Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Informační technologie Sada: 2 Číslo materiálu v sadě: 10 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

2 Název: MS Excel – formát čísla Jméno autora: Jan Kameníček Předmět: Práce s počítačem Jazyk: česky Klíčová slova: MS Excel, formát buňky, formát čísla Cílová skupina: žáci 2. ročníku střední odborné školy, obor strojírenství Stupeň a typ vzdělání: střední odborné Očekávaný výstup: Žáci se seznámí s možností změny formátu čísla.

3 Metodický list/anotace Prezentace seznamuje žáky s možnostmi změny formátu čísla, přičemž pozornost je věnována obecnému formátu, formátu číslo, formátu měna a účetnickému formátu. Datum vytvoření: 25. dubna 2013

4 MS Excel – formát čísla

5 Úvod V jedné z úvodních lekcí jsme se zabývali některými možnostmi formátu buňky. Další z těchto možností je formát čísla. Použitím různých formátů čísel lze změnit vzhled čísel, aniž by se změnilo vlastní číslo. Formát čísel tedy neovlivní skutečnou hodnotu zapsanou v buňce, ta zůstává stejná a v neformátované podobě se zobrazuje v řádku vzorců. Seznam všech dostupných číselných formátů lze nalézt po otevření dialogového okna „Formát buněk“ na kartě „Číslo“, viz obrázek vpravo. S prvními čtyřmi se seznámíme v této lekci.

6 Formáty na pásu karet Další možností, jak nalézt příslušné číselné formáty, je spustit nabídku na pásu karet (na kartě Domů) ve skupině číslo (viz obrázek níže). Po rozbalení se objeví nabídka jako na obrázku vpravo. Tato možnost je rychlejší, ale nenabízí tolik možností různých nastavení. Nadále proto budeme v této prezentaci pokračovat s využitím nabídek dialogového okna „Formát buněk“, popsaného na předchozím snímku.

7 Obecný formát Obecný formát je výchozím formátem buněk, který (až na výjimky) zajistí, že zadané údaje se zobrazí stejným způsobem, jak byly do buňky zapsány. Pokud však je desetinného zápis čísla delší než je její šířka, zaokrouhlí ho na potřebný počet desetinných míst (ovšem jen pro zobrazení, pamatuje si a v řádku vzorců stále zobrazuje původní hodnotu čísla). Pokud se jedná o velmi dlouhé číslo obsahující 12 nebo i více číslic, zobrazí ho ve formě exponenciálního zápisu – např. 1 000 000 000 000 převede na 1E+12 (tj. 1 × 10 12 ).

8 Formát Číslo Formát „Číslo“ se používá pro zobrazování čísel, přičemž nám dává několik možností (viz obrázek vpravo dole):  na kolik desetinných míst se má zobrazené číslo zaokrouhlit (v řádku vzorců se však stále zobrazuje nezaokrouhlená hodnota),  zda oddělovat tisíce (milióny atp.),  jakým způsobem zobrazit záporná čísla (obyčejně, červeně, mírně odražená, červeně bez znaménka).

9 Formát Měna Formát „Měna“ se používá pro obecné peněžní hodnoty. Jak vyplývá z obrázku vpravo, nabízí podobné možnosti jako formá „Číslo“, k nimž ještě přidává možnost zobrazení některého ze stovek symbolů měny. Symbol „Kč“ je jediný, který můžeme vepsat k číslu do buňky i přímo; Excel si ho na správný formát převede sám. Jiné měny musíme naformátovat způsobem uvedeným výše.

10 Účetnický formát Rovněž Účetnický formát je předchozím dvěma velmi podobný. Na rozdíl od nich však postrádá různé způsoby zápisu záporného čísla. Jeho hlavní výhodou je zarovnávání symbolu měny a desetinné čárky ve sloupci pod sebou.

11 Použité zdroje: - Podpora Office [online]. Microsoft Corporation, 2013 [cit. 2013-04-25]. Dostupné z: http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97 http://office.microsoft.com/cs-cz/support/?CTT=97


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google