Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RF 5.2.4. Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E<<  E 0,tj. uvažujeme asymptotickou oblast, pro kterou lze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RF 5.2.4. Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E<<  E 0,tj. uvažujeme asymptotickou oblast, pro kterou lze."— Transkript prezentace:

1 RF 5.2.4. Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E<<  E 0,tj. uvažujeme asymptotickou oblast, pro kterou lze snadno odvodit vztahy pro hustotu srážek F(E) i hustotu zpomalení q(E). - počet neutronů rozptýlených v jednotkovém objemu za 1s jádry i-tého druhu v elementu dE' - podíl neutronů rozptýlených do elementu dE - počet neutronů rozptýlených do elementu dE z elementu dE’ jádry i-tého druhu - celkový počet neutronů rozptýlených do intervalu dE jádry i-tého druhu, kde

2 RF Podmínka rovnováhy neutronů v prostředí s N druhy jader : Pravděpodobnost rozptylu na jádrech i-tého druhu: platí: a Po dosazení dostaneme: Celková hustota zpomalení:

3 RF Vezmeme řešení pro hustotu srážek ve tvaru F(E) = C/E, kde C je konstanta. Potom: V asymptotické oblasti se celková hustota zpomalení rovná vydatnosti zdroje q 0, proto 

4 RF Střední hodnotu veličiny  vzhledem ke všem druhům jader obsažených ve zpomalujícím prostředí určíme jako vážený průměr hodnot  i : Dosazením do vztahu pro hustotu srážek dostaneme:


Stáhnout ppt "RF 5.2.4. Zpomalování v prostředí tvořeném několika druhy jader Předpoklad: energie neutronů E<<  E 0,tj. uvažujeme asymptotickou oblast, pro kterou lze."

Podobné prezentace


Reklamy Google