Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877."— Transkript prezentace:

1 Martina Buršová 9.B Viktor Dyk

2 Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877 v Pšovce u Mělníka v rodině úředníka. Vystudoval práva Po válce působil jako poslanec, později senátor přiklonil se k politické pravici (anarchista) 1931 se utopil při koupání v Jaderském moři (infarkt)

3 Dílo Poezie A porta inferi (1897) Milá sedmi loupežníků (1906) Válečná tetralogie (1915-1922) l ehké a těžké kroky (1915) Anebo (1917) Okno (1921) Poslední rok (1922) Próza Krysař (1915) Drama Zmoudření Dona Quijota (1913)

4 Krysař -Inspirace saskou středověkou pověstí. -Děj se odehrává v hanzovním městě Hammeln na břehu řeky Wesery. -Krysař = typ romantického hrdiny – záhadný, bezejmenný, hledající svůj ideál. -Další postavy: Agnes, rybář Sepp Jörgen, radní. -Kniha plná symbolů, hlavní hrdina – rebel, neukotvený, stále bloudící a hledající. Jeho úkolem je pomocí píšťaly vyhnat z města krysy. Když mu konšelé nezaplatí slíbenou odměnu, pomstí se a vyvede všechny obyvatele na horu Koppel, v jejíž propasti umírají Děj

5 Klopýtali cestou a necestou, padali, aby vstali a šli dále. Slyšeli jen krysaře a viděli jen krysaře. A jak kráčeli, otevřela se náhle před nimi propast. Krysař stál nad propastí, chmurnější, velebnější. Mocně a slavně zněla píšťala. Nikdo z Hameln nezastavil se před branou. Nikdo, kromě Seppa Jörgena, zamyšleného nad hladinou řeky. Všichni prošli za zvuků píšťaly s důvěrným úsměvem a rozepjatou náručí: Oh, země sedmihradská! Všichni prošli a mizeli bez hlesu. A chmurný a němý vůdce pískal a pískal. Dav řídl za zvuků písně krysařovy; posléze krysař osaměl nad propastí — Vzpomněl na „ano“ řečené jarního večera. Vzpomněl Agnes, která ho předešla, ale kterou možno dohoniti. Naklonil se nad propastí. Bylo ticho, zvláštní ticho. Píšťala padla z krysařových rukou. A jeho píšťala znamenala život. Zvuky její jako by ještě doznívaly v pádu: zvuky její vedly krysaře, jako vedly dav — „Ano,“ odpovídal krysař němé propasti. A také on hledal bránu. Tak odešel krysař a ostatní z Hameln; není však jisto, došli-li do země sedmihradské. Přečtěte si ukázku:

6 Znaky  zesměšňuje hrubost, zneužívání veřejných funkcí, lhostejnost k neštěstí druhých  v osudu Krysaře zobrazuje Dyk svůj osud básníka  Krysař nemá jméno - je vyděděnec povoláním i údělem  Sepp je příliš zakotven v realitě vlastního života - není schopen následovat píšťalu


Stáhnout ppt "Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877."

Podobné prezentace


Reklamy Google