Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry"— Transkript prezentace:

1 předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry
STŘEDNÍ AFRIKA POLOHA,ROZLOHA: státy při Guinejském zál .podél rovníku: BENIN,POBŘEŽÍ SLONOVINY, GABON, GHANA, GUINEA, NIGÉRIE, KAMERUN, STŘEDOAFRICKÁ REP., KONGO, KONŽSKÁ DEM.REP., ROVNÍKOVÁ GUINEA, LIBÉRIE, TOGO,SV.TOMÁŠ A PRINCŮV OSTROV Rozloha 6,2 mil km2 GEOLOGIE: předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry POVRCH: pobřežní nížiny, převažují pahorkatiny a vrchoviny (HORNOGUINEJSKÁ VRCH.=SÚDÁNSKÁ VYS. ADAMAUSKÉ POH), v povodí Konga rozsáhlá Konžská pánev KLIMA: Tropické vlhké, návětrné svahy hor při Guinejs. Zál. Jsou nejdeštivějším místem kontinentu (Debunsha mm/rok).

2 VODSTVO: na srážky nejbohatší oblast Afriky – vyvinuty rozsáhlé říční systémy Konga (nejvodnatější řeka Afriky) a Nigeru (3.nejvodnější) s rozsáhlou deltou ROSTINSTVO: podél rovníku tropické deštné lesy (druhově velmi bohaté a několikapatrové), které přechází v tropické suché lesy a savany ŽIVOČIŠSTVO: bohaté početně i druhově (gorila, šimpanz, pavián, kočkodan, nosorožec, zebra, buvol, antilopy, hyena,šakal, sup, lev, gepard, krokodýl, …nespočet druhů hmyzu – termiti, sarančata a plazů – leguán, hroznýš…)

3 OBYVATELSTVO: V 16 nezávislých zemích žije 290,6 mil. ob. (prům
OBYVATELSTVO: V 16 nezávislých zemích žije 290,6 mil.ob. (prům.hustota zalidnění 63,5 ob/km2 nevypovídá a nerovnoměrném rozmístění ob. - nehustěji osídleno pobřeží, nejméně rovníkové pralesy(Nigérie 146 ob/km2, Středoafric.rep 7 ob/km2,Gabon 6 ob/km2). Přírůstek ob. je vysoký 2,54 % za rok. Střední délka života je nízká, 54,5 roku (nedostatečná výživa a lékařská péče, špatné hygienické podmínky života). Podíl městského obyvatelstva roste, ale stále převažuje vesnické osídlení. Největší velkoměsto Lagos čítá 10 mil. Většina obyv. pracuje v zemědělství. Většina ob.je černošského původu (Bantuové, Pigmejové), kteří vyznávají animistic nábož.,křesťanství nebo islám (sever území).

4 HOSPODÁŘSTVÍ: Zaostalé. K zemědělství se využívají úrodné původně zalesněné pobřežní nížiny k plantážnictví (kakaovník, kávovník, banánovník). V pralesech těžba kvalitního dřeva (cedr, mahagon…). Nerostné bohatství: ropa a zem.pl.(Nigérie), zlato (Ghana, Pobř.slon,) mangan (Gabon), bauxit (Guinea). Průmysl: těžební, zpracovatelský (potravinářský, chemický, Dopravně jsou nejdostupnější hlavní hospodářské centra, hustota a kvalita železnič. a silnič. sítě je nízká a brání dalšímu hospodářs. rozvoji. V odlehlých místech převažuje primitivní doprava s využitím lidské a zvířecí síly. Významná je námořní doprava (hl. nákladní) Libérie patří mezi státy tzv. ,,levných vlajek,, a její registraci využívá mnoho států (celkem v pronájmu v roce lodí). V registraci lodí (2162) je na 2. místě ve světě za Panamou.


Stáhnout ppt "předprvohorní platforma – konsolidované části zemsk.kůry"

Podobné prezentace


Reklamy Google