Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Amphitheatrum Flavium

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Amphitheatrum Flavium"— Transkript prezentace:

1

2 Amphitheatrum Flavium
Koloseum - Řím Amphitheatrum Flavium

3 Římské koloseum Stavba byla zahájena r.70 n.l. císařem Vespasiánem
a otevřena Titem v r. 80 n.l. Koloseum sloužilo ke gladiátorským zápasům, pořádaly se zde naumachie, rekonstrukce bitev, popravy, zápasy se zvěří a jiná představení. Je vysoké 50 m, má eliptický půdorys (188 a 156 metrů), mělo kapacitu asi diváků (uvádí se, že s místy k stání až 70000), na vnější straně dvojitý ochoz s 80 arkádami. Hlavní použité materiály: travertin, železné svorníky, dřevo. Poničeno zemětřeseními a částečně rozebráno na stavební materiál.

4 Koloseum se nachází v centru Říma, na rovině mezi pahorky Palatinem, Celiem a Esquilinem.

5 Jednalo se o třípatrovou stavbu,
která byla doplněná podzemními tunely a galerií na vrcholu (tím se zvýšila kapacita). Sloupy: přízemí – dórské, 1.patro - ionské, 2.patro - korintské. Vedle amfiteátru stála bronzová Neronova socha – „Kolos“, odsud pravděpodobně pochází název „Koloseum“.

6 Diváci vstupovali přízemními
arkádami do zdvojeného ochozu Kolosea. Z něho pokračovali buď do hlediště, anebo vnitřními chodbami ke schodům, které ústily přímo do diváckých řad. Císař a konzul vcházeli vlastními vchody. Jednalo se o dokonalý systém, neboť diváci byli schopni opustit ve velmi krátké době. Před sluncem byli chráněni plach- tou (velarium), která byla ukot- vena na přečnívajících nosnících po obvodu římsy.

7 senátoři jezdci bohatí občané chudí
Na S a J konci byly speciální prostory pro císaře a vestálky.

8

9

10 Aréna měla rozměry 76 x 46 metrů.
Podlaha byla tvořená silnými dřevě- nými deskami, které byly posypané pískem. Při představení byla opatřena vysokými mřížemi zakončenými slo- ními kly jako bodci. Dopravu předmětů, scénických kulis a zvířat v klecích z podzemních pater zajišťovaly výsuvné rampy. V úzkých chodbičkách byla zvířata vypuštěna z klece a po odstranění poklopu vbíhala na jeviště. Gladiátoři přicházeli ze svých kasáren podzemním tunelem do podzemí amfi- teátru.

11

12 Odkazy: Fotografie z archivu autorky.


Stáhnout ppt "Amphitheatrum Flavium"

Podobné prezentace


Reklamy Google