Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným."— Transkript prezentace:

1 Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář

2 Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným zdrojům přistupovat jiným způsobem, než jakým fyzicky existují, jsou propojeny atd. Virtualizovat lze na různých úrovních, od celého počítače, po jeho jednotlivé hardwarové komponenty případně pouze softwarové prostředí (virtualizace operačního systému).

3 Proč virtualizovat? Možnost nanečisto testovat nové programy Provozovat nekompatibilní aplikace ze starších systémů (emulace) Testovat nastavení operačního systému Testovat vyvíjené aplikace na jinak nastaveném operačním systému Být na jednom PC ve dvou operačních systémech zároveň

4 Typy virtualizace Emulace - virtualizace hardwarových komponent za účelem simulace jiné hardwarové platformy (např. DOSbox) Nativní virtualizace - virtuální stroj simuluje dostatek hardwaru, aby bylo umožněno nemodifikovanému operačnímu systému běžet izolovaně od hostitelského operačního systému (např. VirtualPC)

5 Virtualizace nezávislá na operačním systému – nevyužívá společný hostitelský operační systém –spuštění více izolovaných virtuálních serverů na jednom fyzickém hardwaru Aplikační virtualizace – virtualizace poskytující pouze základní komponenty potřebné pro běh aplikace (např. Wine)

6 Emulace DOSBox – je emulátor operačního systému MS-DOS – prioritou autorů DOSBoxu je však poskytnout prostředí co nejvíce kompatibilní s MS-DOS určené k provozu starých her

7

8 Virtualizace operačních systémů

9 Microsoft Virtual PC – zdarma i pro komerční použití – není tak propracovaný jako VMware

10 Microsoft Virtual PC Důležité klávesové zkratky: PravýATL+DEL – Nahrazuje CTRL+ALT+DEL (<= tato zkratka totiž přehodí zpět do Windows) PravýALT+ENTER – Full Screen VOS CTRL+ALT+DEL – Přepne z VOS do FOS (Obráceně nejde), nesmíte mít Full Screen VOS

11 VMware Workstation – komerční a velmi kvalitní program – zdarma 30-denní verze programu

12 DĚKUJEME VÁM ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Virtualizace Monika Broukalová Pavel Kolář. Co je to virtualizace? Jako virtualizace se v prostředí PC označují postupy a techniky, které umožňují k dostupným."

Podobné prezentace


Reklamy Google