy čoček: 1)Spojné čočky (spojky) 2)Rozptylné čočky (rozptylky)

3 3 U čoček budeme označovat: O – optický střed čočky, F – předmětové ohnisko, F´- obrazové ohnisko, o – optická osa čočky. Body O,F,F´ leží na ose o. Vzdálenosti f = |FO|, f´= |OF´| jsou ohniskové vzdálenosti. Před čočkou je předmětový prostor, za čočkou obrazový prostor. Spojka – F se nachází v předmětovém prostoru, F´ je v obrazovém prostoru. Rozptylka – právě naopak (F´ je v předmětovém prostoru a F je v obrazovém prostoru). Pro zjednodušení se budeme zabývat jen zobrazením tenkých čoček (u nich platí: f = f´ = f).

4 4 Při geometrické konstrukci zobrazení tenkou čočkou budeme používat tři význačné paprsky: A) Spojka 1)Paprsek prochází optickým středem O – nelomí se 2)Paprsek dopadá na čočku rovnoběžně s optickou osou – lomí se do obrazového ohniska F´ 3)Paprsek prochází předmětovým ohniskem F´- lomí se rovnoběžně s optickou osou B) Rozptylka 1)Paprsek prochází optickým středem O – nelomí se 2)Paprsek dopadá na čočku rovnoběžně s optickou osou – lomí se jako by vycházel z obrazového ohniska F´ 3)Paprsek míří do obrazového ohniska F´- lomí se rovnoběžně s optickou osou

5 5 Zobrazení předmětu spojkou: Schematické značky: spojka rozptylka

6 6

7 7 Zobrazení předmětu rozptylkou: Obraz je vždy zmenšený, přímý, neskutečný (nachází se v předmětovém prostoru).

8 8 Zobrazovací rovnice čočky: 1/a + 1/a´ = 1/f a, a´- vzdálenosti předmětu(obrazu) od optického středu čočky Měřítko optického zobrazení (zvětšení): Z = y´/y = -a´/a = -(a´-f)/f = -f/(a-f) y,y´- velikosti předmětu(obrazu) Znaménko mínus je důsledek „znaménkové konvence“: Převrácený obraz – zvětšení je záporné, přímý – kladné, jestliže vyjde a´<0, obraz je neskutečný. y´<0 – pod osou. Př.: Jakým způsobem určíme přibližně ohniskovou vzdálenost? Na stínítku vytvoříme obraz Slunce (co nejostřejší), změříme vzdálenost stínítko-čočka, odečteme polovinu tloušťky čočky a máme ohniskovou vzdálenost.

9 Použité zdroje LEPIL, Oldřich. Fyzika pro střední školy 1. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1995, 270 s. ISBN 80-858-4987-9. http://cs.wikipedia.org/wiki/Spojn%C3%A1_%C4%8Do%C4%8Dka#media viewer/Soubor:Cocka_spojna_znacka.svghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Spojn%C3%A1_%C4%8Do%C4%8Dka#media viewer/Soubor:Cocka_spojna_znacka.svg [cit.: 2014-06-09] http://cs.wikipedia.org/wiki/Spojn%C3%A1_%C4%8Do%C4%8Dka#media viewer/Soubor:Lens_types.pnghttp://cs.wikipedia.org/wiki/Spojn%C3%A1_%C4%8Do%C4%8Dka#media viewer/Soubor:Lens_types.png [cit.: 2014-06-09] 9


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.1007 AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google