Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická."— Transkript prezentace:

1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení:22.2.2013 Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s dílem Karla Hynka Máchy Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

2 Karel Hynek Mácha dílo

3 Mácha básník První Máchovy básně jsou psané německy, brzy však našel cestu k poezii české. Inspiroval se staršími baladickými látkami, náměty z české historie, lidovými písněmi a vlasteneckými básněmi. První Máchovy básně jsou psané německy, brzy však našel cestu k poezii české. Inspiroval se staršími baladickými látkami, náměty z české historie, lidovými písněmi a vlasteneckými básněmi. Často se zamýšlí nad smyslem života, připadá si osamělý, protože je lidmi nepochopen. Bouří se proti společnosti a utíká do samoty. Snaží se revoltovat, ale přesto si připadá osamocen. Jediná jistota je pro něj země, kterou miluje jako svou matku, jindy mu připadá jako macecha, protož se nestará o své „děti“. Hledá slavnou českou minulost, kterou nalézá ve zříceninách hradů a hrobkách. Často se zamýšlí nad smyslem života, připadá si osamělý, protože je lidmi nepochopen. Bouří se proti společnosti a utíká do samoty. Snaží se revoltovat, ale přesto si připadá osamocen. Jediná jistota je pro něj země, kterou miluje jako svou matku, jindy mu připadá jako macecha, protož se nestará o své „děti“. Hledá slavnou českou minulost, kterou nalézá ve zříceninách hradů a hrobkách. Trpí pomíjivostí lidského bytí. Trpí pomíjivostí lidského bytí.

4 Máj (1836) Lyricko-epická báseň, vyvrcholení Máchova básnického snažení. Lyricko-epická báseň, vyvrcholení Máchova básnického snažení. Děj je zasazen do okolí Doks. Hlavním smyslem básně jsou tři tragédie: Jarmilina a Vilémova, obecně lidská a tragédie Máchy samotného. Děj je zasazen do okolí Doks. Hlavním smyslem básně jsou tři tragédie: Jarmilina a Vilémova, obecně lidská a tragédie Máchy samotného. Děj není stěžejní, má sloužit jako východisko filosofickým myšlenkám. Děj není stěžejní, má sloužit jako východisko filosofickým myšlenkám. Jarmila je svedena Vilémovým otcem. Vilém zabíjí jejího svůdce, aniž tuší, že je to jeho vlastní otec. Za tuto otcovraždu je uvězněn a přemýšlí o smyslu života. Druhý den bude popraven. Jarmila zemře sebevraždou skokem do jezera. Jarmila je svedena Vilémovým otcem. Vilém zabíjí jejího svůdce, aniž tuší, že je to jeho vlastní otec. Za tuto otcovraždu je uvězněn a přemýšlí o smyslu života. Druhý den bude popraven. Jarmila zemře sebevraždou skokem do jezera.

5 Tragédie tří lidí se stala tragédií obecně lidskou. Otázky, které Mácha vyslovuje (Vilémovými ústy) jsou obžalobou společnosti. Vilém má být popraven, protože se z otcovy viny stal loupežníkem a pomstil smrt Jarmily. Tragédie tří lidí se stala tragédií obecně lidskou. Otázky, které Mácha vyslovuje (Vilémovými ústy) jsou obžalobou společnosti. Vilém má být popraven, protože se z otcovy viny stal loupežníkem a pomstil smrt Jarmily. Třetím účastníkem se stává Mácha sám, který se nakonec ztotožní s Vilémem a s tragédií všech tří hrdinů. Třetím účastníkem se stává Mácha sám, který se nakonec ztotožní s Vilémem a s tragédií všech tří hrdinů. Máchův přínos především tkví v uměleckém mistrovství díla. Nikdo před ním nedokázal tak mistrně líčit přírodu. Máchův přínos především tkví v uměleckém mistrovství díla. Nikdo před ním nedokázal tak mistrně líčit přírodu. Skladba se skládá ze tří zpěvů a dvou meziher. Skladba se skládá ze tří zpěvů a dvou meziher.

6 Máchova próza-Kat, Cikáni Máchova próza má plno lyrických nebo dramatických znaků. Je prokládána verši. Máchova próza má plno lyrických nebo dramatických znaků. Je prokládána verši. Velkou románovou skladbou měl být román Kat (1834), jehož čtyři části měly bát nazvané podle hradů, kde se měl odehrávat děj (Křivoklad, Valdek, Vyšehrad, Karlštejn). Z plánovaného cyklu uskutečnil Mácha pouze první díl, který nás seznamuje s králem Václavem IV., zajatcem českých pánů na Křivokladě, jeho osvobození a návrat do Prahy. Velkou románovou skladbou měl být román Kat (1834), jehož čtyři části měly bát nazvané podle hradů, kde se měl odehrávat děj (Křivoklad, Valdek, Vyšehrad, Karlštejn). Z plánovaného cyklu uskutečnil Mácha pouze první díl, který nás seznamuje s králem Václavem IV., zajatcem českých pánů na Křivokladě, jeho osvobození a návrat do Prahy. Obrazem společenských vyděděnců je román Cikáni, ve kterém se řeší májovská tématika, a to skutek domnělého cikána, který zabije svůdce své milenky. Obrazem společenských vyděděnců je román Cikáni, ve kterém se řeší májovská tématika, a to skutek domnělého cikána, který zabije svůdce své milenky.

7 Márinka, Pouť krkonošská Protikladem snu a skutečnosti je povídka Márinka, která nás zavádí do čtvrti na Františku. Seznamujeme se s nemocnou dívkou Márinkou, která je představou krásy a kontrastu s pomíjivostí lidského osudu. Pouť krkonošská z let 1833-1834 patří k typu tzv. básnické prózy. Poutník putuje po krkonošských horách, přemítá o svém údělu a dostává se do starého kláštěra.

8 Odkazy VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit. 22.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Jan_Vil%C3%ADmek_- _Karel_Hynek_M%C3%A1cha.jpg


Stáhnout ppt "Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická."

Podobné prezentace


Reklamy Google