Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Architektura počítače

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Architektura počítače"— Transkript prezentace:

1 Architektura počítače
Úvod do hardware počítače

2 Procesor Procesor je „mozek“ počítače, který provádí všechny povely.
Výkonná část počítače, vykonává všechny instrukce, které program obsahuje. Procesor zná omezenou množinu instrukcí. Složité instrukce jsou rozloženy na velké množství jednoduchých instrukcí, procesor je schopen vykonat za vteřinu milióny jednoduchých instrukcí. Na jeho kvalitě závisí do značné míry výkon celé počítačové sestavy. Nejčastější výrobci: Intel, AMD

3 Procesor (obr.)

4 Operační paměť (RAM) V paměti procesor pracuje. Vše, co je právě zpracováváno je v paměti. Data jsou v paměti jen po dobu zpracovávání, slouží jen jako místo pro práci procesoru. !!! Po vypnutí počítače v paměti není nic!!! Paměť není zařízení pro trvalé uchovávání dat! Parametry paměti: velikost – v B, pokud velikost nestačí, práce se velmi zpomalí, lepší je mít paměti o něco více než méně (W98 – MB, W2000 – 128 MB, W XP – 256MB) rychlost – neustálé čtení/zápis mezi pamětí a procesorem

5 Operační paměť (obr.)

6 Pevný disk (Hard Disk) Veškerá data jsou fyzicky uložena na pevném disku. Pracuje na magnetickém principu. Vše na něm uložené, na něm zůstane i po vypnutí počítače. Pokud pracujeme se souborem, musíme ho otevřít → nahraje se z disku do operační paměti, v paměti se s ním pracuje, po úpravách znovu uložit na disk. Proč se nepracuje přímo na disku? Paměť je velmi rychlá, čistě elektronická (cca 1000x rychlejší než disk, který je z části mechanický)

7 Pevný disk (pokr.) Princip práce:
stopy sektory Princip práce: Pracuje na principu magnetického záznamu. Několik kruhových ploten (disků), mezi kterými se na vzduchovém polštáři vznášejí záznamové/čtecí hlavy. Plotny se velmi rychle otáčejí. Na disku jsou pak ve stopách v tzv. sektorech zapsána data. Fragmentace – některé soubory nejsou zapsány v sektorech, které jsou za sebou, ale mohou být roztroušeny po celém disku – pomalejší přístup k datům, je třeba disk defragmentovat. Parametry disku: Velikost disku (v GB) – obrázky, filmy, MP3 zabírají velké množství místa, vhodné je mít rezervu Rychlost disku – rychlost přenosu dat z/do paměti. Je dána otáčkami disku.

8 Pevný disk (obr.)

9 Základní deska, sběrnice
Součást, kde jsou součástky počítače vloženy a připojeny, angl. motherboard. Zajištění komunikace (tzn. přenos dat) mezi všemi počítačovými díly – zajišťují sběrnice („kabely“ mezi díly) a obvody, které řídí přenos dat po této sběrnici. Procesor a paměť se vkládají do patic, sběrnice a obvody jsou napevno připojeny k základní desce.

10 Základní deska (obr.)

11 Grafická karta Grafická karta nebo také videoadaptér je součástí počítače jejímž úkolem je vytvářet grafický výstup na monitoru, grafické výpočty atd. Připojena je většinou přes PCI-Express slot. Některé grafické karty umožňují kromě výstupu i vstup, tato funkce se nazývá VIVO. Grafická karta může být i integrována na základní desce. Jedná se většinou o méně výkonné verze grafických čipů, výjimečně s přidanou vlastní pamětí. Grafické karty integrované na základní desce jsou vytlačovány integrací grafického jádra přímo do procesoru nebo na společnou desku spolu s procesorem.

12 Grafická karta (obr.)


Stáhnout ppt "Architektura počítače"

Podobné prezentace


Reklamy Google