Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_09.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_09."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_09

2 Jméno autora: Ing. Dalibor Bielka Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření:20. 9. 2012 Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Obecné chemické pojmy, úvod do učiva chemie Klíčová slova: Hmotnust atomu, relativní, molární Druh učebního materiálu:prezentace

3 Hmotnost atomu Každému atomu je možno přiřadit jeho hmotnost. Pro snadnější počítání byla stanovena atomová hmotnostní konstanta: m u = klidová hmotnost 1/12 hmotnosti atomu 12 6 C m u = 1,66057 x 10 -27 kg

4 Hmotnost atomu Dalton začátkem 19, století porovnával hmotnosti jednotlivých atomů prvků a hmotností vodíku. Hmotnost jednoho atomu je velmi malé číslo, proto je občas využívána relativní atomová hmotnost

5 Hmotnost atomu Relativní atomovou hmotnost vypočítáme jako podíl klidové hmotnosti atomu a atomové hmotnostní konstanty. A r = m (X) / m u Najdeme ji v tabulkách.

6 Hmotnost atomu Molární atomová hmotnost je hmotnost jednoho molu atomů. Je stejná jako relativní atomová hmotnost, jen má svůj rozměr – g/mol.

7 Hmotnost atomu Vyhledej relativní atomovou hmotnost dusíku, kyslíku, chloru a železa.

8 Hmotnost atomu dusíku, kyslíku, chloru a železa. A rN = 14,0 A rO = 16,0 A rCl = 35,5 A rFe = 55,9

9 KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005 Flemr, Vratislav a Bohuslav Dušek, Chemie I (obecná a anorganická) pro gymnázia. 1. vyd. Praha, SPN – pedagogické nakladatelství, a.s.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_09."

Podobné prezentace


Reklamy Google