Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Indie – Hinduismus a kastovní systém

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Indie – Hinduismus a kastovní systém"— Transkript prezentace:

1 Indie – Hinduismus a kastovní systém
Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Geografie Indie – Hinduismus a kastovní systém Autor: Mgr. Jaromír Vaněk

2 Hinduismus a kastovní systém
INDIE Hinduismus a kastovní systém

3 OBSAH Náboženství v Indii Kruhový diagram Hinduismus
Vznik a vývoj hinduismu Kastovní systém Zdroje

4 Náboženství v Indii Indická náboženství neoznačují víru v pravém slova smyslu, protože příslušnost k nim nesouvisí s vyznáním. Jedná se o spojení náboženských a filosofických tradic; o dharmu, tedy o způsob života. V čele žádného z náboženství nestojí uměle vytvořená instituce a neexistuje žádný kanonizovaný soubor posvátných písem.

5

6

7 Hinduismus Hinduismus je s přibližně 900 miliony věřícími třetím největším náboženským společenstvím na světě. Hlavní podíl věřících tvoří obyvatelé Indie, Nepálu, Bangladéše a Srí Lanky. V Evropě vyznává hinduismus asi 1,5 milionu osob, zejména ze Spojeného království, Nizozemska a Německa. V České Republice se podle posledního sčítání lidu v roce 2001 k hinduismu hlásí 767 obyvatel.

8 Vznik a vývoj hinduismu
Stejně jako u ostatních náboženství není lehké přesně datovat vznik hinduismu. Od 2. tis. př.n.l., kdy severozápad Indie obsadily kmenu Árijů, se postupně vyvíjel z původního náboženství. Název hinduismus získala tato víra až kolem roku 1000 našeho letopočtu, kdy do Přední Indie pronikly kmeny perských muslimů. Je odvozen od slova „Hindu“, což byl perský název pro řeku Sindhu, tedy dnešní Indus.

9 Posvátná řeka Ganga

10 KASTOVNÍ SYSTÉM Kastovní systém je vžitý pojem pro rozdělení společnosti na základě postavení či majetkových a rodových poměrů. Slovo „casta“ (rod, rasa) pochází z portugalštiny a bylo užíváno v 16.stol. v době portugalské nadvlády v Indii. Je jím popisováno umístění v sociální vrstvě, které je přiděleno hned po narození a v průběhu života je neměnné.

11 Nejvyšší složku tvoří „bílá“, kněžská vrstva tzv. brahmánů
Nejvyšší složku tvoří „bílá“, kněžská vrstva tzv. brahmánů. Brahmáni jsou prostředníky mezi bohy a lidmi a během obřadu předávají nabyté vědomosti obyčejným lidem. Dnes patří do varny brahmánů nejen kněží, ale také učitelé, vědci a administrativní pracovníci. V indické společnosti zabírají asi 6% z celkového počtu obyvatel.

12 Nejnižší vrstvou jsou šúdrové zastoupeni černou barvou
Nejnižší vrstvou jsou šúdrové zastoupeni černou barvou. Jsou to příslušníci podrobených domorodých kmenů (dnes již potomci těchto rodů), kteří plní úkoly dělníků, služebníků, či spíše otroků. Na rozdíl od prvních tří varen nebyli šúdrové plnoprávní.

13

14 Další vrstvou jsou kšátrijové – bojovníci v barvě červené
Další vrstvou jsou kšátrijové – bojovníci v barvě červené. Jejich úkolem bylo chránit jak obyvatele, tak stáda kočovných Árjů a pořádat válečné výpravy za účelem rozšíření majetku a území. Třetí skupinou jsou „žlutí“ vaišové - obchodníci, zemědělci a řemeslníci. Jejich úkol byl stejný jako je dnes, tedy starat se o materiální zajištění kmene, resp. státu. Vaišové byli a jsou nejpočetnější varnou, přísluší k nim více než polovina všech Indů.

15 ZDROJE Internetové zdroje
KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "Indie – Hinduismus a kastovní systém"

Podobné prezentace


Reklamy Google